Ziarnica.pl
← Wróć do działu Czy mam ziarnicę?
Czy mam ziarnicę?

Dzień Dobry mam pytanie !

Autor: sss • 17.04.2009 16:12 • 10 odpowiedzi

sss

17.04.2009 16:12

Odpowiedz
Od kilku miesięcy mam powiększone węzły chłonne.

Po prawej stronie szyi(pod zuchwą) jeden duzy(miekki,przesuwalny) tuz przy nim zrobil sie jeden minimalny(twardy)

Po prawej stronie nizej tez mam dwa obok siebie

Ponadto po lewej stronie, jesli dobrze "wymacam", to czuję nadobojczykowy tez powiekszony, taka kulka wielkosci ja wiem kolo 1 cm...

Wyczytalam ze jak węzly nadobojczykowe sa powiekszone to to na bank jest rak. Czy to prawda?

1 miesiac temu bylam u lekarza, wyslal mnie na badanie krwi, wyszly idealne, szczegolnie OB=5 Dodam ze nie mam migdalow (wyciete dawno temu), i rosnie mi ósemka.

Czy to moze byc zz? Ogolnie dobrze się czuję, tylko te węzły, bolą czasami przy wiekszym przeziebieniu, pomozcie kochani!!!

Ciekawy

17.04.2009 16:20

Odpowiedz

O 18:12, dnia 2009-04-17 Sss napisał(-a):

Od kilku miesięcy mam powiększone węzły chłonne.

Po prawej stronie szyi(pod zuchwą) jeden duzy(miekki,przesuwalny) tuz przy nim zrobil sie jeden minimalny(twardy)

Po prawej stronie nizej tez mam dwa obok siebie

Ponadto po lewej stronie, jesli dobrze "wymacam", to czuję nadobojczykowy tez powiekszony, taka kulka wielkosci ja wiem kolo 1 cm...

Wyczytalam ze jak węzly nadobojczykowe sa powiekszone to to na bank jest rak. Czy to prawda?

1 miesiac temu bylam u lekarza, wyslal mnie na badanie krwi, wyszly idealne, szczegolnie OB=5 Dodam ze nie mam migdalow (wyciete dawno temu), i rosnie mi ósemka.

Czy to moze byc zz? Ogolnie dobrze się czuję, tylko te węzły, bolą czasami przy wiekszym przeziebieniu, pomozcie kochani!!!

Możesz i nie możesz - przez Internet raczej trudno zdiagnozować. Węzły nadobojczykowe potrafią się powiększyć choćby przy przebiegu Gruźlicy Węzłów chłonnych.

1. Lekarz rodzinny niech rzuci okiem (najlepiej dla pewności ze dwóch lekarzy) Ewentualnie Onkolog - nie potrzebujesz skierowania.

2. USG na początek tej okolicy powinno dać pełniejszy obraz - Badanie możesz wykonać prywatnie niewielkim kosztem.

3. Dobrze też zrobić RTG klatki piersiowej ew. USG jamy brzusznej.

Dopiero wtedy się zamartwiać :)

Marian

17.04.2009 16:34

Odpowiedz

O 18:12, dnia 2009-04-17 Sss napisał(-a):

Tak samo prawda, jak to że przy raku OB musi byc wysokie - czyli nieprawda. Wśród lekarzy nie-onkologów krąży jak wida wiele mitów na temat nowotworów.

To żadne badania. Możesz byc niemal umierający a OB+morfologia będzie ok.

Od 8'mki do węzła nadobojczykowego jest jeszcze co najmniej kilka węzłów, więc powinieneś miec i inne powiększone. Zrób USG - ono daje więcej informacji niż wyniki z krwii czy moczu.

Czy to moze byc zz?

Eeeetam zaraz ziarnica. Każdy by chciał tak prosto ;) Może to byc rak płuc, chłoniak i milion innych nowotworów :)

A tak na serio, to przyczyn może byc wiele. Poszukaj obok mojego wątku - żyję od kilku lat z takimi gulami i wszyscy twierdzą żem zdrowy - a nie takie badania robiłem ;)

Generalnie nie masz się czym przejmowac, ale to nie znaczy że można to lekceważyc. Prawdopodobieństwo nowotworu jest mniej więcej takie, jak przejechania przez samochód pod własnym domem, ale zrób badania by miec spokojną głowę.

sss

17.04.2009 17:16

Odpowiedz
jestem kobietą jakby co:)

strasznie sie boje, a czy gdyby to byla zz to bym juz chyba zmarła, skoro od kilku miesiecy mam te wezly....:(

aha i czy zawsze po alco% te węzły bolą?:/

sss

17.04.2009 17:22

Odpowiedz
Aha no i co jeszcze (oprócz nowotworu), sugerować może powiększony węzeł obojczykowy(o ile to w ogóle jest węzeł)

???

