kasia b.
14.01.2009 10:49
Wśród lekarzy są podzielone zdania,czy robić jeszcze radioterapię.
Czy spotkaliście się z naświetlaniami, gdy już wszystko zostało wytłuczone, dla tzw. świętego spokoj?
Autor: kasia b. • 14.01.2009 10:49 • 12 odpowiedzi
kasia b.
14.01.2009 10:49
moniq
14.01.2009 13:20
O 11:49, dnia 2009-01-14 kasia b. napisał(-a):
mąż odebrał wyniki PETa po 6 cyklach BEACOPPa i okazauje się,że nie ma już żadnych ognisk nowotworowych.Jest zdrowy :)
Czy spotkaliście się z naświetlaniami, gdy już wszystko zostało wytłuczone, dla tzw. świętego spokoj?
Witam, ja mialam podobnie. Tylko ze bylam po 6 ABVD i PET wykazal remisje. Lekarz mi zalecil jeszcze radioterapie. Zgodzilam sie bo stwierdzilam ze jak odmowie a za pare lat nie daj boze bede miec nawrot to pozostanie mi tylko pluc sobie w brode ze nie chcialam radio. Wszystko przebieglo sprawnie, nie mialam wielu naswietlan, a ze skutkow ubocznych to odczuwalam tylko lekko poparzony przelyk(i tak jadlam normalnie) i niewielkie poparzenie skory(podobnie jak od slonca. Dlatego ja uwazam ze to nic dziwnego ze zalecaja radioterapie bo u mnie tak samo bylo. Najwazniejsze ze juz zdrowy:) Pozdrawiam
tomaszek
14.01.2009 14:52
madzia1
14.01.2009 15:08
mąż odebrał wyniki PETa po 6 cyklach BEACOPPa i okazauje się,że nie ma już żadnych ognisk nowotworowych.Jest zdrowy :)
no to pięknie :)
ja również pomimo remisji byłam naświetlana. Jak to mi lekarz wytłumaczył: ponieważ miałam II stopień choroby, a przy drugim oprócz chemio- stosuję się radioterapię no i, że jest to dla mojego bezpieczeństwa żebym jak to Moniq napisała "nie pluła sobie w brodę: za rok czy dwa, że wszystko wróciło i to dla tego, że nie skorzystałam z radio-.
To prawda, że przy małych dawkach promyczków nie ma wielkich skutków ubocznych. I dolegliwości, które się odczuwa są niczym w porównaniu do chemii.
Trzymajcie się cieplutko, niech mąż odpocznie troszkę, a potem na promyczki :)
Pozdrawiam,
M1
luq79
04.03.2009 19:37
dorotanyc
06.03.2009 01:42
u mnie (ziarnicaIIA) remisja nastapila po 4 spotkaniach z abvd, onkolog doklada wiec kolejne 4 chemie dla pewnosci , ale o dziwo mial watpliwosci czy isc zgodnie z protokolem i poddac mnie radioterapii, radzil sie nawet z jakims specjalista w dziedzinie radioterapii i przyniosl mi wiadomosc ze nie, nie bedzie radioterapii! Przyczyna tej decyzji byl fakt ze remisja nastapila b szybko i ze jak stwierdzil zbyt czesto widuje w swim gabinecie ludzi ktorzy sa po radioterapii, i niestety wracaj po latach z czyms innym... To sa jego slowa...
Ale jesli masz zaufanie do twojego lekarza, idz za jego rada... bo kazdy przypadek jest inny... i twoj lekarz powinnien wiedziec najlepiej... co bedzie najrozsadniejsze dla twojego meza...
Powodzenia!
kasia\"b\"
06.03.2009 13:26
joanna
06.03.2009 21:18
Mialam radioterapię "dla świętego spokoju" (określenie lekarza). Bylam po 3,5 ABVD i Pecie. Radio mialam jakieś 4 tygodnie od ostatniej chemii.
kasia b.
07.03.2009 17:59
dora
09.06.2009 10:45
Napisz proszę jak się teraz czuje mąż, mam podobna sytuację.
czasoprzestrzenny
09.06.2009 20:50
Witam, ja dla odmiany przy IV stadium choroby, po 6 Beacoppach i Badaniu pet, i uzyskaniu remisji nie zostałem napromieniowany. Pozdrawiam.
czasoprzestrzenny
09.06.2009 20:52
Trzymam kciuki i mam nadzieję, że uda wam się wygrać z tym "draństwem", pamiętajcie, że wiara w siebie i optymizm, to klucz dla dobrego samopoczucia zarówno osoby chorej jak i najbliższych.
Magdusia
11.06.2009 12:27