Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

Zasiłek rehabilitacyjny

Autor: maaarta172 • 12.03.2009 19:42 • 13 odpowiedzi

maaarta172

12.03.2009 19:42

Odpowiedz

Witajcie! Mam do Was pytanie. Jak to jest z tym zasilkiem rechabilitacyjnym? Jestem studentka i z tego co slyszalam mozna sie starac o niego. Dzis bylam w ZUSie i sie grzecznie zapytalam osoby w okienko czy jako student moge sie starac o zasilek. Pani mocniejszym glosem odpowiedziala ze nie!!! Jak to jest, wyjasnijcie mi to??? Mam znajoma ktora pracuje w Urzedzie i twierdzi ze moge sie starac a nawet powinnam! Pozdrawiam.

madzia1

12.03.2009 20:22

Odpowiedz

O 20:42, dnia 2009-03-12 Maaarta172 napisał(-a):

Witajcie! Mam do Was pytanie. Jak to jest z tym zasilkiem rechabilitacyjnym? Jestem studentka i z tego co slyszalam mozna sie starac o niego.

wydaje mi się, ze lepiej byś wyszła na tym, jakbyś złożyła wniosek o rentę. NO chyba, że jesteś na studiach zaocznych i pracujesz to już inna sprawa.

bruja7

13.03.2009 09:27

Odpowiedz
Witam:)
Z tego co mi wiadomo zasiłek rehabilitacyjny można uzyskać w sytuacji, kiedy jesteś na zasiłku chorobowym w pracy dłużej niż 182 dni, czyli prościej, jeśli od pół roku jesteś na tzw. chorobowym. Wtedy składa się odpowiedni wniosek w Zus-ie, który wyznacza Ci termin zgłoszenia się do nich na komisję i następnie przyznaje Ci ten zasiłek, bądź też oferuje rentę. Składa się ten wniosek przynajmniej 1,5 - 2 miesiące przed skończeniem się ostatniego możliwego chorobowego. Ja właśnie miałam taką sytuację, że chcieli mi przyznać rentę, ale odmówiłam i przyznali mi właśnie zasiłek rehabilitacyjny na 12 miesięcy, chociaż ja osobiście bardzo szybko z niego zrezygnowałam, bo wróciłam do pracy.
Mówisz, że jesteś studentką i nic nie piszesz o pracy, więc nie wiem dokładnie czy chodzi Ci o zasiłek rehabilitacyjny, czy może o zasiłek pielęgnacyjny, bo to są dwie różne rzeczy...
Pozdrawiam i zdrowia życzę,
Ania

maaarta172

13.03.2009 11:19

Odpowiedz

Tak, jestem studentka ale nie pracuje. Wczoraj wlasnie zlozylam wniosek o przyznanie renty chorobowej. Zobaczymy co z tego wyjdzie.

Moniq

13.03.2009 15:44

Odpowiedz

O 12:19, dnia 2009-03-13 maaarta172 napisał(-a):

Tak, jestem studentka ale nie pracuje. Wczoraj wlasnie zlozylam wniosek o przyznanie renty chorobowej. Zobaczymy co z tego wyjdzie.

ja tez jestem studentką i mam rente socjalna. Co do zasilku to ja dostaje opiekuńczy jakies 150zl ale to chyba sie zalatwia w opiece spolecznej. Jak juz bedziesz miec orzeczenie o niepełnosprawności to postaraj sie również o dofinansowanie z PFRON w ramach programu StudentII. Jak bylam na zaocznych to cale czesne mialam pokryte wlasnie z dofinansowania z PFRONu.

Pozdrawiam i powodzenia życze

maaarta172

25.03.2009 19:23

Odpowiedz

Witajcie! Wlasnie dzis dostalam wezwanie na komisje lekarska ktora ma byc 6 kwietnia. Powiedzcie mi jak to wszystko wyglada, czy po odmowie mi prawa do renty moge sie gdzies odwolywac???

baldi

25.03.2009 19:31

Odpowiedz

O 20:23, dnia 2009-03-25 maaarta172 napisał(-a):

czy po odmowie mi prawa do renty moge sie gdzies odwolywac???

jak od kazdej decyzji administracyjnej.

masz siedem lub czternascie (nie pamietam za bardzo..) dni na odwolanie sie do organu wyzszego od wydajacego decyzje.

pouczenie o tym powinnas dostac razem z pisemna decyzja komisji.

