Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

ldh w normie, ale rosnące

Autor: ewolak • 25.11.2008 18:21 • 3 odpowiedzi

ewolak

25.11.2008 18:21

Odpowiedz
Witam.
Dwa lata temu zakończyłam leczenie ziarnicy. Wydaje sie, że wszytsko jest w porządku. Mam robione kontrolne badania, kt,morfologia. Niepokoi mnie wskaźnik ldh. Poleczeniu wrócił do normy, ale zawsze był bliżej dolnej granicy normy. A w ostatnim badaniu wzrósł. Norma do 480, a ja mam 383. Na ogół miałam wartośco w granicach 250. Poza tym wyniki w normie, trohę podwyższony alat i aspat. Czy ten wzrost może znaczyć coś niepokojącego?

Anulek75

25.11.2008 18:57

Odpowiedz
Moim zdaniem nie masz czego się obawiać o ile mi dobrze wiadomo to LDH może być podwyższone przy każdym najmniejszym stanie zapalnym organizmu, wcześniej niż OB, tak mi tłumaczono moje wzrosty. Ale u Ciebie LDH mieści się w normie więc nie masz czym się martwić, wspominasz też że masz podwyższony alat i aspat one podobnie jak LDH mówią o stanie wątroby a po leczeniu to normalne że trzeba czasu aby się zregenerowała.
Dużo zdrówka życzę i więcej optymizmu :)

baldi

25.11.2008 19:04

Odpowiedz

O 19:21, dnia 2008-11-25 ewolak napisał(-a):

trohę podwyższony alat i aspat. Czy ten wzrost może znaczyć coś niepokojącego?

u facetow po leczeniu wzrost enzymow watrobowych to oznaka, ze naduzywaja alkoholu ;-) [bo tak sie ciesza odzyskanym zdrowiem :D]

jak pisalas - masz "troCHe" podwyzszone, wiec to pewnie co innego

ewelka

25.11.2008 19:11

Odpowiedz

O 20:04, dnia 2008-11-25 Baldi napisał(-a):

O 19:21, dnia 2008-11-25 ewolak napisał(-a):

trohę podwyższony alat i aspat. Czy ten wzrost może znaczyć coś niepokojącego?

u facetow po leczeniu wzrost enzymow watrobowych to oznaka, ze naduzywaja alkoholu ;-) [bo tak sie ciesza odzyskanym zdrowiem :D]

a aspat + alat + bilirubina i nie u facetów a u kobiet?

czy to oznacza ze nie powinnam sie w ogóle "cieszyć"..?

:)