Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

Włókniaki piersi

Autor: abadonna • 14.02.2009 20:26 • 3 odpowiedzi

abadonna

14.02.2009 20:26

Odpowiedz
Witam Wszystkich.
Mam pytanie czy u kogoś pojawiły się guzki piersi po naświetlaniach śródpiersia? Pierwszy zdarzył się trzy lata po skończeniu radioterapii, a kolejne dwa lata pozniej. Już dwa razy miałam usuwane ze względu na główną chorobę, ale znowu mam nowe. Czy któraś dziewczyna też ma takie problemy? i jak jest leczona?

gosia82

19.02.2009 20:52

Odpowiedz

O 21:26, dnia 2009-02-14 Abadonna napisał(-a):

Witam Wszystkich.

Mam pytanie czy u kogoś pojawiły się guzki piersi po naświetlaniach śródpiersia? Pierwszy zdarzył się trzy lata po skończeniu radioterapii, a kolejne dwa lata pozniej. Już dwa razy miałam usuwane ze względu na główną chorobę, ale znowu mam nowe. Czy któraś dziewczyna też ma takie problemy? i jak jest leczona?

witaj

Ja mam podobny problem tylko że nie byłam poddawana radioterapii tylko (aż) 8 kursów ABVD leczenie zakończyłam we wrześniu zeszłego roku byłam w poradni onkologicznej chorób sutka bo tam skierował mnie ginekolog na razie na 3 marca mam wyznaczone usg piersi nie wiem co dalej będzie boję się bardzo by nie zaczął się nowy koszmar ale mam nadzieję że to hormony bo przecież PET pokazał by gdyby coś się rozwijało ...

Abadonna napisz co u ciebie co lekarze podejrzewają?

pozdrawiam

Abadonna

22.02.2009 18:05

Odpowiedz
Wybieram sie do poradni chorób sutka, mam wizyte 13marca. to co mam teraz w piersiach to w prawej lita zmiana hypoechogeniczna o wymiarach 5x4x7 mm, a w lewej zmiana policykliczna o obnizonej echogenicznosci 21x10x10mm- tak wg opisu usg to wyglada.
z tymze w lewej jeszcze tego nie bylo w pazdzierniku 2008, a juz w lutym tak. dziwnie to wyglada.
najgorsze, ze sama musze szukac pomocy. moj lekarz onkolog tym sie nie zajmuje. Chirurg tylko by wycianal, a ginekolog hormony zapisal i by nie wycinal. nie mam ochoty isc na trzeci zabieg, a to sie mnozy jak grzyby po deszczu. jestem 6 lat od skonczenia leczenia ZZ, a co roku mam jakies problemy zdrowotne. Jestem tym wszystkim zmeczona.....Pocieszam sie tym, ze sa to falszywe alarmy. ale nie wiem jak bedzie tym razem...chociaz nowotwory rozwiaja sie latami, czyz nie???

dzozek

14.04.2009 17:23

Odpowiedz

O 21:26, dnia 2009-02-14 Abadonna napisał(-a):

Witam Wszystkich.

Mam pytanie czy u kogoś pojawiły się guzki piersi po naświetlaniach śródpiersia?

Witam,

Ja również miałam naświetlenia śródpiersia i również miałam problem z włóknikami na piersiach. Pierwszy pojawił się jakoś około dwa lata po leczeniu (czyli ok.2004). Drugi natomiast pojawił się w roku 2005, kiedy zaszłam w ciążę. Obydwa zostały chirurgicznie usunięte, ze względu na zz. Włókniaki pojawiły się dwóch piersiach ;/, niestety są cięcia ale jak na razie spokój przez ponad 3 lata :)

Pozdrawiam

Justyna