Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

Odnosnie biopsji

Autor: Undercover • 28.01.2009 23:11 • 4 odpowiedzi

Undercover

28.01.2009 23:11

Odpowiedz

Mam pytanie do osob ktore juz przeszly ten niefortunny zabieg. Czy robi sie go pod narkoza na sali operacyjnej czy wystarczy znieczulenie ogolne i gabinet zabiegowy. Komus moze wydac sie to pytanie smieszne ale czy po biopsji bede przebywal w szpitalu? Czy moge udac sie do domu? Ile cos takiego trwa? Czy zostaja widoczne blizy? Jezeli byl juz taki temat to najuprzejmiej przepraszam jednakze wyszukiwarka na forum jest nieco ekhm niedokladna. Pozdrawiam

Gosia

29.01.2009 06:10

Odpowiedz

Biopsję cinkoigłową miałam przeprowadzoną w gabinecie zabiegowym. Po prostu lekarz wkłuł mi się w mojego węzła nadobojczykowego jakąś długą igłą. Nie przypominam sobie, żebym miała jakieś znieczulenie, może, bo to wcale nie bolało. Już wkłuwając się usłyszałam, że mu się bardzo ten węzeł nie podoba.Z tą informacją wróciłam do domu. Ale ponieważ nieświadomość jest podobno łaską (podobno, w każdym razie wtedy tak myślałam, bo teraz to wolę wiedzieć jak najwięcej), to za bardzo się nie przejęłam. Po tygodniu (chociaż słyszałam, że inni szybciej)dowiedziałam się, że to chłoniak. Stan mojej wiedzy w tamtym czasie (ok. 5 lat temu) był zerowy, to się głupio zapytałam: czy to złośliwy nowotwór. Lekarz spojrzał na mnie z politowaniem (albo tak mi się zdawało)i odpowiedział:"Chłoniaki zawsze są złośliwe,ale jak będzie poni miała szczęście, to będzie to ziarnica".To była ziarnica, później jak trafiłam do Wrocławia do szpitala, to usłyszałam od mojego onkologa:"Miała pani pecha, ale malutkiego, będzie pani długo żyła". Pozdrawiam wszystkich serdecznie, Ciebie również. Oraz oczywiście Baldiego, bo przez rok to forum leczyło mnie z depresji:)

baldi

29.01.2009 08:21

Odpowiedz

O 00:11, dnia 2009-01-29 Undercover napisał(-a):

Czy robi sie go pod narkoza na sali operacyjnej czy wystarczy znieczulenie ogolne i gabinet zabiegowy.

wszystko zalezy od umiejscowienia wezla do wycinki. im blizej newralgicznych miejsc tym wieksze prawdopodobienstwo znieczulenia ogolnego i sali operacyjnej. jesli jest to rutynowy zabieg, to jest to zwykla zabiegowka + znieczulenie miejscowe.

czy po biopsji bede przebywal w szpitalu? Czy moge udac sie do domu?

w zaleznosci od powyzszego + standardow danego osrodka, w ktorym bedziesz to miec wykonywane. generalnie nie powinni Cie dlugo trzymac, bo niby po co :)

Ile cos takiego trwa?

nie powinno dluzej niz godzine.

Czy zostaja widoczne blizy?

tak.

wyszukiwarka na forum jest nieco ekhm niedokladna.

opisz sytuacje w tym watku: http://ziarnica.pl/index.php?tekst=forum&idforum=1&akcja=showthread&num=6785 (problemy i bledy na stronie) lub tu: http://ziarnica.pl/index.php?tekst=forum&idforum=1&akcja=showthread&num=2 (problemy i bledy na forum).

Pozdrawiam!

abadonna

14.02.2009 20:49

Odpowiedz

Mam pytanie do osob ktore juz przeszly ten niefortunny zabieg. Czy robi sie go pod narkoza na sali operacyjnej czy wystarczy znieczulenie ogolne i gabinet zabiegowy. Komus moze wydac sie to pytanie smieszne ale czy po biopsji bede przebywal w szpitalu? Czy moge udac sie do domu? Ile cos takiego trwa? Czy zostaja widoczne blizy?

Ja miałam biopsje wezla na szyi, odbyło się bez znieczulenia, ale nic nie bolało i trwało bardzo krótko, bo lekarz juz szedl do domu, nie mial fartucha:) żadnej blizny nie mam. Ale to nie jest dokladne badanie. U mnie nie wykazalo charakterystycznych komorek (Stenberga?). i konieczne było wycięcie węzła w całości co potwierdziło tą okropna dla mnie diagnoze:((

maaarta172

15.02.2009 15:28

Odpowiedz

witaj. ja mialam robiona biopsje guza na szyi. byl to szybki i bezbolesny zabieg bez zadnego znieczulenia a co do blizn ja nie mam zadnej po biopsji :)