Lineczka

28.03.2009 12:37

Odpowiedz
Ja właśnie miałam taką sytuację, że chcieli mi przyznać rentę, ale odmówiłam i przyznali mi właśnie zasiłek rehabilitacyjny na 12 miesięcy, chociaż ja osobiście bardzo szybko z niego zrezygnowałam, bo wróciłam do pracy.

hej, mam pytanko do Ciebie Bruja, bo ja właśnie niedawno złożyłam wniosek do ZUS-u o zasiłek rehabilitacyjny i czekam na wezwanie na komisję. Pytałam tak z ciekawości Pani w ZUS-ie czy jeśli przyznają mi zasiłek na jakiś okres to czy poo pewnym czasie będę mogła zrezygnowac z niego gdyż będę chciała wrócić już do pracy - Pani odpowiedziała, że nie ma takiej możliwości, ale jednak widzę, że można??
pozdrawiam

Aha i czy zdarzyło się komuś, ze zakład pracy zadeklarował wypłacanie tego zasiłku po przedstawieniu orzeczenia?

bruja7

29.03.2009 09:03

Odpowiedz

Hej Lineczka:)

Oczywiście, że z zasiłku rehabilitacyjnego mozna zrezygnować. Logicznie na to patrząc, to przecież ZUS- owi jest to na rękę, bo nie musi wypłacać Ci tego zasiłku przez cały okes jego trwania, a wręcz przeciwnie ściąga z Ciebie pieniążki, jak wrócisz do pracy:)

Jak napisałam mnie przyznali go na rok czasu (ponieważ lekarka powiedziała mi, że przy takiej chorobie nie może dać na krótszy okres), a do pacy wróciłam po 3 miesiącach jego pobierania. Ogólnie jest tak, że kiedy wracasz do pracy to składasz pismo w ZUS-ie, że od dnia takiego i takiego, rezygnujesz z tego zasiłku z powodu powrotu do pracy. I to wszystkie formalności z tym związane... Po jakims czasie, przychodzi Ci pisemko z ZUS-u , że decyzja w sprawie zasiłku została cofnięta:)

Ale tu jeszcze jedna sprawa może się pojawić, a jest to związane znowu z niepełnosprawnością, bo chyba każdy z nas ją ma i to na poczatku znaczną. Pamiętam tylko tyle, że jak byłam na tej komisji to lekarz, który orzekał zapytał mnie od razu jaki kwadracik ma zaznaczyć, czy zamierzam powrócić do pracy, a czy ma mi zaznaczyć, że jestem niezdolna do pracy. Ja wybrałam tę pierwszą opcję, więc u mnie nie było żadnego problemu z powrotem.

Jak jeszcze coś jest niejasne, to pisz.

A jeśli chodzi o drugie pytanie, to nie rozumiem dokładnie o co chodzi. Z tego co pamiętam,ja nie musiłam przedstawiać żadnego orzeczenia, a ZUS załatwił to sobie sam z moim zakładem pracy.

Pozdrawiam cieplutko w ten pochmurny dzień:)

Ania

Aha i czy zdarzyło się komuś, ze zakład pracy zadeklarował wypłacanie tego zasiłku po przedstawieniu orzeczenia?

Magdusia

29.03.2009 11:44

Odpowiedz

W końcu zdecydowałam sie powalczyć o orzeczenie niepełnosprawności. Weszłam na stronkę zespołu do spraw orzekania niepełnosprawności i pościągałam sobie różne wzory papierków. No i pierwsze pytanie: zaświadczenie learskie wypełnia lekarz prowadzący leczenie?

madzia1

29.03.2009 13:12

Odpowiedz

O 13:44, dnia 2009-03-29 Magdusia napisał(-a):

zaświadczenie learskie wypełnia lekarz prowadzący leczenie?

