Ziarnica.pl
← Wróć do działu Czy mam ziarnicę?
Czy mam ziarnicę?

Baldi podpowiedz

Autor: kamilianna • 21.04.2009 13:06 • 13 odpowiedzi

kamilianna

21.04.2009 13:06

Odpowiedz
Witam serdecznie mam goracą prosbe o pomoc w interpretacji moich
wyników, nie mam juz siły latać po lekarzach a każdy wymysla co innego.
zaczęło sie od zapalenia zatok, które nie były w czasie rozpoznane i
chodziłam z takim stanem przez tydzień, dopiero jak powiększyły mi się
węzły chłonne na szyji i to bardzo boleśnie dostałam antybiotyki, które
brałam 3 tygodnie i węzły przestały mnie boleć ale lekarka kazała mi
zrobić USG tych węzłów i wyszło:
W anatomicznym rzycie przytarczyc szyjnych nie stwierdza sie
nieprawidłowości. Ślinianki przyuszne i podżuchwowe niepowiększone.
Echostruktura miąższu jednorodna, prawidłowa. Przewody gruczołowe
nieposzerzone.
Powiększone węzły chłonne szyji:
- podżuchwowe: obustronnie do 1x5 cm,
- w okolicy kątów żuchwy: obustronnie do 2,5x0.8 cm,
- w połowie długości lewego mięśni
mostkowo-sutkowo-obojczykowego:pojedyńczy 2,5x0,5 cm,
- przyusznicze po stronie lewej do 1x0,4 cm.
Wszystkie węzły z prawidłową hyperechową wnęką i hypoechową korą.
Wnioski końcowe - Stan zapalny węzłów chłonnych.
Dwóch laryngologów stwierdziło, że nie może być tak duży stan zapalny
węzłów od zatok więc odesłali mnie do internisty. Intersnista dał mi
skierowanie na morfologię:
Wyniki:
- OB 16,
- Leukocyty 11,4
Poza tym wszystko wnormie, rozmaz ręczny też.
Po tym stanie zapalnym węzłów bolą mnie mięśnie rąk, pod pachami i kolan
oraz boli mnie coś pod brodą i jak zakaszlę to koło uszu czy za uszami -
sama nie wiem
Ponadto pod żuchwą mam takie małe przeskakujące pod palcami kuleczki.
Baldi prosze o pomc strasznie boję się że mam ziarnicę. Co radzisz!!!!
Pozdrawiam Kamila

madzia1

21.04.2009 13:16

Odpowiedz
Dlaczego nie pójdziesz do onkologa? Przecież nie potrzeba Ci do niego skierowania.
Baldi to nie lekarz, ani jakiś znachor. Diagnozy Ci nie postawi.
A te wszystkie dolegliwości, o których piszesz są związane ze stanem zapalnym w Twoim organizmie i niekoniecznie to musi być ZZ.

kamilianna

21.04.2009 13:22

Odpowiedz

O 15:16, dnia 2009-04-21 Madzia1 napisał(-a):

Dlaczego nie pójdziesz do onkologa? Przecież nie potrzeba Ci do niego skierowania.

A te wszystkie dolegliwości, o których piszesz są związane ze stanem zapalnym w Twoim organizmie i niekoniecznie to musi być ZZ.

Na jutro się zarejestrowałam do onkologa, wiem , że Baldi to nie lekarz a pomaga osobom na tym forum i Tobie też dziękuję za taką szybką odpowiedź

pozdrawiam

emilka

21.04.2009 16:05

Odpowiedz

mam pytanie czy przy zz węzły się powiększają bo ja od roku mam takie same nadobojczykowe i szyjne mają wielkość ok. 1cm i idą jagby wzdłuż pozdrawiam

Ciekawy

22.04.2009 09:23

Odpowiedz

O 18:05, dnia 2009-04-21 emilka napisał(-a):

mam pytanie czy przy zz węzły się powiększają bo ja od roku mam takie same nadobojczykowe i szyjne mają wielkość ok. 1cm i idą jagby wzdłuż pozdrawiam

Tak w większości przypadków sporo poza 1 cm - jak poczytasz Forum to znajdziesz sporo ludzi z takimi węzłami jak Twoje i bez diagnozy ZZ

baldi

22.04.2009 09:44

Odpowiedz

czy to ziarnica? watpie. masz prawidlowe USG oraz bolące wezły.

beatrixs

25.04.2009 07:58

Odpowiedz
Witam:)jestem "nowa" ale juz kilka info mi sie przydalo:)prawdopodobnie tez bede nalezała do grona chorych na ziarnice;)poczatkowo sie przerazilam ale po wpisach ktore czytam na forum troche nastawienie mi sie zmienilo.
ale zaczne od poczatku-ok miesiaca temu zauwazylam zrgubienie pod pacha-i zaczely sie badania-usg pachy,krew,rtg klatki,izyta u hematologa i w koncu skierowanie do szpitala(warszawa-szaserow).Diagnozy były rozne-zaczynajac od gruzlicy,przez guza piersi,sarkoidoze i w koncu ziarnica.OB wysokie-54,WBC 16,29,PLT 517,wezły chłonne nieprawidłowe z nietypowym unaczynieniem(do 30mm a pakiety do 50mm),strefy niskoechogeniczne bez unaczynienia sugerują zmiany martwicze,powiękoszne weżły w okolicy podobojczykowej oraz kątów żylnych obustronie i przy górnym otworze klatki piersiowej.Innych objawów brak,nigdy na nic nie choroałam a tu prosze-jak grom z jasnego nieba taka informacja!
W poniedziałek (czyli nie całe 1,5 miesiaca od wykrycia)ide na wyciecie wezła nadobojczykowego do bada histo.Strasznie sie boje bo nie wiem czego sie spodziewac i ile bede musiala czekac po zabiegu na wyjsice do domu.Nigdy nie mialam zadnego znieczulenia wiec nie wiem jak sie bede czuła...Troche mnie to wszystko przerasta ale wiem ze trzeba myslec pozytywnie
Pewnie najgorsze bede te 2 tygodnie kiedy sie czeka na wyniki....
pozdrawiam
Beatrixs

