Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

jak czesto PET?

Autor: Ewa • 15.01.2005 05:49 • 11 odpowiedzi

Ewa

15.01.2005 05:49

Odpowiedz

jak czesto mozna wykonywac badanie PET? co ile miesiecy?

gaia

16.01.2005 16:25

Odpowiedz
wlasnie mam podobne pytanko pet mialam w kwietniu 2004 i masa okazala sie zwloknieniem zeby jasno okreslic czy nic nowego tam sie nie dzieje trzeba bedzie robic pet zawsze? jak czesto?

hela

17.01.2005 14:23

Odpowiedz

2005-01-15 06:49... Ewa napisał(a):

moim zdaniem pytac u źrodła czyli krotki tel. do Bydgoszczy albo lekarza prowadzacego

Ewa

17.01.2005 17:29

Odpowiedz

2005-01-17 15:23... hela napisał(a):

moim zdaniem pytac u źrodła czyli krotki tel. do Bydgoszczy albo lekarza prowadzacego

tylko ze moj lekarz mowi ze nie czesciej jak co 9 mies, a w Bydgoszczy ze to bzdura i ze mozna czesciej....

wiec nie wiem juz o co chodzi.

baldi

17.01.2005 18:25

Odpowiedz

2005-01-17 18:29... Ewa napisał(a):

tylko ze moj lekarz mowi ze nie czesciej jak co 9 mies, a w Bydgoszczy ze to bzdura i ze mozna czesciej....

wiec nie wiem juz o co chodzi.

juz to pisalem przy okazji innego watku. zadajac pytanie WARTO napisac jak najwiecej szczegolow.

grandman

17.01.2005 19:25

Odpowiedz
sluchajcie wg. mnie PET czyli Positron Emission Tomography jest nieszkodliwa (ale to tylko zdanie jakie odnalazlem na sieci wiec nawet nie powiem czy jest to pewne w 80%) - jak pisza o tym zachodnie strony, na ile to jest prawda trzeba spytac specjalistow.

A teraz cos z zachodnich stron , sorki ze po angielsku ale mysle ze sobie dacie rade:

PET Stands for Positron Emission Tomography scan.

It is a relatively new technology used to find cancer activity in the human body.

How Does It Work?

The machine emits positrons (positive electrons) and when the positron combines with an electron they make two high energy gamma photons which travel through the body. Many detectors measure these photons and a computer assembles an image of the body like an x-ray image but much more accurate and detailed.

What will it do to me?

Fortunately nothing - no pain, no claustrophobia as "the tube" is not closed like some MRIs. You will not "be radioactive" or anything afterwards like a gallium scan. If you have concerns you can ask your doctor or medical technician prior to the scan.

wg tego co tutaj pisze ale potwierdzam tego w 100% bo zawsze pytajcie specjalistow PET nie jest krotko mowiac szkodliwe.

Ja mialem swoj pierwszy i na razie ostatni PET w sierpniu 2004, a w listopadzie mialem jeszcze CT.
Rano i dzien wczesniej od godziny 12.00 nic nie jadlem, pilem tylko mineralna niegazaowana, rano przed badaniem PET wypilem litr wody z 10ml kontrastu (poniewaz badanie dotyczylo jamy brzusznej i miednicy mniejszej), wiadomo do zylnie jeszcze byl inny kontrast. Czulem sie podobnie jak pozniej w CT, chociaz podczas PET bylo jakos lepiej, szybciej trwalo badanie no i sprzet - KLASA LEPSZY , ot co po prostu NEW TECHNOLOGY :)

Napiszcie w jakich osrodkach badaliscie sie PET?
i jak dlugo czekaliscie na badanie?

pozdrawiam!

baldi

17.01.2005 20:11

Odpowiedz

2005-01-17 20:25... grandman napisał(a):

A teraz cos z zachodnich stron , sorki ze po angielsku ale mysle ze sobie dacie rade

sorki, ale tlumacz. nie kazdy zna angielski.

zdecydowana wiekszosc materialow na tej stronie byla tlumaczona z jezyka angielskiego na jezyk polski wlasnie po to, by byly zrozumiale dla POLSKICH INTERNAUTOW.

PET - po polsku okresla sie jako Tomograf Pozytronowy. tak przynajmniej go okreslano w czasach gdy ja sie leczylem i gdy go jeszcze w Polsce nie bylo :>

Jest to relatywnie nowa technologia w znajdywaniu aktywnosci komorek rakowych w ludzkim ciele.

Jak to dziala?

Maszyna emituje pozytrony (?) (elektrony dodatnie?) i kiedy polacza sie z elektronem (?) produkuja dwa fotony gamma, ktore podrozuja przez cialo ludzkie. wiele wykrywaczy (receptorow) mierzy (bada) te fotony a komputer rysuje obraz ciala podobnie jak rtg ale staranniej i szczegolowiej.

Co mi to zrobi?

