Ziarnica.pl
← Wróć do działu Hyde Park
Hyde Park

jak długo można żyć z nieleczoną ziarnicą????

Autor: loocas • 09.12.2008 18:41 • 14 odpowiedzi

loocas

09.12.2008 18:41

Odpowiedz
Witam
Pytanie może głupie ale dotyczy bliskiej mi osoby i historii która jest zbyt długa zeby o niej pisać.Chodzi mi tylko o to ile może przeżyć człowiek z ziarnicą rozpoznaną, ale nie leczoną??? Czy to jest powiedzmy pół roku czy np. 5 lat.Wiem że pyatanie jest idiotyczne ale prosiłbym o odpowiedź.Wiem również ze nie ma jednej odpowiedzi bo jest mnóstwo typów tego cholerstwa ale chodzi mi o jakąś średnią wartość.
Dziękuję za ewentualne odpowiedzi
loocas

babajaga

09.12.2008 19:18

Odpowiedz

Ja przeczytałam gdzieś, przeszukując internet pod kątem informacji o ziarnicy, że nieleczona zabija w ciągu 5 lat.. Ale nie wiem, na ile ta informacja jest wiarygodna. I nie pamiętam, gdzie to było.

amii

11.12.2008 00:09

Odpowiedz

Zależy od przypadku. Można odejść już po roku, czasem szybciej lub wolniej. Mnie omal nie zadusiła, szła szybko po węzłach od stycznia, a w marcu - nie jadłam, nie mogłam swobodnie oddychać, mdlałam w szpitalu, na ulicy...więc gdyby nie szybko podana chemia, po paru miesiącach mogło już mnie nie być.

edyta

13.12.2008 10:05

Odpowiedz

po rozpoznaniu (IV stopień B)na takie pytanie moja lekarka odpowiedziała, że do pół roku udusiłyby mnie powiększone węzły nadobojczykowe. U mnie zz rozwijała się dosyć szybko, pewnie około roku od pierwszych słabych objawów które potem skojarzyłam z ziarnicą (osłabienie).

Loocas

13.12.2008 12:11

Odpowiedz

O 11:05, dnia 2008-12-13 Edyta napisał(-a):

po rozpoznaniu (IV stopień B)na takie pytanie moja lekarka odpowiedziała, że do pół roku udusiłyby mnie powiększone węzły nadobojczykowe. U mnie zz rozwijała się dosyć szybko, pewnie około roku od pierwszych słabych objawów które potem skojarzyłam z ziarnicą (osłabienie).

I poradziłaś sobie z tym cholerstwem jak sądzę????Gratuluję.I zdrówka życzę.

Loocas

Gabi18

14.12.2008 01:55

Odpowiedz

ja zaczelam chorowac jak mialam 16 lat a rozpoznali jak mialam 18 ale jak rozpoznali to byli w szoku i kazali jak najszybciej zglosic sie na chemie...ale wiadomo co czlowiek to inny organizm a inny organizm to inne mozliwosci i wytrzymalosc

olga

14.12.2008 09:09

Odpowiedz

Gabi 18, a skąd wiesz, że zaczełaś chorować 2 lata przed rozpoznaniem? Miałas jakies objawy? Zgłosiłaś się wcześniej do lekarza? Tylko błagam nie pisz, że jesteś kolejną "ofiarą" braku dokładności i skrupulatności lekarzy!

Gabi18

14.12.2008 11:17

Odpowiedz

jakbym nie wiedziala co pisze to nic bym nie pisala....odkad skonczylam 16 lat jezdzilam po lekarzach mialam caly czas podwyzszone krwinki biale i ob, mialam tez wezel chlonny na szyi ale nikt nie zwracal na niego uwagi...pozniej z czasem zaczelam puchnac mdlec bylam sina zrobily mi sie nacieki na klatce piersiowej(na mostku i obojczykach)...lekarze robili mi laparoskopie nic nie znalezli pozniej wyslali mnie do psychologa gdyz stwierdzili ze jestek hipochondryczka (mimo tego ze mialam OB 90 i krwinki biale ponad 23.000...pozniej bylam u hematologa i tez ta pani odeslala mnie do domu bez zadnych badan...na szczescie w pore endokrynolog skojarzyl fakty i skierowal mnie od razu do onkologa....nie winie wszystkich lakarzy ale ktos tu jednak troche zawinil...

