Ziarnica.pl
← Wróć do działu Czy mam ziarnicę?
Czy mam ziarnicę?

Powiększony węzeł od lat+nowy pod żuchwą+ząb:(

Autor: Cinka • 16.05.2009 17:52 • 5 odpowiedzi

Cinka

16.05.2009 17:52

Odpowiedz
Witam!
Mój problem wygląda następująco od jakichś 5 lat mam powiększony węzeł chłonny pod szyją, byłam u laryngologa, było robione usg lekarka powiedziała, że nie ma się czym martwić, bo to pewnie zrost po wielokrotnych anginach, uspokoiło mnie to i szczerze zapomniałam o tym. Wszystko wróciło jakieś 2 miesiące temu zauważyłam już nie tylko powiększony "stary" węzeł ale i powiększoną kuleczkę pod żuchwą po tej samej stronie co powiększony od lat węzeł. Przestraszyłam się i pobiegłam do lek. rodzinnego - zleciła mi badania krwi po których nie stwierdziła nic niepokojącego, dostałam antybiotyk Duomox po którym którym żaden z węzłów nie zmniejszył się. Dostałam skierowanie do chirurga czekam na wizytę. Jednak już po przyjęciu dawki antybiotyku ten "nowy" węzeł pod żuchwą zaczął mnie pobolewać, myślałam że to może od zęba więc pobiegłam do dentystki - ta rozwierciła mi dolną siódemkę, mimo, iż stwierdziła, ze nic tam nie widzi, jednak po rozwierceniu powiedziała, że ząb jest martwy:( przepłukała kanały, przypisała kolejny antybiotyk i kazała za 3 tygodnie zgłosić się na kanałowe. Obecnie skończyłam przyjmować kolejny antybiotyk ten od dentystki Clindamycin - MIP - ząb nie boli za to odczuwam ból ogólnie dolnej szczęki i właśnie tego węzła pod nią, żaden z węzłów się nie zmniejszył, oba przesuwają się względem podłoża, ten "stary" nie boli. Ogólnie czuję się bardzo dobrze, nie tracę na wadze, nie miewam gorączki - od czasu do czasu jakieś stany podgorączkowe czy osłabienia ale szybko mijają, już nie pamiętam kiedy byłam chora - tylko te węzły! Boję się bardzo, że to może być zz lub jakiś chłonniak, tym bardziej, że w rodzinie były przypadki raka co prawda nie węzłów ale nowotwór to nowotwór. (dodam, że mam 23 lata) Czy ktoś z Państwa miał może podobny przypadek lub znał jakiś? Co dalej z tym robić? Czy to możliwe że to od zęba? Z góry dziękuję za odpowiedz i przepraszam, za taaak obszerny post. pozdrawiam!

Cinka

16.05.2009 17:57

Odpowiedz

Aha i dodam,że żaden z węzłów nie jest widoczny gołym okiem, tylko podczas "macania".

zoisyte

18.05.2009 07:06

Odpowiedz

O 19:57, dnia 2009-05-16 Cinka napisał(-a):

Aha i dodam,że żaden z węzłów nie jest widoczny gołym okiem, tylko podczas "macania".

ZZ nie atakuje węzłów na szyi w pierwszej kolejności, wogóle bardzo rzadko uderza powyżej węzłów nadobojczykowych.

Szukaj innych przyczyn.

Asica

19.05.2009 10:28

Odpowiedz

O 09:06, dnia 2009-05-18 Zoisyte napisał(-a):

ZZ nie atakuje węzłów na szyi w pierwszej kolejności, wogóle bardzo rzadko uderza powyżej węzłów nadobojczykowych.

oooooooooooo!!!!!!!!!

Ciekawe,ciekawe,BARDZO CIEKAWE!!!!Az zaczynam sie zastanawiac czy w ogole ja kiedys bylam chora na ZZ :|

Blizna na mej szyji po pobraniu wezla(z ktorego stwierdzono ZZ) to zapewne lekarska pomylka :D

A!!przekaze koledze ZZiarniakowi,zeby nie macal sie po szyji,bo NA PEWNO tam wezla "nawrotowego" nie bedzie,pomimo,ze tez mial diagnoze z wezla szyjnego..

A fe!! niedobrzy,glupi lekarze..nie ma jak "posłuchac" madrego :-)))

zoisyte

19.05.2009 10:56

Odpowiedz

O 12:28, dnia 2009-05-19 Asica napisał(-a):

O 09:06, dnia 2009-05-18 Zoisyte napisał(-a):

oooooooooooo!!!!!!!!!

Ciekawe,ciekawe,BARDZO CIEKAWE!!!!Az zaczynam sie zastanawiac czy w ogole ja kiedys bylam chora na ZZ :|

Blizna na mej szyji po pobraniu wezla(z ktorego stwierdzono ZZ) to zapewne lekarska pomylka :D

A!!przekaze koledze ZZiarniakowi,zeby nie macal sie po szyji,bo NA PEWNO tam wezla "nawrotowego" nie bedzie,pomimo,ze tez mial diagnoze z wezla szyjnego..

A fe!! niedobrzy,glupi lekarze..nie ma jak "posłuchac" madrego :-)))

Umie koleżanka czytać?

To niech koleżanka jeszcze raz przeczyta co napisałem

zoisyte

19.05.2009 12:47

Odpowiedz

O 12:28, dnia 2009-05-19 Asica napisał(-a):

A tak dodatkowo.

MC CS III BS, coś Ci to przypomina?

Węzły na szyi może i miałaś zaatakowane przez ZZ ale to nie od nich się zaczęło.