Ziarnica.pl
← Wróć do działu Czy mam ziarnicę?
Czy mam ziarnicę?

czy to może być ziarnica?

Autor: kasienka86 • 14.12.2008 21:29 • 10 odpowiedzi

kasienka86

14.12.2008 21:29

Odpowiedz
od kilku tygodni na karku po prawej stronie i po lewej wychodzą mi guzki.Są niebolesne nawet przy dotyku, do tego twarde i nieprzesuwalne. Guzki te pojawia się, są jakiś czas, potem robia sie mniejsze i znikaja i tak w kółko. Do tego bolą mnie mięśnie i stawy, i straaaasznie swędzi i piecze skóra głowy. Jak bym mogła to bym drapała do krwi, tak strasznie swędzi(właściwie to już mam pierwsze strupy od drapania).
Byłam u dwóch różnych lekarzy. Pierwszy stwierdził że to uczulenie i przepisal maść- niestety nie pomogło.
Do drugiego lekarza poszłam kilka tygodni później, bo objawy nie ustąpiły. Kazał mi zrobić badanie krwi wyszło mi że mam lekko podwyższone OB (17mm a norma jest poniżej 12), i stwierdził że na tak minimalne rożnice nie zwraca sie wogóle uwagi i że jestem zdrowa. Problem w tym że na karku nadal pojawiaja sie guzki, a skóra jak swędziąła tak swędzi. Nie wiem co robić, co radzicie? POMÓŻCIE!!!!

Anulek75

14.12.2008 21:42

Odpowiedz
Wydaje mi się że to nie jest ZZ bo w tym przypadku jak już gdzieś wyskoczy gulka, nie znika tak łatwo. Myślę że lekarz ma rację że to alergia, pewnie tylko nie trafił z lekiem.
Zdrówka życzę :)

Jerzy132

15.12.2008 18:25

Odpowiedz

Uporczywy świąd którego nie da się stłumić żadnymi środkami może być między innymi objawem ziarnicy, mnie przez dwa lata bezskutecznie leczyli różni dermatolodzy zamiast skierować do onkologa.

Kaśku

15.12.2008 19:02

Odpowiedz
Co do guzków to nie wiem, nie znam się, swoich własnych pakietów o rozmiarze 8cm na 10cm nawet nie zauważyłam(-: To co natomiast zauważyłam to potworny śwąid skóry na głowie. Drapałam się jak głupia i pewnie nieraz wygladałam jakbym miała wszy(:
Oczywiście to bynajmniej nie oznacza że w Twoim przypadku jest to również ziarnica. Chodzi jednak żebyś też nie bagatelizowała objawów. Może faktycznie jest to uczulenie. Jednak jeśli objawy wkrótce nie ustąpią to może dobrze byłoby skonsultować z onkologiem chociażby po to aby się niepotrzebnie nie zamartwiać.
Życzę zdrówka,
Kasia

krzysiek86

17.12.2008 19:48

Odpowiedz

O 22:29, dnia 2008-12-14 Kasienka86 napisał(-a):

od kilku tygodni na karku po prawej stronie i po lewej wychodzą mi guzki.Są niebolesne nawet przy dotyku, do tego twarde i nieprzesuwalne. Guzki te pojawia się, są jakiś czas, potem robia sie mniejsze i znikaja i tak w kółko. Do tego bolą mnie mięśnie i stawy, i straaaasznie swędzi i piecze skóra głowy. Jak bym mogła to bym drapała do krwi, tak strasznie swędzi(właściwie to już mam pierwsze strupy od drapania).

Byłam u dwóch różnych lekarzy. Pierwszy stwierdził że to uczulenie i przepisal maść- niestety nie pomogło.

Do drugiego lekarza poszłam kilka tygodni później, bo objawy nie ustąpiły. Kazał mi zrobić badanie krwi wyszło mi że mam lekko podwyższone OB (17mm a norma jest poniżej 12), i stwierdził że na tak minimalne rożnice nie zwraca sie wogóle uwagi i że jestem zdrowa. Problem w tym że na karku nadal pojawiaja sie guzki, a skóra jak swędziąła tak swędzi. Nie wiem co robić, co radzicie? POMÓŻCIE!!!!

