michal
20.02.2009 18:49
na początek życzenia dla WSZYSTKICH - Tym, których dotknęła choroba powodzenia w walce z nią, dla Tych, którzy tak jak ja siedzą na szpilkach i nie wiedzą oby okazało się, że TE objawy tonie ziarnica.
Zacznę od początku - 34 lata, palacz (niestety 0,5-1 paczka dziennie)
od około roku wyczułem na klatce piersiowej dokładnie nad mostkiem zgrubienie (malutkie - 5-7mm ale twarde) zbagatelizowałem to ... dwa dni temu nagle powiększyło się do ponad 1 cm, jest bolesne i już bardzo wyczuwalne a nawet widoczne gołym okiem. Skóra w tej okolicy jest zaczerwieniona 4x4 cm a w miejscu samego guza bieleje (tak jak przy naciągnięciu skóry ... inne węzły nie są wyczuwalne więc chyba są ok
oprócz tego od około 2 miesięcy mam rumień w pachwinie (jednostronny) swędzący - przedtem kładłem to na karb nowego proszku ale teraz jak zaczynam składać elementy układanki to przyznam, że zaczynam się bać
nie męczę się bardziej niż kiedyś, nie mam utraty apetytu ani wagi, nie mam nocnych potów
prosiłbym o odpowiedź czy to może być ziarnica czy raczej nie - perspektywa weekendu z siedzeniem jak na szpilkach nie jest zachęcająca ... tak czy inaczej wybieram się do lekarza, ale nie wiem czy najpierw ogólny czy od razu onkolog
ps.
zauważyłem, że co jakiś czas swędzą mnie różne części ciała ale nie jest tu uciążliwe (właśnie się podrapałem po kolanie i ręce) - możne to na tle nerwom ...
pozdrawiam
michal