Ziarnica.pl
← Wróć do działu Chemioterapia
Chemioterapia

diagnoza chłoniak grudkowy CD20+

Autor: marwer1951 • 24.12.2008 08:23 • 6 odpowiedzi

marwer1951

24.12.2008 08:23

Odpowiedz

Witam. Dostałam skierowanie na hematologie z zaznaczeniem PILNE do Poznania na ul. Szkolną. Pojechałam wczoraj aby się zapisać. Nie zapisali mnie ponieważ szpital nie ma podpisanego kontraktu z NFZ na 2009r. Na moje pytanie kiedy mam przyjechać padła odpowiedź MY NIE WIEMY. Dostałam numery telefonów do 4 szpitali. Kazali mi jechać do domu i po Świętach dzwonić do tych szpitali. Czy mieliście też takie przypadki, jeśli tak, to jak się Wam dalej potoczyło leczenie? Pozdrawiam.

marwer1951

24.12.2008 13:22

Odpowiedz

Mam jeszcze jedno pytanie.Czy skierowanie wystawione w tym roku ,bedzie ważne w roku przyszłym? Jeśli mnie nie zapiszą w grudniu czy będzie ważne w styczniu , czy tez muszę mieć nowe skierowanie? Wszystkim tu zaglądającym życzę Zdrowych Świąt.

vysnafca75

25.12.2008 17:50

Odpowiedz

Z tego co wiem skierowania i recepty są ważne miesiąc.

Dorta

25.12.2008 18:13

Odpowiedz

ja czekałam na wizytę 4 miesiące i skierowanie było ważne.

marwer1951

25.12.2008 20:40

Odpowiedz

O 19:13, dnia 2008-12-25 Dorta napisał(-a):

ja czekałam na wizytę 4 miesiące i skierowanie było ważne.

Bardzo Wam dziekuję za odpowiedzi.Dorta napisała,że czekała nawet cztery miesiące,co mnie trochę zdziwiło.Aż cztery? Zaglądam na Wasze strony od kilku już miesięcy i czytam pełna podziwu o Waszych zmaganiach z ziarnicą ale w najczarniejszych snach nie przypuszczałam ,że i ja zachoruję.Dwa lata temu,po drugiej już koronografii, zauważyłam powiększony węzeł chłonny w pachwinie.Po pobraniu go do badania,wynik był ok.Po pewnym czasie węzeł znowu sie pojawił,czułam ból w biodrze przy chodzeniu.Na moje narzekania ,lekarz rodzinny powiedział ,że hipochondrię da sie leczyć.Wszystkie więc badania zrobiłam prywatnie-badanie krwi,cytologie,mammografię,usg jamy brzusznej,tarczycy i węzła chłonnego.Lekarz rodzinny stwierdził,że wszystko jest w normie.Ja jednak wyrwałam od niego skierowanie do chirurga.Chirurg zbadał węzeł,spojrzał w wyniki i powiedział- tniemy, szkoda czasu.Po dwóch tygodniach przyszedł wynik , że obraz jest niejednoznaczny i trzeba zrobić dokladniejsze badanie.Po czterech długich tygodniach nadszedł wynik-stwierdzono następujący profil immunofenotypowy: CD20+,MIB1 około 20%dodatnich jąder komórkowych.Chłoniak grudkowy(FL),G1 wg WHO ,100% grudkowy.SZOK.Wyrazu twarzy lekarza rodzinnego nie zapomnę do końca życia.Chłoniaka podleczę,gorzej z tą hipochondrią...

Iga

27.12.2008 15:20

Odpowiedz
A jakiej wielkości miałaś węzły w pachwinie?Reszta badań była OK? USG też nic nie wykazało? Pytam bo od dłuższego czasu mam powiększone węzły pachwinowe,świąd skóry i ból kości...niby badania są ok ale ja nie czuje się dobrze.Lekarze twierdzą że taka moja uroda...
Pozdrawiam

marwer1951

11.01.2009 16:27

Odpowiedz

O 16:20, dnia 2008-12-27 Iga napisał(-a):

A jakiej wielkości miałaś węzły w pachwinie?Reszta badań była OK? USG też nic nie wykazało? Pytam bo od dłuższego czasu mam powiększone węzły pachwinowe,świąd skóry i ból kości...niby badania są ok ale ja nie czuje się dobrze.Lekarze twierdzą że taka moja uroda...

Pozdrawiam

To był jeden węzeł chłonny wielkości 1,5 cm.USG uwidoczniło hiperechogeniczny guzek z hipoechogeniczną otoczką o średnicy 1 cm.Wątroba ,przewody żółciowe,pęcherzyk żółciowy,trzustka,śledziona,aorta brzuszna oraz układ moczowy w normie.Morfologia ,cytologia,mammografia- wszystko w normie a wynik badania histopatologicznego węzła: chłoniak grudkowy.Tak więc ,jak widzisz lekarze też się mogą mylić,bo wyniki są dobre a tylko wycięcie węzła daje jasną odpowiedź.Radzę Ci ,Igo weź sprawę w swoje ręce i zrób badanie węzłów.Jutro mam spotkanie z lekarzem ,ciekawe co powie o mojej urodzie