Ziarnica.pl
← Wróć do działu Czy mam ziarnicę?
Czy mam ziarnicę?

Powiekszony wezel na szyi

Autor: Darek • 08.02.2009 15:33 • 18 odpowiedzi

Darek

08.02.2009 15:33

Odpowiedz

Witam. Odkad pamietam mam powiekszony wezel chlonny na szyi. Mam 24 lata a powiekszony jest od minimum 10 lat i ma wielkosc ok 4 cm. Jest twardy. Kilka dni temu zlapalo mnie jakies przeziebienie czy grypa, i na wizycie u lekarza ogolnego wspomnialem o tym wezle. Podotykal i stwierdzil ze nie ma sie czym martwic, jednak ostatnio wyczytalem w internecie ze nalezy sie martwic kazdym powiekszeniem wezla. Powiekszony wezel mnie nie boli, chociaz nie mam juz pewnosci bo od choroby boli mnie cala szyja i mam drobne problemy z przelykaniem. Byc moze od tego ze od kilku dni czesto dotykam tego wezla. Czy wydaje sie wam ze moze to byc cos groznego? Przepraszam za zamieszanie i niespojnosc w poscie ale mam tyle mysli ze ciezko mi to poskladac w calosc. Dziekuje z gory za odpowiedz.

anonymous

08.02.2009 19:17

Odpowiedz

O 16:33, dnia 2009-02-08 Darek napisał(-a):

Witam. Odkad pamietam mam powiekszony wezel chlonny na szyi. Mam 24 lata a powiekszony jest od minimum 10 lat i ma wielkosc ok 4 cm. Jest twardy. Kilka dni temu zlapalo mnie jakies przeziebienie czy grypa, i na wizycie u lekarza ogolnego wspomnialem o tym wezle. Podotykal i stwierdzil ze nie ma sie czym martwic, jednak ostatnio wyczytalem w internecie ze nalezy sie martwic kazdym powiekszeniem wezla. Powiekszony wezel mnie nie boli, chociaz nie mam juz pewnosci bo od choroby boli mnie cala szyja i mam drobne problemy z przelykaniem. Byc moze od tego ze od kilku dni czesto dotykam tego wezla. Czy wydaje sie wam ze moze to byc cos groznego? Przepraszam za zamieszanie i niespojnosc w poscie ale mam tyle mysli ze ciezko mi to poskladac w calosc. Dziekuje z gory za odpowiedz.

Witaj , ja mam podobnie , wezel ok 3 cm na szyi kolo zuchwy , tak miedzy zuchwa a szyja , twardy , ruchomy , powiekszony od bardzo dawna. Lekarze ogladali , macali , USG robione kilka razy. Kazdy wynik daje to samo - wezel odczynowy. Wielu roznych ludzi robiacych USG nawet slowem nie wspomnialo o biopsji. Chcesz - zbadaj go dla bezpieczenstwa pod USG. Jesli masz go 10 lat , to raczej niewielka szansa , ze to cos zlego.

Darek

08.02.2009 21:27

Odpowiedz

Cieszy mnie ze szansa na cos zlego jest niewielka. Wiec w necie wprowadzona jest zbyt duza panika w temacie powiekszonych wezlow?

Caught_somewhere_in_time

08.02.2009 23:46

Odpowiedz

O 22:27, dnia 2009-02-08 Darek napisał(-a):

Cieszy mnie ze szansa na cos zlego jest niewielka. Wiec w necie wprowadzona jest zbyt duza panika w temacie powiekszonych wezlow?

Nie zauwazylem zbyt duzej paniki w internecie w temacie powiekszonych wezlow , natomiast niezaleznie od tego co pisza w internecie powiniennes przynajmniej zrobic USG i skonsultowac to z lekarzem. Internet nie zastapi wizyty.

maaarta172

09.02.2009 23:02

Odpowiedz

Witaj Darku! Wiesz , ja na Twoim miejscu poszlabym do lekarza i to koniecznie nie to ze Cie strasze czy co poprostu dla swego bezpieczenswta sie przebadaj. A lekarz pierwszego kontaktu nie musi wszystkiego wiedziec i duzo jest takich lekarzy ze akurat nie poznaja sie na chorobie nowotworowej i lekcewaza takie guzki. Ja rowniesz mialam powiekszony wezel na szyi z ktorym chodzilam jakies 4 miesiace. Byl twardy nie bolal mnie. Ale z tego co mowia takie guzy nie bola ktore sa zaatakowane przez komorki nowotworowe. Nie mowie ze Ty mozesz miec akurat najgorsze ale radze zbadaj to i zrob biopsje. Ja niestety dostalam diagnoze ale z tym mozna zyc i walczyc wiec glowa do gory. Idz sie zbadaj. Wiedz o tym ze do onkologa nie musisz miec skierowania.