Na szczescie nic - zadnego bolu, zadnego uczucia klaustrofobii poniewaz "tuba" nie jest zamknieta jak niektore MR (rezonansy magnetyczne). nie bedziesz "radioaktywny" lub cos w tym stylu jak przy np. po scyntygrafi galem. jesli masz jakies watpliwosci (jestes zatroskany) zapytaj lekarza lub pracownika pracujacego przy badaniu.

szybciej trwalo badanie no i sprzet - KLASA LEPSZY , ot co po prostu NEW TECHNOLOGY :)

wszystko zalezy od osrodka nawet przy badaniu CT. gdy robilem je w Olsztynie skan kl.p./j.b. trwal ponad 30 minut. to samo badanie w Warszawie w CO-I trwalo niewiele ponad minute.

grandman

17.01.2005 21:58

Odpowiedz
oki na drugi raz bede tlumaczyc :)
a co do tego co piszesz o czasie badania to prawda..
wynika to z tego ze np. w rzeszowie robili mi CT i trwalo to chyba z 25 minut .. a w warszawie pewnie wiecej pacjentow i trzeba to szybko robic wiec moze maja lepszy sprzet, maja duuuza praktyke i dla nich to moze i nawet bulka z maslem

napisz jeszcze gdzie miales robione badanie PET i kiedy?
a co do zdjec to faktycznie - niesamowity obraz 3D ciała ... normalnie jak sie zobaczyłem te żeberka wątrobe śledzione... pełen szacuneczek!

pozdrawiam wszystkich!

baldi

17.01.2005 23:43

Odpowiedz

2005-01-17 22:58... grandman napisał(a):

napisz jeszcze gdzie miales robione badanie PET i kiedy?

nigdzie/nigdy.

a co do zdjec to faktycznie - niesamowity obraz 3D ciała ...

pewnie piszesz o PETcie.. CT tez daje obraz trojwymiarowy i KOLOROWY.

hela

18.01.2005 10:18

Odpowiedz

2005-01-17 20:25... grandman napisał(a):

sluchajcie wg. mnie PET czyli Positron Emission Tomography jest nieszkodliwa (ale to tylko zdanie jakie odnalazlem na sieci wiec nawet nie powiem czy jest to pewne w 80%) - jak pisza o tym zachodnie strony, na ile to jest prawda trzeba spytac specjalistow.

(.....)

Napiszcie w jakich osrodkach badaliscie sie PET?

i jak dlugo czekaliscie na badanie?

pozdrawiam!

jesli mowisz o Polsce to PET jest tylko w Bydgoszczy

http://www.pet-ct.com.pl/glowna.html

z pewnoscia jest to metoda najnowoczesniejsza (skoro Ewie pracownik ZMN udzielil info, ze nie ma przeciwskazan do wykonywania w jakims okreslonym czasie tego badania to znaczy ze raczek ich nie ma-w koncu pracuja tam osoby, ktore sa kompetentne wiec po co dzielic wlos na dwoje...z drugiej strony moze Ewo u Ciebie sa jakies przeciwskazania???? podziel sie info z Bydgoszczy z lekarzem i niech okresli na jakiej podstawie udzielil Ci informacji o ograniczeniach czasowych????)

co do samej radioaktywnosci podczas badania to nie piszcie ze nie bedziecie "swiecic" bo Kochani zeby bylo badanie wykonane musicie "zaswiecic" lecz jest to krotkotrwale

przy PET stosowany jest izotop Fluor 18, ktorego okres polowicznego rozpadu to jak sie nie myle okolo 110 min podczas gdy np dla Galu 67 wykorzystywanego przy scyntygrafii to jakies 78 godzin-zreszta tu skanowanie wykonuje sie kilkakrotnie najczesciej po 48 i 168 godz.

polecam lekturke....poczytajcie dokladnie stronke z Bydgoszczy

oto pare fragmentow

"Do żywego organizmu wprowadza się związek chemiczny z oczekiwaną biologiczną aktywnością. Związek ten jest znakowany radioaktywnym izotopem (w naszym przypadku fluorem F-18), który rozpadając się emituje pozyton."

(..)

Przygotowanie pacjenta do badania (prosimy przekazać te informacje pacjentowi): (...)

3. Pacjentom nie powinny towarzyszyć dzieci i kobiety w ciąży. (...)

5. Po podaniu radiofarmaceutyku pacjent oczekuje na badanie ok. 1 godzinę w pozycji leżącej lub siedzącej, zaleca się ograniczenie aktywności fizycznej oraz mówienia."

p.s.

sama mialam juz 2 razy scyntygrafie galem w styczniu 2004 i grudniu 2004 i nikt nie pytal jaki okres czasu uplynal...

czekam teraz na promese bo co do PET na razie glownym ograniczeniem jest brak kontraktu z NFZ

Ewa

18.01.2005 19:01

Odpowiedz

dziekuje kochani za odpowiedzi. pogadam z lekarezm i zapytam o co chodzi i skad to ograniczenie.

Marta

26.01.2005 21:22

Odpowiedz
Ja PET mialam przed rozpoczeciem leczenia, nastepny w polowie /po 4 cyklach / i ostatni na koniec po 8 cyklu. Po podaniu radioaktywnego cukru /tak to nazywaja w USA/ lezalam 40 min. Nie moglam rozmawiac, czytac i ogladac tv. Samo badanie trwa 45 min. Lecze sie w Chicago.
Pozdrowienia dla wszystkich :-))