Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

WOŚP co sądzicie o tej akcji???

Autor: moniq • 12.01.2009 18:41 • 7 odpowiedzi

moniq

12.01.2009 18:41

Odpowiedz
Jak w temacie, co sądzicie o akcjii Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy???

Ja osobiście jestem jak najbardziej za, nawet pracowalam w sztabie i rowniez kwestowalam wczoraj u siebie w miescie. Przypominam ze w tym roku pieniadze sa zbierane na wczesne wykrywanie nowotworow u dzieci.
U mnie w miescie ta akcja powoduje mieszane uczucia, jest duzo przeciwnikow, np. ksieza ktorzy przeganiaja wolontariuszy i wladze miasta ktore nawet palcem nie kiwnely zeby cokolwiek pomoc i nawet nie pokazali sie na rynku w trakcie finalu.
Co wy o tym sadzicie?? i jak u was w miescie przebiegl wczorajszy final WOŚPu??

baldi

12.01.2009 20:56

Odpowiedz
coz, ja pochodze z malego miasta i u nas roznie z akcjami WOŚPu bywalo.

osobiscie od trzech lat wykonuje i administruje internetowym serwisem aukcyjnym, na ktorym licytowane sa przedmioty, dochod z aukcji laduje potem na koncie Orkiestry. jest to taka moja coroczna "cegielka", ktora wydaje mi sie jest wazna. z tegorocznej aukcji poleci na Fundacje prawie 5 tys zlotych! -> http://www.wosp.bartsat.pl .

oczywiscie - jak to w malym miescie - sa rozne przytyki zarowno do Fundacji jak i do calej akcji. a to miasto nie zafunduje mieszkancom "swiatelka do nieba", a to hufiec zapomni zarejestrowac sztab, bez ktorego oczywiscie nie mozna zorganizowac zbiorki, itp., itd. no ale mysle, ze ludzie powinni patrzec na to, co jest w tym wszystkim pozytywne miast narzekac, bo przeciez tak jest najlatwiej - zwlaszcza siedzac w kapciach przed tv czy komputerem.

Schetyna zapowiedzial, ze bedzie kontrolowac jak Owsiak rozdziela pieniadze. Owsiak powiedzial, zeby pan minister lepiej zajal sie kontrola swoich ministrow w mswia, a o fundacje niech sie nie martwi. swiete slowa!

oby tak zostalo do konca swiata (no i o jeden dzien dluzej!). ja caly czas wierze w dobre intencje Jurka, szpital z mojego miasta dostal fure sprzetu dla noworodkow, od panstwa pewnie nigdy by sie nie doczekal.

czasoprzestrzenny

12.01.2009 22:51

Odpowiedz

Witam, sam brałem trzy razy czynny udział w kwesturze. Uważam że tego typu Imprezy stymulują społeczeństwo do emitowania zachowań altruistycznych, które gdzieś prawie w każdym z nas tkwią, Pozdrawiam

zoisyte

13.01.2009 14:39

Odpowiedz

O 19:41, dnia 2009-01-12 Moniq napisał(-a):

A ja od tego roku jestem anty

Przez 16 lat wspomagałem Orkiestrę, dopóki nie przeczytałem informacji o tym ile w tym roku występujące zespoły "zażyczyły" sobie za charytatywny występ. Okazuje się że o ile na początku wszystko było cacy i każdy wpierał to o tyle ostatnio wszyscy chcą się dorobić na WOŚP. A oddziały regionalne wbrew zaleceniom Owsiaka płacą, bo chcą mieć kogoś kto przyciągnie ludzi. I tak kółko się zamyka, artyści zarabiają bo przyciągają ludzi i dlatego są potrzebni i sowicie opłacani.

A powinni zostać publicznie napiętnowani, Owsiak powinien wywiesić taką listę na stronie WOŚP: "kto i ile chciał i nie dostał".