Ja chciałem zapytać jak mozna wyczuc węzły chłonne nadobojczykowe tzn czy sa powiększone. Czy to jest ta miękka przestszeń(taka dziura nad obojczykiem ) i tam te powiększone wezły powinny byc wyczuwane. czy bliżej szyi jak obojczyk z jednej i z drugiej strony zbliza się do przełyku to nad obojczykiem sa węzły. Bo ja mam takie dziwne zgrubienie po obu stronach właśnie tak jakprzy tych zwezeniach i one bardziej przypominają jakieś mięśnie niż ogkagle węzły ale nie wiem czy dobrze to odczuwam?

amii

17.12.2008 22:02

Odpowiedz

O 22:29, dnia 2008-12-14 Kasienka86 napisał(-a):

Zarejestruj się do onkologa, bez skierowania. Weź ostatnie badania krwi, inne, w tym np. ksero karty zdr. od lekarza rodzinnego. Guzki i świąd mogą oznaczać ZZ, ale też np. alergię czy boreliozę. Wizyta u onkologa zawsze może wykluczyć te najgorsze ziarnicowe domysły, więc szybko do dzieła!

anonymous

17.12.2008 22:20

Odpowiedz

Ja chciałem zapytać jak mozna wyczuc węzły chłonne nadobojczykowe tzn czy sa powiększone. Czy to jest ta miękka przestszeń(taka dziura nad obojczykiem ) i tam te powiększone wezły powinny byc wyczuwane. czy bliżej szyi jak obojczyk z jednej i z drugiej strony zbliza się do przełyku to nad obojczykiem sa węzły. Bo ja mam takie dziwne zgrubienie po obu stronach właśnie tak jakprzy tych zwezeniach i one bardziej przypominają jakieś mięśnie niż ogkagle węzły ale nie wiem czy dobrze to odczuwam?

Sam raczej nie wyczujesz , jesli nie sa powiekszone. Ja biegalem do lekarzy , pod USG , bo cos wyczuwalem , ale to byly miesnie , tetnice , sciegna i costam jeszcze.

H2fs0f1Ci

08.08.2015 06:52

Odpowiedz

Yo soy de las q piensa q cada quien tiene lo q mecree! Claro no soy quien para jusgar! Pero el a hecho mucho daf1o a los venezolanos,y el q cree en dios sabe q hay una justicia divina y de esa no se salva nadie ni q se meta bajos las piedras! !

z5GLdGmLj

22.11.2015 23:01

Odpowiedz

resignarse eso es lo que deben hacer ignorantes poruqe?solo poruqe apoyamos y apoyaremos a un ser humano que busca dignificar al mas desasistido o poruqe suef1a con que Venezuela no dependa de USA entonces quien es me1s ignorante tu o nosotros pidan y oren a dios poruqe el presidente se recupere poruqe con el o sin el no dejaremos que uds vuelvan a gobernar nuestro paeds ni hacen ni dejan hacer pero el tiempo de dios es perfecto AMENNNNNNNN

mEAbWTRxep2A

22.11.2015 23:09

Odpowiedz

Ay chico, tu te la tiras de profesora de ceansllato ahora, corrigiendo a los deme1s y no te das cuenta de como te expresas vale, yo creo que me1s ignorante son los que le este1n deseando la muerte a un ser humano pobre de todo aquel que piensa que va a llegar al cielo porque humillado ante el padre Divino quedare1n Muchisimas Bendiciones para Nuestro comandante en jefe, EL SR. HUGO RAFAEL CHc1VEZ FRcdAS Viviremos y Venceremos

NlQ58XEes

22.11.2015 23:23

Odpowiedz

Pobre el ciego que no quiere ver, que pena que eisatxn personas como usted, que apoyan un gobierno de Narco traficantes, pero hay un Dios que nos esta viendo, aqui se hacen y aqui se pagan. Y de que desarrollo habla? .Si hay una luz en el camino y no es precisamente roja ..