Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

mononukleoza

Autor: iwona • 07.02.2005 16:46 • 4 odpowiedzi

iwona

07.02.2005 16:46

Odpowiedz

witam wszystkich! w maju miałam mono, w lipcu wszystko było ok, a w pazdzierniku zaczeły mi sie powiekszac wezły chłonne szyji i zostały do dzis. Chodze do hematologa, ale pani doktor dopiero teraz zleciła zrobic mi inne niz morfologia krwii badanie- w czwatrek bede miała usg wezłów i jamy brzusznej :/. Wiem ze chodzi o to ze wirus EBV powodujacy ziarnice moze powodowac chłoniaki i inne nowotwory. .Czy ktos z Was zachorował i przyczyne łączy z mononukleozą? Czy badanie usg w 100% wyklucza ziarnice czy inne chłoniaki? A jesli nie to jak wyglada biopsja wezła? czy to bolesne? pozdrawiam Was i duzo zdrówka zycze!

Ali

07.02.2005 19:34

Odpowiedz
czesc,

Co do bipsji wezla, to nie boli zupelnie. Mozesz miec biopsie cienkoiglowa lub wycinke calego wezla. Ja mialem to drugie. Poniewaz mi sie "spieszylo" nie czekalem na stol operacyjny tylko wycieli mi go w pokoju zabiegowym. Dostalem kilka ukluc pod pache (miejscowe znieczulenie), skad wycinali wezel i dwoch panow zabralo sie ochoczo do roboty. Poniewaz rozmawiali o trylogi Tolkiena, a ja to bardzo lubie - pogadalismy troche i po okolo 40 minutach, jak dochodzilismy do pojedynku Sarumana z Gandalfem - bylo po wszystkim. Wezel wielkosci pileczki ping-pong'owej powedrowal na histopatologie.
Zabieg zupelnie bezbolesny, ale trzeba uwazac....bo jak nie bedziesz miala z kim pogadac to.....mozesz sobie przysnac.... z nudow :)

Pozdrowka.

Ali

07.02.2005 19:43

Odpowiedz
Acha, sorki, zapomnialem - usg nie rozstrzyga niestety co do choroby typu zz. Jezeli jest podejrzenie to bedziesz miala biopsje. Zebrany material zostanie poddany specjalistycznym testa, ktore odpowiedza na pytanie CZY? i ewentualnie CO?

Jedna rada - postaraj sie nie myslec CZY? Nie drecz sie mysla CO BEDZIE JAK? Ja jak rowniez wielu z nas tutaj pewnie Ci powie ze takie zadreczanie sie w niczym Ci nie pomoze.

Daj lekarzom robic swoja robote. I NIE odwiedzaj tego forum do czasu koncowej diagnozy. Pozniej TAK.

Z mojej jednak strony moge Ci powiedziec jedno - BEDZIE OK!!!

Pozdrowka
Ali

carinka

07.02.2005 20:47

Odpowiedz
Hej
Ja mam ziarnicę i u mnie za nim postawiono diagnoze(trawło to rok!!!!) też mówili że być może przechodziłam monolukleoze ale że w tym okresie zażywałam mnóstwo antybiotyków a podobno nie można to moim powikłądnie z tego co twierdza lekarze może być ziarnica.Ja również miałam biopsje otwartą.Tyle ze w narkozie-zypełnie nic nie pamietam -mam dobre wrażenia z zabiegu i polecam go w narkozie jak najbardziej dla tych co są strachliwi jak ja.Ja miałam pobierany węzeł z dołu nadobojczykowego.I chciałam powiedzieć że nawet lekarza który badał te próbkę w lipcu stwerdził że nie mam zaiarnicy, ale wobez rosnącego ob i przerzutów posłali te próbki do warszawy (teraz w styczniu) i tam dopiero stwierdzili chorobe.Szkoda ze tak długo trzeba było czekać na wynik :( bo w lipcu miałabym pierwszy stopień a dzis mam juz 2.Pozdrawiam i trzymaj sie traktuj to jak grype :)

iwona

07.02.2005 22:07

Odpowiedz
wow jaka szybka reakcja! Bardzo dziekuje za słowa otuchy, ja jestem dobrej mysli. Juz dawno mi chodziło po głowie ze moze to jakis rak i juz sie wtedy wypłakałam i teraz juz o tym nie mysle. Czuje sie dobrze i mam duzo zajec, moze to dlatego. Mimo to bardzo jestem wdzieczna! W czw mam usg i zgodnie z prosba Ali'ego :) napisze dopiero wtedy :)
trzymajcie sie cieplutko w to okropne mrozisko,
Iwona