amii

14.12.2008 11:21

Odpowiedz

O 10:09, dnia 2008-12-14 olga napisał(-a):

Gabi 18, a skąd wiesz, że zaczełaś chorować 2 lata przed rozpoznaniem? Miałas jakies objawy? Zgłosiłaś się wcześniej do lekarza? Tylko błagam nie pisz, że jesteś kolejną "ofiarą" braku dokładności i skrupulatności lekarzy!

edyta

14.12.2008 13:29

Odpowiedz

O 13:11, dnia 2008-12-13 Loocas napisał(-a):

O 11:05, dnia 2008-12-13 Edyta napisał(-a):

I poradziłaś sobie z tym cholerstwem jak sądzę????Gratuluję.I zdrówka życzę.

Loocas

W sumie nie, pół roku od leczenia chemią dalej "coś siedzi" opisuję to na wątku o BEACOPP-ie, węzły "przyduszacze" zeszły po pierwszej chemii, błyskawicznie. Dzięki za życzenia zdrówka, z gratulacjami jeszcze trzeba się wstrzymać :)

looca

14.12.2008 17:22

Odpowiedz
węzły "przyduszacze" zeszły po pierwszej chemii, błyskawicznie.

Co to takiego- węzły "przyduszacze"???? I jak wygląda objaw owego przyduszania?????

edyta

14.12.2008 20:59

Odpowiedz

O 18:22, dnia 2008-12-14 looca napisał(-a):

Co to takiego- węzły "przyduszacze"???? I jak wygląda objaw owego przyduszania?????

nooooooooooo!

węzły nadobojczykowe prawe tak się rozrosły maksymalny 49x69x62 mm SUV 17,2 że naciskały na tchawicę powodując duszenie, stąd "przyduszacze"-nazwa własna:)

objaw: niemożność głębszego oddechu i ciągłe zmęczenie pewnie z niedotlenienia! spotkałam się już z "kartoflami" i "dropsami" macie inne fajne nazwy:)

loocas

14.12.2008 21:28

Odpowiedz

O 21:59, dnia 2008-12-14 Edyta napisał(-a):

O 18:22, dnia 2008-12-14 looca napisał(-a):

nooooooooooo!

węzły nadobojczykowe prawe tak się rozrosły maksymalny 49x69x62 mm SUV 17,2 że naciskały na tchawicę powodując duszenie, stąd "przyduszacze"-nazwa własna:)

objaw: niemożność głębszego oddechu i ciągłe zmęczenie pewnie z niedotlenienia! spotkałam się już z "kartoflami" i "dropsami" macie inne fajne nazwy:)

No właśnie pytałem bo ja mam ten objaw mam powiększone węzły obojczykowe i ten objaw niemożności wzięcia głębokiego oddechu.tzn. na 3-5 próby udaje sie jedna lub dwie z tym że nie cały czas te trudności oddechowe są okresowe tydzien ok a pożniej pare dni znowu.

Ogólnie pod tym linkiem znajduje sie moja historia choroby i próba rozwikłania jej zagadki od ponad 5 lat choć nawet znajomy lekarz mówił mi ze w 5,5 roku z nieleczoną ZZ to byłby chyba pierwszy przypadek na świecie o którym słyszał i żebym sie uspokoił

http://www.sendspace.pl/file/wToPnr8P/

Pozdrawiam i żdrówka życzę

u0iOCw6jBs

18.05.2016 08:14

Odpowiedz

Salam sejaethra,saya ingin tahu berapa harga bagi mengambil lesen psv teksi. bagamana pembayarannya. saya memiliki lesen D dan E.Terima Kasih.

JimmiNu

10.09.2017 18:52

Odpowiedz

yY0b5w http://www.FyLitCl7Pf7ojQdDUOLQOuaxTXbj5iNG.com