Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

proszę o radę

Autor: ana • 11.03.2009 21:31 • 7 odpowiedzi

ana

11.03.2009 21:31

Odpowiedz
czesc,
bardzo prosze o rade : do lekarza czy nie?
jakies 3 miesiace temu pojawił sie u mnie węzeł chłonny pod rzuchwą, poszłam do lekarza ktory stwierdzil ze to przetoka poniewaz mialam podraznione rownież dziąsło, zostałam zatem wysłana do stomatologa, stomatolog steierdzil "z całą pewnością nie przetoka, tylko podrażnienie dziąsła" ale dla swietego spokoju wysłał mnie na panoramiczne zdjecie szczęki, na RTG szczęki ku jego zdziwieniu pod lewą żuchwą byly widoczne dwie jasniejsze gulki - węzły,
znów do lekarza, czas mijał a powiększonych więzłów coraz więcej, pozniej laryngolog,
USG szyjni: "w obrębie lewej ślininki podzuchwoej śródgruczołowy węzeł chłonny o wielkości 1,5cm; poza tym ślinianki jednorodne; w okolicy kąów żuchwy węzły chłonne o wielkości do 1,9cm (po lewej stronie tworzące pakiet); po prawej stronie pojedyncze węzły chłonne w wielkości do 1,7cm"
morfologia z rozmazem -wszystko w normie
ob -w normie
CRP -w normie
USG jamy brzusznej: wszystko w normie echogenicznie prawidłowe, poza śledziną która jest powiększona o wymiarach 133x46mm; wnioski końcowe USG: splenomegalia do diagnostyki
czas mija węzłów przybywa, ostatnio lekarka wyczuła 2 pod lewym obojczykiem, jak stwierdziła wielkości ziarnka grochu
w poniedziałek RTG klatki piersiowej -zobaczymy jak wyjdzie

przepraszam za przydługi opis ale nie wiem co robic, lekarze mnie olewaja, mowia ze jestem mloda i mam sobie chorób sama nie wymyślać, że węzły pewnie z jakiegoś przeziebienia, a ja przeziębiona nie jestem chociaz miewam od pewnego czasu okresowe stany podgorączkowe które raz są a raz ich nie ma, ale nic poza tym

co mam robić? to trwa juz 3 miesiące jak chodze do lekarza i nikt sie nie przejmuje! czy pomimo braku skierowania udać sie do onkologa? czy może jestem przewrażliwiona? pomocy...

madzia1

11.03.2009 21:51

Odpowiedz

O 22:31, dnia 2009-03-11 ana napisał(-a):

co mam robić? czy pomimo braku skierowania udać sie do onkologa?

do onkologa nie trzeba mieć skierowania. Jeśli Cię olewają lekarze pierwszego kontaktu to może wartałoby wybrać się na konsultację do niego, nawet dla swojego świętego spokoju.

czy może jestem przewrażliwiona?

nie sadzę :>

Anka

11.03.2009 22:17

Odpowiedz

Może i jesteś przewrażliwiona ale dla twojego świętego spokoju radzę się z konsultować z onkologiem ja też przez to przechodziłam nikt nie był w stanie mi nic powiedzieć do puki nie wzięłam sprawę w swoje ręce .Jestem już 7 lat po leczeniu ziarnica złośliwa i jestem bardzo szczęśliwa. Gdyby nie ja nie wiem co było by ze mną teraz. Życzę szczęścia i pamiętajmy że nawet w najtrudniejszych sytuacjach wszystko jest do pokonania. Tylko wiara w siebie. Pozdrawia Anka

ana

27.03.2009 20:17

Odpowiedz
na samym początku chcę podziękować serdecznie za rady, które dodały mi pewności, że o zdrowie trzeba walczyć i w końcu wybrałam się do onkologa :)
RTG klatki piersiowej wyszło bardzo dobrze,
niestety pojawił się kolejny węzeł chłonny, tym razem na karku
we wtorek mam biopsję, niestety chirurg stwierdził że usuną cały węzeł i co za tym idzie 3-4cm bliny na szyi, ale dam radę :)

pozdrawiam serdecznie

madzia1

27.03.2009 20:43

Odpowiedz

O 21:17, dnia 2009-03-27 ana napisał(-a):

niestety chirurg stwierdził że usuną cały węzeł i co za tym idzie 3-4cm bliny na szyi,

ja mam prawie 10 cm bliznę i prawie jej nie widać :> dzięki magicznym śródskórnym szwom doktora K. :>

ale dam radę :)

pewnie, że dasz radę :)))

ana

27.03.2009 20:48

Odpowiedz

ja mam prawie 10 cm bliznę i prawie jej nie widać :> dzięki magicznym śródskórnym szwom doktora K. :>

a jak sobie takie śródskórne szwy załatwić? ;p

madzia1

27.03.2009 21:08

Odpowiedz

O 21:48, dnia 2009-03-27 ana napisał(-a):

a jak sobie takie śródskórne szwy załatwić? ;p

a tego to już nie wiem :) ale zawsze możesz zapytać jakie będą chcieli Ci założyć i poprosić o takie bo naprawdę prawie blizny nie widać tylko nie mogę nosić na szyi żadnego nieszlachetnego łańcuszka bo się zaraz zaczerwienia, ale tak poza tym to jest ok.

ana

30.03.2009 15:43

Odpowiedz
hihi jestem zdrowa! no może nie zdrowa, ale nie chora na nowotwór :) dziś byłam na USG w szpitalu oknologicznym i już z samego opisu wnioskuję że szukać chyba przyczyny powinnam gdzie indziej, tak więc jutro nie dam się pociąć i zmniejszę kolejkę na do biopsji o 1 osobę :D
opis badania:
widoczne są owalne węzły chłonne z szerszą strefą hypoechogenną i zaznaczoną zatoką. mogą one mieć charakter jedynie odczynowo zmienionych węzłów chłonnych. po stronie prawej w okolicy kąta żuchwy wlk. 21x6mm, w górnej części szyi przy brzegu mso pojedyncze, największy wlk 9x4mm, w sąsiedztwie dolnego bieguna ślinianki przyusznej wlk do 8mm. po stronie lewej w okolicy kąta żuchwy wlk 16x5mm, w górnej i środkowej części szyi przy brzegu mso wlk do 8mm. w okolicy podobojczykowej lewej w części bocznej wlk 9mm

tak więc bardzo dziękuje Wam za wsparcie :) lekarz wykonujący badanie wyglądał na profesjonalistę (w przeciwieństwie do tego który wykonywał poprzednie usg) i myślę że skoro napisał że węzły te mogą być tylko i wyłącznie zapalne to pewnie takie są :)

ale jeszcze raz dziękuję za rady :)
pozdrawiam i życzę duuużo zdrówka dla Wszystkich :)