Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

Obawy w trakie leczenia

Autor: czasoprzestrzenny • 15.12.2008 10:45 • 4 odpowiedzi

czasoprzestrzenny

15.12.2008 10:45

Odpowiedz
Witam, we wrześniu b.r. postawiono mi diagnazę : ZZ SC IVB (zmiany w płucach, guz w okolicach kości krzyżowej).Pobrano wycinek.
Na dzień dzisiejszy wlano mi trzy BEACOPPY, planuje się jeszcze trzy, następnie radioterapia.
Do rzeczy: Czy powinienem mieć obawy w związku z moim leczeniem w stosunku do lekarzy, ponieważ:
-nie pobrano mi próbki szpiku do badania?
-nie pobrano węzła do badania?
-badania kontrolne TK wyznaczono dopiero po piątym wlewie, czy to niezbyt późno?
-co z badaniem PET, pytam lekarzy, oni mówią, że będę miał przeprowadzone wszystkie badania jakie będą im potrzebne.
Jak wymóc na nich PET-a, czytam to forum i wydaje mi się, ze to raczej jest konieczna diagnostyka.

Anulek75

15.12.2008 18:58

Odpowiedz

-nie pobrano mi próbki szpiku do badania?

-nie pobrano węzła do badania?

-badania kontrolne TK wyznaczono dopiero po piątym wlewie, czy to niezbyt późno?

-co z badaniem PET, pytam lekarzy, oni mówią, że będę miał przeprowadzone wszystkie badania jakie będą im potrzebne.

Jak wymóc na nich PET-a, czytam to forum i wydaje mi się, ze to raczej jest konieczna diagnostyka.

Na jakiej podstawie postawili taką diagnozę??? Nie znam się na tym ale mi pobierali przed całym leczeniem raz szpik, po chemii były wątpliwości więc powtórzyli badanie a gdy po 5 latach miałam nawrót, przed powtórnym leczeniem znów pobrano szpik. Dla mnie to nie pojęte, że nie zbadano Ci szpiku... A co do PET-a słyszałam różne opinie, kiedy widać zmianę na KT czy warto wlewać w siebie radioaktywne świństwo?

Dużo zdrówka życzę :)

czasoprzestrzenny

15.12.2008 19:06

Odpowiedz

pobrano próbkę guza z okolicy kości krzyżowej, i na tej podstawie ustalono taką diagnozę.

vysnafca75

15.12.2008 20:23

Odpowiedz

Jeszcze nie jestem znawcą ziarnicy, bo właściwą diagnozę postawioną miałem dopiero niecały miesiąc temu. Ale z tego co mi mówili lekarze, to obecność złośliwych komórek Reed–Sternberga w wycinku jest potwierdzeniem ziarnicy. Tak więc może wystarczy zajrzeć do swojej historii choroby, co jest wpisane?

Anulek75

15.12.2008 22:37

Odpowiedz
pobrano próbkę guza z okolicy kości krzyżowej, i na tej podstawie ustalono taką diagnozę.

Jesteś pewien że przy tym badaniu nie badali szpiku? Z tej okolicy ja miałam pobierany szpik. Nie wiem już, chyba się gubię albo Tobie wszystkiego lekarz nie wytłumaczył. Skoro postawili taką diagnozę i leczą Cię nie sądzę żeby robili to bezpodstawnie, zbyt drogie jest leczenie ZZ żeby wlewać bez potrzeby takie drogie "drinki". Zaufaj lekarzom
Pozdrawiam