Ziarnica.pl
← Wróć do działu Przeszczep
Przeszczep

Interferon - szanse na jego otrzymanie

Autor: anja • 19.01.2009 19:22 • 11 odpowiedzi

anja

19.01.2009 19:22

Odpowiedz
Moja przyjaciółka jest właśnie po autoprzeszczepie we Wrocławiu. Lekarze uznali że powinna profilaktycznie przyjmować interferon(ma zz NS CS IV), zadeklarowali złożenie wniosku do NFZ, przy czym od razu dodali, że jest duże ryzyko, że taki wniosek zostanie rozpatrzony negatywnie (w przypadku zz interferon podobno jest nadal traktowany jako eksperymentalny lek, a tym samym niechętnie refundowany). Dodatkowo czas rozpatrywania wniosków jest rzekomo długi, a czas gra tu sporą rolę...

Czytałam kilka starszych postów, w których piszecie, że braliście interferon. Czy ktoś z Was dysponuje aktualną wiedzą na temat możliwości pozyskania interferonu? Czy faktycznie tak trudno dostać "przydział" w przypadku zz? Jakie są Wasze doświadczenia? Chcielibyśmy uprzedzić ewentualną negatywną decyzję i poszukać alternatywnych form pozyskania tego leku. Gdyby brać go prywatnie koszta są podobno spore. Podobno można go kupić okazyjnie z kończącym się terminem ważności (oczywiście ze sprawdzonych źródeł), słyszał ktoś z Was o takiej opcji?

Będę wdzięczna za wszelkie info.. a przy okazji za krótki uśmieszek/info od osoby/osób, które przy tym stadium mają leczenie dawno (wiem wiem, pojęcie względne) za sobą i... mają się dobrze.

Każdy pozytywny promyk Nadziei nam się teraz baaardzo przyda :)

Pozdrawiam wszystkich Ziarniaków!

Joanna

20.01.2009 20:57

Odpowiedz

Moja córka brała przez sześć miesięcy interferon alfa po autoprzeszczepie z remisją potwierdzoną PET. Miała ZZ NS IV. Obecnie jest dwa lata w remisji po auto, potwerdzanej co 4 miesiące PET. Inteferon kupowałam w najtańszej aptece w Gdańsku bez refundacji, koszt 90 złotych 1 ampułka, na miesiąc potrzebnych było 12 ampułek. NFZ nie refunduje tego leczenia.

Pozdrawiam.

O 20:22, dnia 2009-01-19 anja napisał(-a):

Moja przyjaciółka jest właśnie po autoprzeszczepie we Wrocławiu. Lekarze uznali że powinna profilaktycznie przyjmować interferon(ma zz NS CS IV), zadeklarowali złożenie wniosku do NFZ, przy czym od razu dodali, że jest duże ryzyko, że taki wniosek zostanie rozpatrzony negatywnie (w przypadku zz interferon podobno jest nadal traktowany jako eksperymentalny lek, a tym samym niechętnie refundowany). Dodatkowo czas rozpatrywania wniosków jest rzekomo długi, a czas gra tu sporą rolę...

Czytałam kilka starszych postów, w których piszecie, że braliście interferon. Czy ktoś z Was dysponuje aktualną wiedzą na temat możliwości pozyskania interferonu? Czy faktycznie tak trudno dostać "przydział" w przypadku zz? Jakie są Wasze doświadczenia? Chcielibyśmy uprzedzić ewentualną negatywną decyzję i poszukać alternatywnych form pozyskania tego leku. Gdyby brać go prywatnie koszta są podobno spore. Podobno można go kupić okazyjnie z kończącym się terminem ważności (oczywiście ze sprawdzonych źródeł), słyszał ktoś z Was o takiej opcji?

Będę wdzięczna za wszelkie info.. a przy okazji za krótki uśmieszek/info od osoby/osób, które przy tym stadium mają leczenie dawno (wiem wiem, pojęcie względne) za sobą i... mają się dobrze.

Każdy pozytywny promyk Nadziei nam się teraz baaardzo przyda :)

Pozdrawiam wszystkich Ziarniaków!

leszek

21.01.2009 09:24

Odpowiedz

W lutym minie 7 lat po auto.Pół roku po przeszczepie brałem innterferon (około 90 amp,3 razy w tygodniu,skutek uboczny bardzo wysoka gorączka ,radzę brać po południu a nawet wieczorem).Lek ma bardzo dobrą opinię w leczeniu ZZ,słyszałem o jednym przypadku refundacji z NFZ przy wirusowym zapaleniu wątroby.cena zależy od kursu euro.Jak do tej pory jest Ok.Pozdrawiam.

anja

21.01.2009 13:12

Odpowiedz

Super, pięknie Wam dziękuję za informacje :)

roksana

23.07.2010 23:29

Odpowiedz

mam WZW typu c, do konca przyszlego miesiaca mam podjac decyzje, czy chce podjac leczenie interferonem. szanse na wyleczenie sa dosyc duze, bo wirusa jest malo i zakazenie nie twa dlugo. slyszalam o skutkach ubocznych leczenia tym srodkiem. nie wiem, jaka podjac decyzje...

roksana

01.08.2010 08:29

Odpowiedz

O 01:29, dnia 2010-07-24 roksana napisał(-a):

mam WZW typu c, do konca przyszlego miesiaca mam podjac decyzje, czy chce podjac leczenie interferonem. szanse na wyleczenie sa dosyc duze, bo wirusa jest malo i zakazenie nie twa dlugo. slyszalam o skutkach ubocznych leczenia tym srodkiem. nie wiem, jaka podjac decyzje...

moj maz leczyl sie interferonem(18-to miesieczna kuracja,interferon z rybawiryna),mial WZW C.Skutki uboczne-goraczka.Byl leczony w Anglii,tu leczenie jest refundowany.Dysponujemy zapasem na 3-miesieczna kuracje.

mala1969

24.11.2011 17:54

Odpowiedz

Roxana odezwij sie prosze do mnie na maila mala.1969@o2.pl Potrzebuje informacji o leczeniu wzw w Londynie. Napisałas że Twoj mąż był tu leczony. Bardzo prosze o kontakt.

mala1969

24.11.2011 17:56

Odpowiedz

Oczywiscie chodzi o roksane.

Marta

29.02.2012 16:40

Odpowiedz

O 10:29, dnia 2010-08-01 roksana napisał(-a):

O 01:29, dnia 2010-07-24 roksana napisał(-a):

moj maz leczyl sie interferonem(18-to miesieczna kuracja,interferon z rybawiryna),mial WZW C.Skutki uboczne-goraczka.Byl leczony w Anglii,tu leczenie jest refundowany.Dysponujemy zapasem na 3-miesieczna kuracje.

Marta

29.02.2012 16:42

Odpowiedz
Hej czy ktoś z was ma jakiekolwiek informacje o leczeniu interferonem. Mój mąż ma zapalenie wątroby typu C.
Czy mogę napisać wniosek o leczenie interferonem do NFZ?

INES

01.03.2012 16:30

Odpowiedz
Kochani, o co chodzi z tym interferonem w leczeniu ziarnicy?
Nie mam żadnej wiedzy na ten temat.
A w trakcie leczenia moi lekarze słowem o czymś takim nie wspomnieli.

Monika

23.03.2012 08:19

Odpowiedz

Odstąpię bardzo tanio interferon o nazwie Extavia.