Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

doksorubicyna dlaczego nie podano?

Autor: zatroskana • 01.04.2009 18:45 • 8 odpowiedzi

zatroskana

01.04.2009 18:45

Odpowiedz

Witam! prosze Was o kilka informacji!! mój brat dostaje chemie za nim 8 wlewów jeszcze 8 przed nim.Leczą go chemią ABVD ostatnia chemia jednak była inna niż pozostałe nie dostał właśnie DOKSORUBICYNY tej pierwszej butli czerwonej czytałam że to osłabia serce ale nie miał badań serducha ,ostatnio takie badanie miał robione przy 3 lub 4 chemi może ktoś z Was przechodził podobną sytuacje ?? kontakt z lekarzem utrudniony z powody małomówności i braku chęci kontaktu z pacjętem, z do tego dotychczasowy lekarz prowadzący nie bedzie obecny przez dwa miesiące czyli do czerwca pojechała na jakieś szkolenie a "nowa" lekarka takie zmiany wprowadza bez jakiegokolwiek uprzedzenia a nam wyobrażnia pracuje takie żeczy się słyszy o oszczędności NFZ itp.. proszę Was odpiszcie może ktoś to przechodził i zna przyczyny pozdrawiam Wasza stała czytelniczka

baldi

01.04.2009 20:03

Odpowiedz
Droga Zatroskana ;-)

bylo juz o tym na forum kiedys. niestety jest to spotykany proceder, czy grozny? chyba nie az tak..

Pozdrawiam!
w.

mariusz

01.04.2009 20:23

Odpowiedz

zgadza się, to lekarz decyduje o tym co podać przed, po i w trakcie chemii, decyduje o czasie wlewu, ale rezygnując z jednego ze składników standardowego schematu zawsze trzeba się zapytać dlaczego ? i ma obowiązek udzielenia odpowiedzi.

zatroskana

01.04.2009 20:35

Odpowiedz

O 22:03, dnia 2009-04-01 Baldi napisał(-a):

Droga Zatroskana ;-)

bylo juz o tym na forum kiedys. niestety jest to spotykany proceder, czy grozny? chyba nie az tak..

Pozdrawiam!

w.

jak to spotykany preceder? proszę Cię Wojtku nie mów że to naprawde chodzi o oszczędności!!!????

zatroskana

01.04.2009 20:41

Odpowiedz

O 22:23, dnia 2009-04-01 Mariusz napisał(-a):

zgadza się, to lekarz decyduje o tym co podać przed, po i w trakcie chemii, decyduje o czasie wlewu, ale rezygnując z jednego ze składników standardowego schematu zawsze trzeba się zapytać dlaczego ? i ma obowiązek udzielenia odpowiedzi.

tak zapytać sie mozna by było gdyby nie to że o zmaianie brat dowiedział sie od pielęgniarek jak mu zaczeła wkuwać wenflon same były siostry zaskoczone i biegały do niej na 9 pietro pytać o co chodzi a ona powiedziała ze tak ma być i już!!

mariusz

01.04.2009 20:50

Odpowiedz

doksorubicyna nie została podana więc zapytaj dlaczego ? i bardzo się cieszę że brat ma tak bardzo kochającą siostrę, ma w tobie oparcie i tak trzymaj ! Pozdrawiam.

baldi

02.04.2009 06:34

Odpowiedz

O 22:35, dnia 2009-04-01 zatroskana napisał(-a):

Wojtku nie mów że to naprawde chodzi o oszczędności!!!????

Magda

02.04.2009 08:53

Odpowiedz
Witam, mało się znam na tych lekach, bo wolę się nie zagłębiać, ale w tytule wątku jest adriamycin (doksorubicyna) i jest opisane w poście, że "czerwonej" nie było, a w wątkach przytoczonych chodzi o dekarbazynę, która mi się kojarzy z inną "butelką". Jeśli się mylę, to przepraszam, ale wydaje mi się, że doksorybicyna jest składnikiem "A" z nazwy kombinacji ABVD???
Tak czy siak, lekarz powinien informować pacjenta, żeby ograniczyć stres, ja też bym się zdenerwowała gdybym dopiero na sali podań zobaczyła brak któregoś leku. Na pewno wiedzą co robią, ale zawsze warto żeby i pacjent wiedział, co robią i dlaczego.
Wytrwałości życzę i zdrówka!!

baldi

02.04.2009 09:32

Odpowiedz

O 10:53, dnia 2009-04-02 Magda napisał(-a):

Witam, mało się znam na tych lekach, bo wolę się nie zagłębiać, ale w tytule wątku jest adriamycin (doksorubicyna) i jest opisane w poście, że "czerwonej" nie było, a w wątkach przytoczonych chodzi o dekarbazynę, która mi się kojarzy z inną "butelką". Jeśli się mylę, to przepraszam, ale wydaje mi się, że doksorybicyna jest składnikiem "A" z nazwy kombinacji ABVD???

masz racje!