Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

przeczulica skórna

Autor: Kaśku • 15.02.2009 16:02 • 10 odpowiedzi

Kaśku

15.02.2009 16:02

Odpowiedz
Jestem juz prawie 2 miesiące po radio. Jeszcze do środy wszystko wyglądało jakby wychodziło na prostą. W czwartek zaczeła się pojawiać przeczulica skóry. Obecnie jest ona taka że aż powoduje ogólne złe samopoczucie. Wspomnę że skóra nawet nie jest zaczerwieniona. Podczas naświetlań też z nią nie było żadnych większych sensacji.
Przez chwilę pomyślałam że to może półpasiec, ale nie mam ani gorączki ani żadnej wysypki.
Czy ktoś z was tak miał że dłuższy czas po radio pojawiły się bóle skóry...Jak sobie z tym radziliście i jak długo trwały??
Przy okazji pozdrawiam wszystkich,
Kasia

Luq79

27.12.2009 08:27

Odpowiedz

Słuchaj mam podobnie ale co ciekawe mam strasznie podrażnioną skórę na tułowiu, ale nie koniecznie w miejscu naświetlań, dziś wyskoczyła mi jakaś plamka przy pachwinie, jestem spanikowany, bo też jestem po radio i wszystko jakoś wychodziło na prostą

Ania

07.02.2010 23:55

Odpowiedz
U mnie najgorsze zaczęło się miesiąc po radio (naświetlaną miałam szyje i klatkę piersiową, ale tylko punktowo) bolała mnie dosłownie cała skóra pleców, a potem nawet skóra na brzuchu. Nie miałam ani zaczerwienienia, ani suchej skóry (którą zresztą smarowałam maścią z Bpanthenem). Ból był nie do wytrzymania, nawet luźna bluzka sprawiała ból. Próbowałam przeciwbólowych maści, natłuszczających, nawilżających etc. i nic nie skutkowało. Poszłam nawet do mojego hematologa, bo myślałam, że oszaleję. Lekarz stwierdził, że to "pewnie przez radio" i powiedział, że mam smarować skórę oliwką hipoalergiczną, co zresztą i tak nie pomogło. Przeszło mi samo i to w dniu dostania okresu, z dnia na dzień przestało boleć. Nie wiem dlaczego, nie mam najmniejszego pojęcia.
Mogę doradzić jedno, idź do lekarza, bo nie warto się męczyć!
Może w Twoim przypadku wystarczą maści, czy kremy :)
Pozdrawiam serdecznie!

Gizmo

06.06.2011 16:45

Odpowiedz

No i mnie dopadała przeczulica skóry pleców:( jestem 2 miesiące po radio, remisja się utrzymuje. Nie mam wysypki, zaczerwienia, tylko ból. jak skończyły się Wasze dolegliwości? Czy jest możliwy półpasiec bez wysypki??? Proszę o radę:)

Nessa

19.09.2011 22:08

Odpowiedz

O 18:45, dnia 2011-06-06 Gizmo napisał(-a):

No i mnie dopadała przeczulica skóry pleców:( jestem 2 miesiące po radio, remisja się utrzymuje. Nie mam wysypki, zaczerwienia, tylko ból. jak skończyły się Wasze dolegliwości? Czy jest możliwy półpasiec bez wysypki??? Proszę o radę:)

no to dołączyłam do grona przeczulonych

Gizmo

20.09.2011 06:01

Odpowiedz

Dla pocieszenia napiszę, że mnie przestało boleć po 2 tygodniach:) ból już nie wrócił, teraz ze skórą jest okey:) za to dostałam lekki kaszel i co jakiś czas wyskakują mi różne krostki, które strasznie swędzą:( no ale jestem po kontrolnym tomografie więc za kilka dni wszystko będzie jasne:) mam nadzieje, że to znów tylko jakieś skutki uboczne:) pozdrowionka

Dominika

20.09.2011 14:59

Odpowiedz

hej tak czytam o tym przeczuleniu skory i mam pytanie ,czy te przeczolone miejsca to tylko te ktore byly naswietlane?? ; od jakiegos czasu ja tez tak mam ze swedzi mnie skora a pozniej pojawila sie jakas ,,kaszka,,wyczowalna pod palcammi, ale jesli chodzi o przeczolenie to czuje urazanie ubrania na brzuchu a tam naswietlana nie bylam ... :/

beata79

20.09.2011 15:02

Odpowiedz

O 16:59, dnia 2011-09-20 Dominika napisał(-a):

hej tak czytam o tym przeczuleniu skory i mam pytanie ,czy te przeczolone miejsca to tylko te ktore byly naswietlane?? ; od jakiegos czasu ja tez tak mam ze swedzi mnie skora a pozniej pojawila sie jakas ,,kaszka,,wyczowalna pod palcammi, ale jesli chodzi o przeczolenie to czuje urazanie ubrania na brzuchu a tam naswietlana nie bylam ... :/

Miała podobnie ale nie wiedziałam, że to może być związane z przeczulicą skóry. Tez miałam takie wrażenie, że ubrania drażnią mi skórę na brzuchu mimo, że naświetlane miałam tylko sródpiersie. To dziwne uczucie pojawiło się może 1-2 miesiące po naswietlaniu i dosyć szybko przeszło. Trwało może kilka dni.

Dominika

20.09.2011 15:05

Odpowiedz

O 17:02, dnia 2011-09-20 Beata79 napisał(-a):

O 16:59, dnia 2011-09-20 Dominika napisał(-a):

Miała podobnie ale nie wiedziałam, że to może być związane z przeczulicą skóry. Tez miałam takie wrażenie, że ubrania drażnią mi skórę na brzuchu mimo, że naświetlane miałam tylko sródpiersie. To dziwne uczucie pojawiło się może 1-2 miesiące po naswietlaniu i dosyć szybko przeszło. Trwało może kilka dni.

to sie troche uspokoilam bo juz mialam glupie mysli , a wyniki z Pet dopiero za 7dni..

Gizmo

20.09.2011 19:19

Odpowiedz

ja też miałam lekką schizę, bo moja przeczulica nie pokrywała się dokładnie z miejscami naświetlanymi:) Także raczej nie macie się co martwić, bo jak widać dużo osób po naświetlaniach miało takie skutki:) pozdrawiam

Nessa

20.09.2011 19:39

Odpowiedz

O 21:19, dnia 2011-09-20 Gizmo napisał(-a):

ja też miałam lekką schizę, bo moja przeczulica nie pokrywała się dokładnie z miejscami naświetlanymi:) Także raczej nie macie się co martwić, bo jak widać dużo osób po naświetlaniach miało takie skutki:) pozdrawiam

no moja przeczulica też nie pokrywa się z obszarem naświetlań. W zasadzie to mam wrażenie, że całe ciało mnie boli.