Ziarnica.pl
← Wróć do działu Czy mam ziarnicę?
Czy mam ziarnicę?

Zgrubienie na obojczyku

Autor: Adam • 13.05.2009 12:27 • 1 odpowiedzi

Adam

13.05.2009 12:27

Odpowiedz
Witam. Ostatnio zauważyłem u siebie zgrubienie na jednym z obojczyków, jak się przyjrzy to jest ono widoczne gołym okiem. Jest to zlokalizowane blisko środka ciała, jakby na spodzie kości. Z drugiej strony mam takie samo, ale jest trochę mniejsze. Jeden obojczyk jest bardziej pochylony od drugiego. Nie miałem złamanych tych kości, więc to raczej nie od tego.

Poza tym ma wyczuwalne węzły w pachwinach, pachach i na szyi, ale one były już badane na USG i wg hematologa nie budzą podejrzeń.

Czy to mogą być węzły chłonne? A jak nie, to co innego?

Aelirenn

14.05.2009 06:23

Odpowiedz

O 14:27, dnia 2009-05-13 Adam napisał(-a):

Witam. Ostatnio zauważyłem u siebie zgrubienie na jednym z obojczyków, jak się przyjrzy to jest ono widoczne gołym okiem. Jest to zlokalizowane blisko środka ciała, jakby na spodzie kości. Z drugiej strony mam takie samo, ale jest trochę mniejsze. Jeden obojczyk jest bardziej pochylony od drugiego. Nie miałem złamanych tych kości, więc to raczej nie od tego.

A czy te zgrubienia są przesuwalne czy raczej chodzi Ci o coś co jest twarde jak kość? Bo wiesz, ja na przykład mam dwa różne obojczyki. Lewy jest grubszy niż prawy. Na lewym mam również zgrubienie blisko ciała większe niż na prawym. Człowiek jest zbudowany asymetrycznie:-). Tak samo jest z węzłami - pod prawą pachą ma kształt podłużny a pod lewą jak groszek.

Poza tym ma wyczuwalne węzły w pachwinach, pachach i na szyi, ale one były już badane na USG i wg hematologa nie budzą podejrzeń.

Ja już bym się już nie martwiła, chodź ja to ja - nerwicowiec z masą rozbudowanych objawów:/ Ale zakładam, że normalny człowiek po konsultacji z hematologiem nie powinien już się obawiać. Ja mam wyczuwalne węzły szyjne, 1 żuchwowy i podbródkowy przez problemy laryngologiczne i alergie. Te węzły pojawiły się kiedy miałam 4 lata(teraz mam 24). Pod pachami też wyczuwam (czeste dość silne infekcje skóry pod pachami). Wiele osób ma powiększone węzły i nawet o tym nie wie. No chyba, że powiększą się znacznie, na tyle że można je zobaczyć lub b. łatwo wyczuć.

Czy to mogą być węzły chłonne? A jak nie, to co innego?

Trudno mi powiedzieć bez patrzenia ale raczej nie. Moim zdaniem prędzej to asymetryczna budowa kosci. Gdyby zgrubienie było tylko po jednej stronie to można by przypuszcać obecnośc jakiejś patologicznej narośli. Polecam

wizytę u rodzinnego, który sprawdzi to i wytłumaczy budowę kości. W okresach lęku chodziłam do lekarza nawet co tydzień a on tłumaczył mi budowę ciała tam gdzie coś mnie zaniepokoiło i tłumaczył to i owo apropo węzłów i chorób typu chłoniak żeby mnie troche uspokoić:-). I nie obawiaj się, że posądzą Cię o nadgorliwość. A nawet jeśli to co z tego? Grunt to spokój psychiczny. Pozdrawiam, Monika.