Ziarnica.pl
← Wróć do działu Czy mam ziarnicę?
Czy mam ziarnicę?

czy to mogą być objawy??

Autor: kimax 123 • 29.03.2009 19:28 • 9 odpowiedzi

kimax 123

29.03.2009 19:28

Odpowiedz

No więc zaczeło się od tego że w szkole gdy było zimno chodziłem bez kurtki itp. No i się przeziębiłem. W 1 dniu choroby wyczułem guzek po lewej stronie pod żuchwą (dość duży bezbolesny)...OK jednak pomacałem szyję i po obu stronach mam lekko powiększone węzły chłonne (bezbolesne, średnio twarde, dość małe) po obu stronach szyi (są chyba 2 po każdej stronie). Lekarz powiedział bym brał antybiotyk i czekał. Czytałem gdzieś że ta ziarnica zaczyna się w jednym węźle chłonnym i powoli zajmuje kolejne. Uspokoiłem się tym gdyż mam w 2-3 miejscach innym ale nie jestem pewien. KIeeedyś miałęm podobny problem i znikły. ( też były bezbolesne ale miekciejsze). Co do przeziebienia to miałem duuży katar, ból gardła itp. Wczoraj przeziębienie ustało i czuję jakby się jeden guzek zmniejszył ale denerwuję się tym że są bezbolesne ;( . Moje pytanie czy to mogą być objawy ziarnicy i czy ona atakuje od jednego węzła czy może tak jak teraz atakować ,,z paru,, stron.

kimax123

29.03.2009 20:17

Odpowiedz

aha i dodam jeszcze że ok. 2 tygodnie temu urządziłem z kolegą taką małą libację alkocholową (wiem złe xd) i nie miałem żadnych bulów. Teraz chyba wyczułem mały guzek na krtani. Ale nie wiem czy to nie jest żyła (już mam urojenia ;p i to jest raczej żyła na pewno). Jak myślicie ?? Jeśli 2 tygodnie temu nie bolało mnie przy piciu to chyba dobry znak że to raczej zaczęło się teraz od przeziębienia i minie?

kimax123

30.03.2009 13:40

Odpowiedz

Mam też alergię (nie badałem jej dokładnie i wiem że mam na pewno na pierze i na sierść niektórych zwierząt (np: chomik, mysz itd) jednak nie wiem na co jeszcze mam;p Czytałem że to też może być od tego. Po 3 dniu antybiotyków zmiany na węzłach są minimalne (jeśli w ogóle są)...Myślę że zmieniły się gdyż w pierwszy dniu węzeł pod szyją był praktycznie nei ruchliwy i dochodziłem do tego długo a teraz się mocno rusza i jest jakby mniejszy..

Moniq

30.03.2009 17:15

Odpowiedz

Moim zdaniem to po prostu przesadzasz. Nie zamartwiaj się niepotrzebnie bo w niczym ci to nie pomoże. to normalne że od przeziębienia węzły się powiększają i nie ma po co wkręcać sobie zz. to tyle ode mnie. Pozdrawiam

kimax123

31.03.2009 13:21

Odpowiedz

A czy w przeziębieniu te węzły mogą być bezbolesne i takie dość twardawe (tak średnio twarde) ?? A ich wielkość to max 10 mm?

kimax123

31.03.2009 17:13

Odpowiedz

No jeden ma może 20 mm...zresztą dokładnie nie wiem. Czytałem że przy przeziebieniu powinny być bolesne i miekkie a takie nie są ;/// Mogą być takie średnio twarde i bezbolesne?

baldi

31.03.2009 20:02

Odpowiedz

do..le..ka..rza.

pytaniemamkurka

01.04.2009 08:42

Odpowiedz

O 22:02, dnia 2009-03-31 Baldi napisał(-a):

do..le..ka..rza.

halo, a ja mam pytanie, czy objawem ziarnicy złośliwej jest pokasływanie i czasami zmęczenie, jak się np. po schodach wchodzi?

Jestem chudy, nigdy nie miałem z tym problemów, a teraz jak wchodzę po schodach na 3 pietro to mnie to spotyka, no i to pokasływanie, na szyi kolo zuchwy zaraz mam takie powiekrzone cos, taka jakby gulka,ale nie jest to migdalek zaden na pewno, bo to jest nizej, ta srednica tego czegos, chyab wezla ma z 1,8 mm i sie zwiekrzylo,bo pierwotnie mialo zawsze z 10 mm

czy to niepokojace jest ?

baldi

01.04.2009 09:27

Odpowiedz

O 10:42, dnia 2009-04-01 pytaniemamkurka napisał(-a):

czy objawem ziarnicy złośliwej jest pokasływanie i czasami zmęczenie, jak się np. po schodach wchodzi?

objawy ziarnicy zlosliwej opisane sa tutaj:

kimax123

02.04.2009 10:52

Odpowiedz

Dobrze. Ostatnie pytanie. Jeśli po antybiotach węzły zaczynają się zmniejszać to znaczy że to nie jest zz?