Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

naciek

Autor: stasia • 11.05.2009 16:05 • 5 odpowiedzi

stasia

11.05.2009 16:05

Odpowiedz

Witam , dawno tu nie zaglądałam jak wiekszość tych, którzy choć trochę chcą zapomnieć. Mój mąż Darek miał przeszczep we wrześniu 2007 róku do tej pory badana tk były ok , choć morfologia nigdy nie osiągnęła normy, wprwdzie w śródpiersiu zostały resztki guza ale nic się z tym nie działo. Ostatni wynik tk brzucha załamał nas nie wiemy co mysleć jest jedno uczucie panika i powrót na stronę. Opis badania był taki: powiększone węzły chłonne w krezce do 12 mm, pogrubiała ściana ileum terminale do 14 mm - obraz tk odpowiada naciekowi, powiększone okoliczne węzły chłonne do 19 mm.i jescze jedno co nas dziś dobiło ob 50 - nie było tak wysokie nawet jak okazało się że jest zz. Osoby które zawsze mi pomagały i mnie pamiętają a także inne prosze o pomoc ...choć trudno tu pomóc , następne badanie w Warszawie już w piątek - kolonoskopia , ale cóż ona może nam dać..to nie wróży nic dobrego ..

dorota

12.05.2009 13:20

Odpowiedz
witaj Stasiu

nie martwcie się dopóki nie ma wyników, ob wcale jest taki bardzo wysokie, mój mąż miał 113 jak zdiagnozowali zz, więc 50 to nawet nie połowa:), wiem że bardzo boicie się nawrotu (jak każdy ziarniak) ale z nawrotami nic nie jest oczywiste, co zresztą często widać na tej stronie, pojawiają się gorsze wyniki a potem zdarza się że waracają do normy, naz koleżanka ziarniaczka aktualnie też jest dignozowana (8 lat w remisji) i od 2,5 m-ca nie są w stanie stwierdzić co jest jest, bo powiękrzył się węzeł, słabe przepływy, gorsze ob a PET nic nie pokazał, więc czekamy na wyniki histopatu; jak widać różne badania mogą pokazywać różne wyniki, trzymajcie sie dzielnie i piszcie co się dzieje

trzymamy baaaaaardzo mocno kciuki
dorota i tomek

stasia

17.05.2009 10:18

Odpowiedz

Witam badanie odbyło się i pobrali Darkowi, 8 wycinków wyniki po 05.06.2009...zobaczymy a opis jest błona sluzow ajelita cienkiego oraz zastawka krętniczo-kątnica pogrubiała z licznymi aftami a w jelicie grubym liczne drobne zaczerwienione uwypuklenia błony śluzowej z obecnością włóknika na szczycie . Niz więcej pani dr nie chciała powiedzieć do póki nie bedzie wyników ...pozdrawiam

baldi

17.05.2009 10:49

Odpowiedz
moze to tylko nadzerki/wrzody? oby.

trzymajcie sie dzielnie.

dorota

20.05.2009 15:57

Odpowiedz

O 15:20, dnia 2009-05-12 dorota napisał(-a):

witaj Stasiu

nie martwcie się dopóki nie ma wyników, ob wcale jest taki bardzo wysokie, mój mąż miał 113 jak zdiagnozowali zz, więc 50 to nawet nie połowa:), wiem że bardzo boicie się nawrotu (jak każdy ziarniak) ale z nawrotami nic nie jest oczywiste, co zresztą często widać na tej stronie, pojawiają się gorsze wyniki a potem zdarza się że waracają do normy, naz koleżanka ziarniaczka aktualnie też jest dignozowana (8 lat w remisji) i od 2,5 m-ca nie są w stanie stwierdzić co jest jest, bo powiękrzył się węzeł, słabe przepływy, gorsze ob a PET nic nie pokazał, więc czekamy na wyniki histopatu; jak widać różne badania mogą pokazywać różne wyniki, trzymajcie sie dzielnie i piszcie co się dzieje

trzymamy baaaaaardzo mocno kciuki

dorota i tomek

ku pokrzepieniu Stasi i wszystkiech innych ziarniczków którzy w remisji czekają na wyniki badań w obawie o nawrót, pragnę tylko napisac że nasz koleżanka o której pisałam powyżej po niemal 3 miesiącach badań (wiekszość wyników naprawdę bardzo słaba) i już niewielkiej w niej nadziei że to jednak nie to otrzymała wyniki, JEST WSZYSTKO OK!!!!, dopadało ją uporczywe zapalenie węzłów chłonnych, stąd powiekszenie węzłów, fatalne wyniki przepływów, morfologii itd:)

toteż Stasiu uszy do góry, wszystko bedzie dobrze

dorota i tomek

stasia

11.06.2009 15:43

Odpowiedz
.. są wyniki wysłano nam faxem niestety nic z tego nie wiadomo:
Bł. śluz jelitac cieńkiego z dużą odczynową grudką chłonna w podśluzówce.
Bł. śluz jelita grubego z licznymi grudkami chłonnymi układ krypt zlokalizowany , w blaszce właściwej nieco wzmożony naciek zapalny z komórej jednojądrowych z niewielką domieszką granulocytów. Jedynie w pojedynczych kryptach ciałka apoptotyczne. \\\\\\
Jakiś lekarz z CO w rozmowie telefonicznej stwierdzil ze to wskazuje na stan zapalny nie wykluczył nawrotu jako przyczyny. To tyle,na dodatek lekarz prowadzący go wczesnie jest gdzieś na stażu. Nie ma się nim kto nim zając , ma dostać jakiegoś lekarza w zastepstwie ..to dodatkowo nas dobija ..mamy dzwonić do Warszawy w piątek ...zobaczymy ...dziękuję za dobre słowo , napiszę jak bedę wiedzieć cokolwiek