Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

Guzy, wypukłości na ciele

Autor: Evi • 08.05.2009 19:27 • 3 odpowiedzi

Evi

08.05.2009 19:27

Odpowiedz
O problemach zdrowotnych mojego syna pisałam już w wątku:
http://ziarnica.pl/index.php?tekst=forum&idforum=1&akcja=showthread&num=21159

Mam kilka pytań.

Otóż, oglądam często cialo mojego dziecka, po tym jak zobaczyłam pierwsze guzki. Miał te na szyi i jakby włókniaki na łopatce i takie wchodzące pod pache...

Zauważyłam dość dużą plame, taką kawa z mlekiem, pośrodku niej wypykłość dość spora. Umiejscowiona jest z prawej strony tułowia, lekko z boku, trochę powyżej pępka. Następne guzki dwa nieduże, bez plam z tyłu na plecach, też lekko z boku, okolice talii. Ostatnia na udzie, z boku.

Pytanie mam takie, czy to też mogą być węzly chłonne, tak jak na szyi te co ma?

Od lekarzy wręcz musze wymuszać skierowania na badania. Po niedzieli ide prywatnie na USG węzłów szyjnych i jamy brzusznej.

Odpowiedzcie mi na pytanie. Guzy pojawiły sie nie dawno, wczesniej ich nie miał.

Evi

20.05.2009 10:06

Odpowiedz
Dopiero teraz jestem po USG węzłów szyjnych i jamy brzusznej.

Duże naczynia jamy brzusznej nie wykazują zmian.
Natomiast węzły chłonne: obustronnie w okolicach kątów żuchwy kilka powiększonych węzłów. Jeden ma 20x8 mm, pozostałe ok. 16 mm.

Jaką wielkość powinny mieć węzły? Powiększone są widoczne gołym okiem, ten po prawej, tworzy jak pisałam dość spory guzek.

Jestem umówiona juz z onkolog w Gdańsku, ale chciałabym jak najwięcej wiedzieć.

Kaśku

20.05.2009 11:15

Odpowiedz

Jaką wielkość powinny mieć węzły? Powiększone są widoczne gołym okiem, ten po prawej, tworzy jak pisałam dość spory guzek.

Witam,

poniższą informację udało mi się znaleźć w internecie:

"Wielkość prawidłowych węzłów chłonnych przeważnie nie przekracza kilku milimetrów. Te, które umiejscowione są bezpośrednio pod skórą teoretycznie nie powinny być zatem wyczuwalne. W praktyce tak naprawdę wielkość węzłów może być kwestią indywidualną, a węzły znajdujące się szczególnie w okolicach częstego kontaktu z bakteriami czy wirusami (węzły szyi, podżuchwowe, pachwinowe), mogą być wyczuwalne, a ich wielkość wahać się do 1 cm. "

Życzę zdrówka i pozdrawiam,

Kasia

aga68

21.05.2009 11:51

Odpowiedz

Evi bardzo dobrze Cie rozumiem bo jak czytasz to forum to wiesz że diagnozujemy naszego syna róznica jest taka, ze jego badało juz 3 onkologów (w tym CZD) i nic , wezły w USG maja 3 cm (jeden) inne badania ok Po raz kolejny chce tu przytoczyc to co usłyszałam od lekarzy hematlodzy onkolodzy badających moje dziecię - wyniki USH wezłów sa badzo niperecyzyjne i bardzo cześto mają niska wartość diagnostyczną.