Przy zz węzły są twarde/miękkie, przesuwalne, czy nie?

JEDNYM SŁOWEM:

Ciekawy

17.04.2009 17:30

Odpowiedz

O 19:22, dnia 2009-04-17 sss napisał(-a):

Aha no i co jeszcze (oprócz nowotworu), sugerować może powiększony węzeł obojczykowy(o ile to w ogóle jest węzeł)

???

Przy zz węzły są twarde/miękkie, przesuwalne, czy nie?

JEDNYM SŁOWEM:

Ciekawy

17.04.2009 17:32

Odpowiedz

O 19:16, dnia 2009-04-17 sss napisał(-a):

jestem kobietą jakby co:)

strasznie sie boje, a czy gdyby to byla zz to bym juz chyba zmarła, skoro od kilku miesiecy mam te wezly....:(

aha i czy zawsze po alco% te węzły bolą?:/

Nie, wręcz jest to z tego co czytałem rzadki objaw, natomiast objaw bardzo specyficzny sugerujący ZZ - jeśli się mylę niech mnie ktoś wyprowadzi z błedu.

Marian

17.04.2009 18:20

Odpowiedz

O 19:22, dnia 2009-04-17 sss napisał(-a):

Jeeezu... To tak jakbyś zapytała od czego może skóra swędziec. Lekarka, która robiła mi USG, twierdzi że miażdżąca wiekszośc przypadków jakie widziała spowodowaa była infekcjami - choc często niebezpiecznymi, jak toksoplazmoza.

A jeśli mocno Cię to stresuje, znajdź lekarza, który przepisze Ci medazepam w niewielkiej dawce - pomaga przetrwac oczekiwanie na wyniki i tym podobne stresujące sytuacje. Mnie akurat przepisał je lek. pierwszego kontaktu (akurat ten twierdzi że stres jest gorszy niż te niewinne tabletki).

sss

17.04.2009 20:00

Odpowiedz
Ja mam dopiero 19 lat, nie chcę jeszcze umierać...:( Wczoraj rzuciłam palenie, paliłam 4 lata:(

Moj tata mowi ze te wezly sa na bank od tego, ze ciągle namarzam jak on to mowi "nerki na wierzchu"

Faktem jest ze ostatnio sporo namarzłam, czy te węzły mogą byc od tego?

Byłam miesiąc temu u lekarki, pytałam się jej czy to może być rak, ona zerknęła na wyniki badań, "pomacała" szyję i stwierdziła: "prosze sie nie martwic, to nie jest rak'

ja sie pytam ze łzami w oczach: "na pewno"?
ona: "TAK NAPEWNO"
Prosilam o skier.do USG-na próżno bo "NIC PANI NIE JEST"

MINAL MIESIAC I ja sie k***wa pytam czy jesli sie okaze ze mam zaawansowanego raka to ja moge ta lekarke do sądu poslac czy nie?

sorki za przeklenstwa ale sie wkur...&*#

baldi

17.04.2009 20:22

Odpowiedz

O 22:00, dnia 2009-04-17 sss napisał(-a):

Byłam miesiąc temu u lekarki, pytałam się jej czy to może być rak, ona zerknęła na wyniki badań, "pomacała" szyję i stwierdziła: "prosze sie nie martwic, to nie jest rak'

MINAL MIESIAC I ja sie k***wa pytam czy jesli sie okaze ze mam zaawansowanego raka to ja moge ta lekarke do sądu poslac czy nie?

nie mozesz. no chyba, ze bedziesz miec te rozmowe nagrana.

a tak serio - do lekarza idz. ale nie do onkologa, na moje oko.. :/

Ciekawy

17.04.2009 21:37

Odpowiedz

O 22:00, dnia 2009-04-17 sss napisał(-a):

Ja mam dopiero 19 lat, nie chcę jeszcze umierać...:( Wczoraj rzuciłam palenie, paliłam 4 lata:(

Moj tata mowi ze te wezly sa na bank od tego, ze ciągle namarzam jak on to mowi "nerki na wierzchu"

Faktem jest ze ostatnio sporo namarzłam, czy te węzły mogą byc od tego?

sorki za przeklenstwa ale sie wkur...&*#

Jejku nie denerwuj sie tak . Zachorowalnosc na ziarnice to 2moze3 przypadki na 100 000 osob wiec spokojnie. Nie denerwuj tylko na spokojnie zrob badanka do czego Cie tu namawiamy. Bo niestety nic nie zastapi badan a nasze napisanie jestes zdrowa jak ryba Cie nie uspokoi ..... wiem po sobie :) reasumujac do lekarza badania i wiosna sie cieszyc