Okaże się więc że być może była to ostatnia akcja, bo na przyszłą zabraknie całkiem charytatywności

moniq

13.01.2009 15:02

Odpowiedz

O 15:39, dnia 2009-01-13 Zoisyte napisał(-a):

O 19:41, dnia 2009-01-12 Moniq napisał(-a):

Przez 16 lat wspomagałem Orkiestrę, dopóki nie przeczytałem informacji o tym ile w tym roku występujące zespoły "zażyczyły" sobie za charytatywny występ. Okazuje się że o ile na początku wszystko było cacy i każdy wpierał to o tyle ostatnio wszyscy chcą się dorobić na WOŚP. A oddziały regionalne wbrew zaleceniom Owsiaka płacą, bo chcą mieć kogoś kto przyciągnie ludzi. I tak kółko się zamyka, artyści zarabiają bo przyciągają ludzi i dlatego są potrzebni i sowicie opłacani.

A powinni zostać publicznie napiętnowani, Owsiak powinien wywiesić taką listę na stronie WOŚP: "kto i ile chciał i nie dostał".

Okaże się więc że być może była to ostatnia akcja, bo na przyszłą zabraknie całkiem charytatywności

Rozumiem o co ci chodzi ale dlaczego tak od razu być "anty". To czy zespół dostaje kase za wystąpienie to tylko głupota organizatorów, u mnie to by nie przeszło. Owsiak zawsze powtarzał że artyści występują charytatywnie i tak powinno zostać. Trzeba nie mieć sumienia żeby za występ na finale WOŚPu brać kase.

Osobiście jestem zadowolona z tego że istnieje WOŚP. W niedziele jak pracowałam w sztabie i również kwestowałam strasznie zmarzłam ale sprawiło mi to ogromną frajde, a satysfakcja jest bezcenna.

Pozdrawiam

baldi

13.01.2009 15:51

Odpowiedz

O 15:39, dnia 2009-01-13 Zoisyte napisał(-a):

ostatnio wszyscy chcą się dorobić na WOŚP. A oddziały regionalne wbrew zaleceniom Owsiaka płacą, bo chcą mieć kogoś kto przyciągnie ludzi.

to ciekawe, co piszesz.

nie wiedzialem, ze Fundacja ma oddzialy regionalne. mozesz to jakos przyblizyc?

jezeli chodzilo Ci o sztaby to z tego co mi wiadomo nie dostaje sie kasy na utworzenie sztabu (moge sie mylic, ale jakby co - moge to sprawdzic).

I tak kółko się zamyka, artyści zarabiają bo przyciągają ludzi i dlatego są potrzebni i sowicie opłacani.

no ale to chyba nierealne, bo maja tajne umowy handlowe :/

nie, ja mysle, ze nie bedzie tak zle.

ciekaw jestem kto tym gwiazdom placi - czy faktycznie Fundacja czy moze poszczegolne miasta. bo jesli to drugie, to raczej nie ma to nic wspolnego z WOŚP.

wybor kazdego z nas.

ja nie jestem pewien czy to na pewno z kasy WOŚPu idzie na honoraria.

owszem, mozna zarzucac Owsiakowi, ze "woodstock" jest niepotrzebny (no bo za te pieniadze mozna byloby cos kupic), ale mysle, ze nie ma to sensu.

niestety uwazam tez, ze jak sie jemu zemrze, to bedzie to samo co z markotami - medialnie przestana istniec.

Asica

14.01.2009 00:36

Odpowiedz

O 16:51, dnia 2009-01-13 Baldi napisał(-a):

niestety uwazam tez, ze jak sie jemu zemrze, to bedzie to samo co z markotami - medialnie przestana istniec.

PRAWDZIWE dobro nie potrzebuje poklasku..

Amii

15.01.2009 04:09

Odpowiedz
Ja jestem wdzięczna, że jest ktoś taki jak Owsiak, Dymna, Ochojska, ceniłam śp. Kotańskiego. Bez nich wielu ludzi nie dostałoby szansy na życie.
Brzydzi mnie fakt, że katoliccy księża i zafascynowane Rydzycyzmem starsze osoby piętnują i przepędzają wolontariuszy, a przecież powinni miłować bliźnich...
Nagonka na dobroczyńców powodowana jest zawiścią lub głupotą. A na te chyba nie ma lekarstwa.
Dopóki taki egzemplarz nie zetknie się osobiście z dramatem i pomocną dłonią dobroczyńcy, będzie niereformowalny.