Tak :)

Potem jeszcze musisz pokserować dokumentację z leczenia, składasz wniosek w PEFRONie u nas to chyba na ul. Andersa jest bo pytałam kiedyś na Grójeckiej jedną panią, a potem czekasz na liścik z zaproszeniem na komisję :)

Magdusia

29.03.2009 17:39

Odpowiedz

Tak :)

Potem jeszcze musisz pokserować dokumentację z leczenia, składasz wniosek w PEFRONie u nas to chyba na ul. Andersa jest bo pytałam kiedyś na Grójeckiej jedną panią, a potem czekasz na liścik z zaproszeniem na komisję :)

Za dwa tygodnie mam kontrolę, więc przyatakuje moją panią doktor :) Dzięki za informacje :)

Magdusia

22.09.2009 10:08

Odpowiedz
No i mi się nie udało zdobyć papierków. Zapomniałam zabrać. W międzyczasie naszły mnie różne wątpliwości związane z niepełnosprawnością.
Leczenie skończyłam rok temu (10.2008) i dodam, ze czuję sie rewelacyjnie. Wyniki mam dobre i mam nadzieję, że tak pozostanie. Od października wracam do pracy.
W Warszawie wkurza mnie fakt, że nie mam gdzie zaparkować. Od pani w Zarządzie Dróg Miejskich wiem, że jak mam przyznany stopień niepełnosprawności to moge parkować na miejcach dla inwalidów, nie płacąc za postój w Strefie Płatnego Parkowania. Jeśli stanę na innym miejscu ("cywilnym") to za parkowanie będę musiała zapłacić. Inną sprawą jest katra N+ wydawana osobom w uszkodzeniem narządu ruchu. Ona mnie nie ineresuje.
Podsumowując. Czuję się rewelacyjnie i wracam normalnie do pracy. Przyznany stopień niepełnosprawności upoważni mnie do bezpłatnego parkowania.
ALE jestem już ro po leczeniu, więc czy dalej mogę się ubiegać o przyznanie stopnia? Co wtedy z pracą? Ja chcę dalej pracować a stopeń ma mi służyć tylko do parkowania (żadne renty i zasiłki mnie nie interesują, nie chcę tego). Czy przyznany stopień nie przeszkodzi mi w pracy?

Asica

22.09.2009 19:15

Odpowiedz

O 12:08, dnia 2009-09-22 Magdusia napisał(-a):

ALE jestem już ro po leczeniu, więc czy dalej mogę się ubiegać o przyznanie stopnia?

Mozesz. Zespoły do Orzekania Niepełnosprawności mają swoje schematy przyznawania orzeczen w zaleznosci od przebytej choroby. Po zz Z REGUŁY dają najpierw około 2-3 lata stopnia umiarkowanego (zależy jaki stopien zaawansowania zz był, bo jak spory, to moze byc tez znaczny stopien przyznany), pozniej MOGA jeszcze przyznac 1-2 lata stopnia lekkiego (o ile nie ma zadnego nawrotu)

Co wtedy z pracą? Ja chcę dalej pracować a stopeń ma mi służyć tylko do parkowania (żadne renty i zasiłki mnie nie interesują, nie chcę tego). Czy przyznany stopień nie przeszkodzi mi w pracy?

Nie powinien. Przy znacznym i umiarkowanym stopniu masz dodatkowe 15min przerwy. Jesli orzekna, ze niepelnosprawnosc powstala Ci w trakcie pracy i wracasz do tej samej pracy, to pracodawca MA OBOWIAZEK zatrudnic Cie na 7godzin a płacic jak wczesniej za 8godzin..Nie straci na tym o ile zlozy papier do PFRONu o dofinansowanie Twoich swiadczen zdrowotnych bodajze.. To tyle o ile dobrze pamietam, po wiecej zajrzyj do Dziennika Ustaw: Ustawy o rehabilitacji i zatrudniania osob niepelnosprawnych.