Ziarnica.pl
← Wróć do działu Radioterapia
Radioterapia

oparzenia po radioterapii

Autor: Wojtek • 01.01.2009 12:08 • 6 odpowiedzi

Wojtek

01.01.2009 12:08

Odpowiedz

Kończę radioterapię po usunięciu migdałków i języczka. Mam całą szyję po obojczyk poparzoną, miejsca najmocniej naświetlane ślimaczą się, o tym że naskórek zszedł, nie wspominam. Zakazano mi stosowania poczas terapii jakichkolwiek środków kojących, jak np.kremów. Jak sobie pomóc? Narazie ból i świąd są nie do zniesienia, stosuję więc tradycyjne środki p.bólowe.

baldi

01.01.2009 12:45

Odpowiedz

O 13:08, dnia 2009-01-01 Wojtek napisał(-a):

Jak sobie pomóc?

oliwką dla dzieci możesz nawilżyć skórę.

Wojtek

02.01.2009 06:30

Odpowiedz

O 13:45, dnia 2009-01-01 Baldi napisał(-a):

O 13:08, dnia 2009-01-01 Wojtek napisał(-a):

Jak sobie pomóc?

oliwką dla dzieci możesz nawilżyć skórę.

dzięki, spróbuję, ale co zrobić z miejscami "ślimaczącymi się?

Kaśku

02.01.2009 09:28

Odpowiedz

W poraniku raioterapii w tej sytuacji polecają następujące specyfiki: Linomag płyn lub krem, Silol, Panthenol, maść witaminową, Argosulfan, Biafine krem, Linomag,

Z bardziej naturalnych metod ogólnie na gojenie dobry jest liść aloesu. Przyśpiesza procesy gojenia.

Pozdrawiam,

Kasia

Magda

02.01.2009 13:23

Odpowiedz
Pod koniec radio zrobiła mi się boląca rana pod pachą i dostałam w szpitalu Panthenol - leżałam z pianką parę minut, a potem ją delikatnie zbierałam chusteczką dla niemowląt (wilgotną). Ogólnie używałam tych chusteczek całą radioterapię, by chociaż trochę się odświeżyć.
Po zakończeniu naświetlań na karku i przy obojczykach też schodziła mi skóra i robiły sie pęknięcia, strasznie piekły, były aż bordowe i też używałam Panthenolu, naprawdę pomagał.
Dopiero po jakimś czasie lekarz pozwolił mi stosować krem Lirene dla skóry po radioterapii (dokładnie Pharmaceris XRay-Liposubtilium, łagodząco-regenerujący krem do twarzy i ciała), dokończył proces gojenia.
Środki przeciwbólowe oczywiście też dostałam w szpitalu i łykałam codzienie od połowy naświetlań...

Trzymaj się!

Wojtek

04.01.2009 17:27

Odpowiedz

O 10:28, dnia 2009-01-02 Kaśku napisał(-a):

W poraniku raioterapii w tej sytuacji polecają następujące specyfiki: Linomag płyn lub krem, Silol, Panthenol, maść witaminową, Argosulfan, Biafine krem, Linomag,

Z bardziej naturalnych metod ogólnie na gojenie dobry jest liść aloesu. Przyśpiesza procesy gojenia.

Pozdrawiam,

Kasia

Dzięki Kasiu, jeszcze tylko 3 seansu i la comedia et finita. Zacznę się leczyć po leczeniu

Maja

09.04.2009 08:23

Odpowiedz
Cześć,

Czytałam, że na odczyn popromienny dobrze stosować radiosun. Ma on działanie łagodzące, pomaga w nawilżeniu skóry.

Pozdrawiam