Monika

11.07.2009 14:28

Odpowiedz

O 11:44, dnia 2009-04-22 Baldi napisał(-a):

Uwazam Baldi, ze nie powinienes dawac rad jak i rowniez sie nie wypowiadac na temat chorob, bo od oceniania stanu zdrowia sa lekarze. Wiem,ze przeszedles przez ta chorobe,ale to Cie nie uprawnia do dawania opinii natemat zdrowia.

Monika

11.07.2009 14:33

Odpowiedz

O 15:16, dnia 2009-04-21 Madzia1 napisał(-a):

Madziu zgadzam sie z Twoja opinia. Kazdy przypadek jest inny i od tego sa lekarze aby oceniac choroby i je leczyc. Przyznam tez, ze przez takie pisanie na forach internetowych duzo ludzi gubi sie i popadaja w depresje myslac ,ze maja raka. A to nie na tym rzecz polega.....

baldi

11.07.2009 15:06

Odpowiedz

O 16:28, dnia 2009-07-11 Monika napisał(-a):

Uwazam Baldi, ze nie powinienes dawac rad jak i rowniez sie nie wypowiadac na temat chorob, bo od oceniania stanu zdrowia sa lekarze. Wiem,ze przeszedles przez ta chorobe,ale to Cie nie uprawnia do dawania opinii natemat zdrowia.

zamilcz.

krisspolonia

11.07.2009 15:25

Odpowiedz

O 17:06, dnia 2009-07-11 Baldi napisał(-a):

zamilcz.

Baldi bądz silny i cierpliwy, pamiętaj że nie wszyscy rozumieją w stu procentach to co czytają.

A ty droga Moniko weź pod uwagę na to jak wyważony, spokojny i osobisty jest komentarz Baldiego.

Gabi18

11.07.2009 15:31

Odpowiedz

O 11:44, dnia 2009-04-22 Baldi napisał(-a):

moim zdaniem kazdy kto chorowal jest uprawniony a raczej nawet powinien byc zobowiazany aby dawac rady poniewaz moze bardzo pomoc ;]

Gabi18

11.07.2009 15:36

Odpowiedz

O 09:58, dnia 2009-04-25 Beatrixs napisał(-a):

Witam:)jestem "nowa" ale juz kilka info mi sie przydalo:)prawdopodobnie tez bede nalezała do grona chorych na ziarnice;)poczatkowo sie przerazilam ale po wpisach ktore czytam na forum troche nastawienie mi sie zmienilo.

ale zaczne od poczatku-ok miesiaca temu zauwazylam zrgubienie pod pacha-i zaczely sie badania-usg pachy,krew,rtg klatki,izyta u hematologa i w koncu skierowanie do szpitala(warszawa-szaserow).Diagnozy były rozne-zaczynajac od gruzlicy,przez guza piersi,sarkoidoze i w koncu ziarnica.OB wysokie-54,WBC 16,29,PLT 517,wezły chłonne nieprawidłowe z nietypowym unaczynieniem(do 30mm a pakiety do 50mm),strefy niskoechogeniczne bez unaczynienia sugerują zmiany martwicze,powiękoszne weżły w okolicy podobojczykowej oraz kątów żylnych obustronie i przy górnym otworze klatki piersiowej.Innych objawów brak,nigdy na nic nie choroałam a tu prosze-jak grom z jasnego nieba taka informacja!

W poniedziałek (czyli nie całe 1,5 miesiaca od wykrycia)ide na wyciecie wezła nadobojczykowego do bada histo.Strasznie sie boje bo nie wiem czego sie spodziewac i ile bede musiala czekac po zabiegu na wyjsice do domu.Nigdy nie mialam zadnego znieczulenia wiec nie wiem jak sie bede czuła...Troche mnie to wszystko przerasta ale wiem ze trzeba myslec pozytywnie

Pewnie najgorsze bede te 2 tygodnie kiedy sie czeka na wyniki....

pozdrawiam

Beatrixs

Wycinanie wezla chlonnego zalexzy od jego polozenia tzn zalezy jak gleboko sie znajduje, jesli bedzie dosc plytko to wytna Ci pod znieczuleniem miejscowym i po godzinie wrocisz do domu natomiast jesli bedzie glebiej wytna pod narkoza i mozesz zostac troszke dluzej ale to raczej kwestia 3 dni. mozesz czuc sie troche przybita i obolala ale jak poprosisz to dostaniesz leki przeciwbolowe i bedzie ok. Fakt faktem nie jest to przyjemne ale niestety trzeba zacisnac zeby i przez to przejsc. Tak to wlasnie okres oczekiwania na wynik jest najgorsze gorszy niz to cale chlastanie;) trzymam kciuki i pozdrawiam:)

madzia1

11.07.2009 18:01

Odpowiedz

O 17:31, dnia 2009-07-11 Gabi18 napisał(-a):

moim zdaniem kazdy kto chorowal jest uprawniony a raczej nawet powinien byc zobowiazany aby dawac rady poniewaz moze bardzo pomoc ;]

zgadzam się Gabi z Tobą w 100%. Poza tym ta strona to Wojtka "dziecko" każdy tekst, który znajduje się na niej to jego zasługa i chociażby za to szacunek mu się należy. O!