Ziarnica.pl
← Wróć do działu Czy mam ziarnicę?
Czy mam ziarnicę?

Proszę o radę...

Autor: betty • 10.04.2009 11:24 • 1 odpowiedzi

betty

10.04.2009 11:24

Odpowiedz

Witam, Trafiłam na Waszą stronę, szukając informacji o węzłach chłonnych. Nie zdążyłam jeszcze poczytać Waszych postów, w których pewnie znalazłabym odpowiedź. Mam jednak nadzieję, że ktoś i tak podsunie mi jakieś wskazówki. Ale do rzeczy - Zgłosiłam się do internisty z szeregiem objawów, które zaczęły mi coraz bardziej utrudniać życie (ciągłe zmęczenie, poty nocne, bóle w klatce piersiowej). Stwierdził, że to książkowe objawy nadczynności tarczycy - dostałam skierowanie do endokrynologa. Ten z kolei dał skierowanie na usg tarczycy. Pani wykonująca usg przy okazji obejrzała węzły chłonne i okazało się, że są obustronnie powiększone do 20 mm, o zatartej strukturze, hypoechogeniczne i tworzą pakiety. Do internisty z tym na razie nie pójdę, bo dopóki nie zobaczy na piśmie, że to nie nadczynność jest przyczyną moich objawów, to nie będzie chciał ze mną rozmawiać (wizytę u endokrynologa mam dopiero za 3 tyg). Za namową Pani od usg zrobiłam badania krwi - ob - 24, crp - dodatni (nie było żadnych cyferek) i hematokryt 34 (norma 37-50%), reszta w normie. Czy powinnam się tym przejąć i podjąć jakieś konkretne kroki czy spokojnie diagnozować tarczycę i czekać aż dostanę wytrzeszczu oczu? bo tego mi tylko brakuje do połnej serii książkowych objawów, wg ppana doktora? Pozdrawiam, beata

Kaśku

10.04.2009 12:30

Odpowiedz
Nie to żeby panikować, ale ja na Twoim miejscu zgłosiłabym sie do onkologa zeby on wypowiedział się na temat węzłów. Węzły tworzące pakiety bynajmniej nie są normą i powinny wzbudzać czujność.
Życzę zdrówka i pozdrawiam,
Kasia