kimax123

30.03.2009 12:57

Odpowiedz

No ja teraz mam podobny problemik ;p Jednak po serii antybiotyków on jakby się zmniejszył. Czytałem gdzieś że takie rzeczy się często tworzą i nie są groźne ale lepiej zrobić badania dokładne. Aha ja 1 węzeł na szyii który mnie nie bolał macałem prawie cały czas i mnie na następny dzień bolał. Pozdro.

kimax123

30.03.2009 18:22

Odpowiedz

Słyszałem też że wiele ludzi miewa takie powiększone węzły (twarde bezbolesne nieruchoome) i to jest nie groźne. Aha i gdzieś wyczytałem że to są skutki po Czarnobylu ale nie wiem czy to prawda :P Gdyby to był chłonniak lub zz (10 lat) to teraz nie wiem czy byś żył.

e-bartek

01.04.2009 08:47

Odpowiedz

O 20:22, dnia 2009-03-30 Kimax123 napisał(-a):

Słyszałem też że wiele ludzi miewa takie powiększone węzły (twarde bezbolesne nieruchoome) i to jest nie groźne. Aha i gdzieś wyczytałem że to są skutki po Czarnobylu ale nie wiem czy to prawda :P Gdyby to był chłonniak lub zz (10 lat) to teraz nie wiem czy byś żył.

no tu sie zgadza u mojego kolegi to samo bylo, mial takie zaraz koło żuchwy z prawej strony w tylnej jakby czesci zuchwy, w kierunku ucha jakby, facet to ma z 7 lat i tez badalo go i nic nie wyszlo, ma 27 lat, panikowal strasznie, ten po lewo bowiem wezel ma prawidlowego rozmiaru, z 5 mm, a ten po prawo jak wspomnialem i sam mi mowil 25-30 mm, co by teoretycznie kwalifikowalo na bardzo powazna chorobe.

zycie jest zabawne, czasami b.groznie wygladajacy objaw o niczym nie swiadczy, a czasami zas mniej groznie wygladajace 'coś' oznacza powazne schorzenia

pozdrawiam

basia

03.04.2009 18:31

Odpowiedz

O 10:47, dnia 2009-04-01 e-bartek napisał(-a):

O 20:22, dnia 2009-03-30 Kimax123 napisał(-a):

no tu sie zgadza u mojego kolegi to samo bylo, mial takie zaraz koło żuchwy z prawej strony w tylnej jakby czesci zuchwy, w kierunku ucha jakby, facet to ma z 7 lat i tez badalo go i nic nie wyszlo, ma 27 lat, panikowal strasznie, ten po lewo bowiem wezel ma prawidlowego rozmiaru, z 5 mm, a ten po prawo jak wspomnialem i sam mi mowil 25-30 mm, co by teoretycznie kwalifikowalo na bardzo powazna chorobe.

zycie jest zabawne, czasami b.groznie wygladajacy objaw o niczym nie swiadczy, a czasami zas mniej groznie wygladajace 'coś' oznacza powazne schorzenia

pozdrawiam

Możesz mieć powiększony węzeł od 10 lat i może to być chłoniak ale np. nieziarniczy o powolnym przebiegu ja tak miałam mam chłoniaka grudkowego, ale może być tak że ten powięikszony węzeł to nic, badaj ten węzeł i obserwuj i pamiętaj nie wolno Ci go zlekceważyć, bez względu na opinie lekarzy. Diagnozę stawia sie po przeprowadzonej biopsji aha i w brzuchu węzły nie mogą być powiększone bo tam odczynowo to raczej się nie powiększają więc od czasu do czasu warto zrobić usg jamy brzusznej. Pozdrawiam

kimax123

04.04.2009 11:04

Odpowiedz
a ja mam pytanie
Jeśli po antybiotach węzły zaczynają się zmniejszać to znaczy że to nie jest zz?

azanna

05.04.2009 17:57

Odpowiedz

O 13:04, dnia 2009-04-04 Kimax123 napisał(-a):

a ja mam pytanie

Jeśli po antybiotach węzły zaczynają się zmniejszać to znaczy że to nie jest zz?

Niekoniecznie ale najprawdopodobniej tak (tak na marginesie wczesniej pisałam pod basia- teraz zalogowąłam się artystycznie azanna), ale do meritum. Zdarza się (z tego co od ludzi i lekarzy w IHiT w Warszawie usłyszałam), że przy ziarnicy po podaniu antybiotyków węzły jakby zaczynają się zmniejszać, ale nie znikają zupełnie, ale potem w bardzo szybkim czasie znowu sie powiększają i już nie znikają do tego wiele ludzi ma tak zwane objawy ogólne - chudniecie, zlewne nocne poty, gorączkę nawaracjacą, świad skóry. Z reguły obajwy ogólne pojawiają się przyt chłoniakach o szybkim przebiegu oraz w zaawansowanym stadium tych o powolnym przebiegu, choć są wyjątki. Jakie masz do tego OB i CRP. Ob podwyższa się i przy nowotworach i przy stanach zapalnych CRP zdaje się ze powiększa się tylko przy świeżym stanie zapalnym. Jeszcze raz węzłów się nie lekcewazy tylko obserwuje i diagnozuje najczęściej i najlepiej za pomocą bipsji. Jeżeli lekarz lekceważy i macha ręką na twoje węzły i do tego nie chce Ci dawać skierowań na badania zmień lekarza, zmień lekarza też jeżeli bez efektów leczy Ci węzły kolejnym antybiotykiem. Pozdrawiam azanna.

