Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

Bardzo proszę o radę

Autor: W.Sz. • 01.03.2009 08:36 • 2 odpowiedzi

W.Sz.

01.03.2009 08:36

Odpowiedz
Jestem mamą 21 letniego syna, który pierwszy raz na ziarnicę zachorował w 2004 r. Miał III stopień. Po kuracji ABVD i radioterapii w styczniu 2006 r. ogłoszono remisję całkowitą. Jednak nasza radość nie trwała zbyt długo, ponieważ w marcu 2008 r. na kontrolnym CT wykryto guzek na płucu, który po wycięciu i badaniu okazał się ziarnicą. Żadnych innych objawów poza tym nie było. Syn otrzymał znów kurację ABVD, gdyż uznano, że jest to tzw. wznowa późna. Obecnie chemie zakończył i wszystko wskazuje na to, że jest remisja. Lekarze, pomimo że była to wznowa późna i miejscowa, namawiają syna na autoprzeszczep. Nie wiemy co robić. Myślałam, że przy takiej wznowie miejscowej i tzw. późnej nie jest to konieczne. Jeśli możecie to proszę doradźcie jak wy uważacie. Syn leczy się w Klinice Hematologii na Szmarzewskiego w Poznaniu.
Pozdrawiam

mariusz

01.03.2009 10:04

Odpowiedz
lekarze proponują skuteczną i bezpieczną metodę leczenia zz po wznowie.Komórki krwiotwórcze nie zawsze będzie można pobrać!, wtedy pozostaną inne metody leczenia zz, ale wierz mi czas ma tutaj duże znaczenie.
Decyzję o autoprzeszczepie podejmie syn, a nie ktoś z tego forum.
Jeżeli macie wątpliwości, zawsze można decyzję podjąć po konsultacji z innym lekarzem, nawet z innej kliniki.

Dorota Drozdowska

26.03.2009 07:11

Odpowiedz

O 09:36, dnia 2009-03-01 W.Sz. napisał(-a):

Jestem mamą 21 letniego syna, który pierwszy raz na ziarnicę zachorował w 2004 r. Miał III stopień. Po kuracji ABVD i radioterapii w styczniu 2006 r. ogłoszono remisję całkowitą. Jednak nasza radość nie trwała zbyt długo, ponieważ w marcu 2008 r. na kontrolnym CT wykryto guzek na płucu, który po wycięciu i badaniu okazał się ziarnicą. Żadnych innych objawów poza tym nie było. Syn otrzymał znów kurację ABVD, gdyż uznano, że jest to tzw. wznowa późna. Obecnie chemie zakończył i wszystko wskazuje na to, że jest remisja. Lekarze, pomimo że była to wznowa późna i miejscowa, namawiają syna na autoprzeszczep. Nie wiemy co robić. Myślałam, że przy takiej wznowie miejscowej i tzw. późnej nie jest to konieczne. Jeśli możecie to proszę doradźcie jak wy uważacie. Syn leczy się w Klinice Hematologii na Szmarzewskiego w Poznaniu.

Pozdrawiam

Czy może Pani powiedzieć jak duży był ten guzek? U mojej córki będącej w remisji również wykryto guzek wielkości 5mm.

Bardzo proszę o odpowiedź lub możliwość kontaktu.