Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

czy to zz?

Autor: Movia • 11.03.2009 11:51 • 3 odpowiedzi

Movia

11.03.2009 11:51

Odpowiedz

Witam! chciałabym się poradzić w sprawie moich powiększonych węzłów szyjnych, może zacznę od początku, w grudniu miałam robione usg węzłów szyjnych (tak przy okazji usg piersi) - żadnych węzłów powiększonych nie miałam. W styczniu i lutym chorowałam na zapalenie janików - brałam 3 różne antybiotyki. W tym czasie (koniec lutego) wyczułam u siebie powiększone węzły chłonne szyjne - poszłam na usg, okazało się, że mam powiększonych 6 węzłów (9, 10, 13, 14, 19 i 33 mm po obu stronach szyi) radiolog powiedziała, że wszystkie są odczynowe i hipoechogeniczne. Zmartwiło mnie bardzo, że te węzły są aż tak duże. Poszłam do lekarza ale on powiedział, że to od zapalenia jajników, ale czy to możliwe, że od zapalenia janików powiększają się węzły szyjne? Zrobiłam morfologię + ob+ rozmaz - wszystko ok. Poszłam do dentysty okazało się, że mam 6 zebów do leczenia i 2 ósemki do wyrwania - jestem teraz w czasie leczenia stomatologicznego, węzły nadal bardzo duże. W związku z tym mam pytanie czy możliwe, że te węzły są powiększone od zapalenia jajników i od zębów? czy ktoś z was miał też tak bardzo powiększone węzły? i ostatnie pytanie czy to możliwe, że gdybym miała zz to mogłabym zachorować na nią w przeciągu 2 miesięcy( czas od grudniowego usg do kolejnego) proszę o odp gdyż bardzo się niepokoję. pozdrawiam wszystkich

madzia1

11.03.2009 15:17

Odpowiedz

O 12:51, dnia 2009-03-11 Movia napisał(-a):

W związku z tym mam pytanie czy możliwe, że te węzły są powiększone od zapalenia jajników i od zębów?

czy od jajników nie wiem, ale od zębów na pewno.

czy ktoś z was miał też tak bardzo powiększone węzły?

niektórzy mieli nawet większe :>

i ostatnie pytanie czy to możliwe, że gdybym miała zz to mogłabym zachorować na nią w przeciągu 2 miesięcy( czas od grudniowego usg do kolejnego) proszę o odp gdyż bardzo się niepokoję.

usg nie jest badaniem, które pozwala rozpoznać Ziarnicę Złośliwą. Ją można potwierdzić jedynie na podstawie biopsji węzła, OB również nie zawsze jest podwyższone przy ZZ.

Pozdrawiam,

M1

Movia

11.03.2009 18:32

Odpowiedz
Dziękuję za odpowiedż;p
Najlepiej chyba bedzie jeśli załatwie wszystkie sprawy z zębami, odczekam z miesiąc i wtedy powtórzę usg. A może ktoś wie jakie mogą być największe rozmiary węzłów odczynowych np. w czasie infekcji czy zapalenia?

kimax123

07.04.2009 18:05

Odpowiedz

Gdzieś czytałem że do 50 mm (5 CM)