kimax123

05.04.2009 19:09

Odpowiedz
Na badania idę niedługo bo i tak dawno nie robiłem. Nie mam żadnych objawów...Przeziębienie ustępuje, antybiotyki biorę i węzły się zmniejszają. Aha i parę dni temu bolała mnie szyja (nad tymi węzłami) ale ból minął po 2 dniach i od tego czasu one się zmniejszają. Antybiotyki biorę od ok.2 tygodni i nie było eefektów dopiero teraz.
Szczerze to ja tych węzłow bym nie wyczuł...Wyczułem ten pod żuchwą bo spadłem z krzesła i się uderzyłem nie opodal tego miejsca i jak dotknąłem to poczułem węzeł i na szyi też wymacałem. Więc te węzły to nie ciekawa rzecz. Ci którzy ich nie macają itp to mogą nie wykryć ich jak jest chłonniak albo ziarnica i jest przekichane.
Te moje węzły są chyba w granicach 1 mm. Więc są dość małe. 1 jest pod żuchwą. 2 inne na szyi (po obu stronach w tym samym miejscu). Przeziębiony byłem mocno (przyznam że nie pamiętam abym miał kiedyś większy katar). Sądze więc że to od tego. Boję się tylko tych węzłow bo są bezbolesne i dość twarde...

kimax123

05.04.2009 19:21

Odpowiedz
Dodam jeszcze że:
mam alergię np na pierza itp
-mam jakieś problemy z tarczycą
-2 lata temu miałem poważną infekcję organizmu. Złamał mi się ząb i wytworzył się pod nim ropien. Przez ok. rok on tam był i miałem problemy z formą, szybko się meęczyłem itd. Było to dość poważńe...

baldi

05.04.2009 19:50

Odpowiedz

O 21:09, dnia 2009-04-05 Kimax123 napisał(-a):

Te moje węzły są chyba w granicach 1 mm. Więc są dość małe.

gratuluje wyczucia

kimax123

06.04.2009 15:09

Odpowiedz

A mam pytanie jeszcze jedno :P Czy dla zz lub chłonniaka jest jakaś określona wielkość węzłów?? Tzn czy przy tych chorobach mogą występować węzły malutki np nie wiem 2 mm ;p ??

azanna

09.04.2009 11:11

Odpowiedz

O 21:50, dnia 2009-04-05 Baldi napisał(-a):

gratuluje wyczucia

emilka

09.04.2009 18:18

Odpowiedz
witajcieja też maam powiększone węzły na szyji nadobojczykowe czuję się bardzo senna i to utrzymuje sie już 8 miesięcy byłam u 2 onkologów nie wspomnę o rodzinnych lekarzach i twierdzą że wszystko jest ok robiłam badania krwi cpr ob rozmaz białych krwinek barwiony metodą mgg wyszły dobre onkolog powiedział że te węzły nie nadają się do biopsij
co robić doradcie mi mam 29 lat i 2 dzieci

azanna

10.04.2009 11:00

Odpowiedz

O 20:18, dnia 2009-04-09 emilka napisał(-a):

witajcieja też maam powiększone węzły na szyji nadobojczykowe czuję się bardzo senna i to utrzymuje sie już 8 miesięcy byłam u 2 onkologów nie wspomnę o rodzinnych lekarzach i twierdzą że wszystko jest ok robiłam badania krwi cpr ob rozmaz białych krwinek barwiony metodą mgg wyszły dobre onkolog powiedział że te węzły nie nadają się do biopsij

co robić doradcie mi mam 29 lat i 2 dzieci

Lekarzem to ja nie jestem, byłaś u onkologa więc pewnie jesteś dobrze zdiagnozowana, ale dla świętego spokoju obserwuj te węzły i sprawdzaj czy nie wyczuwasz nowych jak wyczujesz idź znowu do lekarza, ewentualnie zapytaj lekarza jak często powinno sie tak profilaktycznie robić usg jamy brzusznej i je np. rób. A tak na marginesie ja też mam fajne życie i dziecko (mimo chłoniaka), i myślę że większość ziarniczaków oraz inny chłoniaków ma lub będzie miała fajne życie pomimo tych paskudnych skorupiaków, poprostu czasami jest nam tylko ciężej bo musimy walczyć z chorobą. Pozdrawiam Wesołych Świąt.

baldi

15.04.2009 06:44

Odpowiedz

O 13:11, dnia 2009-04-09 Azanna napisał(-a):

O 21:50, dnia 2009-04-05 Baldi napisał(-a):

gratuluje wyczucia