duki
23.04.2009 14:05
1997r. - Rozpoznanie LGM mal. sclerosis nodularis IIB
IO GLIWICE
1997-1998r. MOPP 6 cykli + naświetlania śródpiersie + szyja
poprawa
1999r. 6 cykli Endoxan + ADM + Etoposid + Encorton + VCR + Bleomecyna
poprawa
2000r. - naświetlania układ chłonny podprzeponowy
poprawa
2002r. - 6 cykli BEACOPP
poprawa
2003r. - guz w kanale rdzenia kręgowego th10-th12, zaburzenia czucia w nogach i chodu, operacja neurochirurgia Jastrzębie Zdrój, + Naświetlania na kręgosłup IO Gliwice
poprawa
2004r. -6cykli MOPP
poprawa
2006r. -6cykli MOPP/ABV
poprawa
2007-2008r. -6cykli COPP
poprawa
2009r. -3cykle ICE
brak poprawy - wynik PET
AKTUALNY WYNIK PET:
Badaniem objęte zostały segmenty ciała od podstawy czaszki do proksymalnych części ud.
Wykonano rekonstrukcję w trzech płaszczyznach podstawowych po korekcji atenuacji opartej na badaniu TK.
Badanie TK wykonano aparatem wielorzędowym z kolimacją 1,5, bez podania kontrastu iv.
PET:
W badaniu uwidoczniono liczne ogniska patologicznego gromadzenia radioznacznika w rzucie:
- węzłów chłonnych podostrogowych i przyprzełykowych ( przekrój 133-144 SUV max. do 8,2 )
- węzła chłonnego w lewym dole pachowym ( przekrój 144 SUV max. 3,4 )
- guza w VI segmencie płuca prawego przykręgosłupowo ( przekrój 129-137 SUV max. 9,1 )
- tkanek miekkich w otoczeniu kręgów Th7 i Th8 bardziej ewidentne po stronie lewej z zajęciem kanału kręgowego ( przekrój 123-132 SUV max. 9,2 )
- X segmentu płuca lewego ( przekrój 120-124 SUV max. 5,6 )
- tkanek miękkich przykręgosłupowych na poziomie trzonów Th5 - Th7 po stronie prawej ( przekrój 127-134 SUV max. 3,4 )
- w śródpiersiu tylnym dolnym do przodu od kręgów Th9 - Th10 po stronie prawej ( przekrój 117-125 SUV max. 8,6 )
- tylnych powłok klatki piersiowej na poziomie przestrzeni między X i XI oraz XI i XII żebrem po stronie lewej ( przekrój 111-115 SUV max. 7,9 oraz przekrój 100-108 SUV max. 6,8 )
- przestrzeni międzyżebrowej między X i XI żebrem po stronie prawej ( przekrój 118 SUV max. 4,8 )
- jamy brzusznej pomiędzy pętlami jelitowymi do przodu od talerza biodrwoego ( przekrój 76-79 SUV max. 2,4 )
Wnioski:
Obraz odpowiada licznym lokalizacjom choroby zasadniczej w rzucie lewego dołu pachowego, śródpiersia, płuca prawego, płuca lewego oraz tkanek w okolicy dolnego odcinka kręgosłupa piersiowego.
Nie wgłębiałem się za bardzo w opisywanie wcześniejszych zmian, bo książkę za chwilę napiszę ;)ale w skrócie ost badania przed PETem (rok wcześniej po chemii):
Badanie TK 04 2008
W śródpiersiu środkowym nieliczne węzły do 1,5cm; śródpiersie tylne i tkanki miękkie przykręgosłupowe obszary o niejednorodnej gęstości obejmujące aortę i tylną ścianę przełyku; płuca czyste, niewielka ilość płynu w opłucnej.
W porównaniu z 08 2007r. zmniejszyła się rozległość nacieku śródpiersia tylnego z regresją efektu masy.
W Poniedziałek jadę do IO Gliwice na chemię (chyba nową).
Widzicie jeszcze nadzieję na przedłużenie mojej marnej egzystencji?? :P Mam jeszcze jakieś szanse na poprawę?? Ktoś ma jakieś podobne doświadczenia z tak długim stażem jak ja?? Pozostało we mnie jeszcze troszkę nadziei...
A co Wy o tym sądzicie??