Ziarnica.pl
← Wróć do działu Czy mam ziarnicę?
Czy mam ziarnicę?

dziwne objawy

Autor: semiologia • 20.11.2008 19:29 • 5 odpowiedzi

semiologia

20.11.2008 19:29

Odpowiedz
Witam i proszę Was bardzo serdecznie o poradę...
Od około tygodnia mam powiększone węzły chłonne - a szyi i pod pachami. Dodatkowo na szyi jeden twardy guzek, pod pachami dwa wg mnie, trzy wg lekarza. Zrobiłam usg jamy brzusznej - ok, badania krwi ok oprócz leukocytów - 15 tyś. Nie mam gorączki, ale, ale...przez ostatnie dwa miesiące schudłam parę kilo, tak bez diety i często cała mokra budzę się w środku nocy... Jutro czekają mnie dokładniejsze badania krwi i rtg klatki ale mój lekarz wczoraj stwierdził, że najlepiej jest zrobić biopsję węzłów/ewentualnie wyciąć je...Zęby mam zdrowe, prawie co do jednego, i tak się strasznie denerwuje co to może być, czy to może być zz?
Jakie inne badania można jeszcze wykonać.
Czy jak robią biopsję to pod narkozą czy w miejscowym?

Dziękuję za wszelkie odpowiedzi.
Pozdrawiam

M.

maaarta172

20.11.2008 19:50

Odpowiedz

Witaj! Ja nie mialam takich objawow jak Ty czyli schudniecie wogole zadnych nie mialach. Bylo tylko jedno powiekszony wezel i to sporo ktory byl widoczny golym okiem. Na poczatku mialam robione badania krwi ale krew niczego nie wykazala pozniej skierowanie na USG wezlow tez niby nic nie bylo jakies pakiety powiekszone nastepnie sama wybralam sie juz do laryngologa i tylko spojrzal na mnie i powiedzial ze jest konieczna biopsja, oczywiscie mialam robiona tez tomografie. Biopsja jest to krociutki zabieg o ile mozna tak powiedziec nakucie cienka igelka w guzek ale mialam takze pobierany caly wezel to juz bylo na sali operacyjnej no i ja powiedzialam ze chce pod znieczuleniem ogolnym ale wiem ze sa pacjenci ktorzy chca byc operowani pod miejscowym znieczuleniem. No i zabieg trwal u mnie godzine szybko sie wybudzilam nic szczegolnego sie nie dzialo dostalam zastrzyk przeciw bolowy i po 2 dniach wypuscili mnie do domu po jakims miesiacu byl wynik Chloniak Hodkina masakra normalnie jak mi to powiedzial lekarz ale spokojnie dostalam skierowanie do CO na Urysnowie w Warszawie i dalsze leczenie rozne badania, dzis juz jestem po chemioterapii i radioterapii i nie jest zle :) moje wezly znacznie sie zmiejszyly i czekam teraz na dalesze badania, takze nie poddawaj sie Malenka i daj sie dokladnie zbadac, Pozdrawiam serdecznie:)

maaarta172

20.11.2008 19:52

Odpowiedz

zapomnialam dodac ze biopsja jest bezbolesna i trwa chwilke bez zadnych narkoz :) takze spokojnie bez obaw

lineczka

21.11.2008 18:46

Odpowiedz
Hej, tak jak pewnie już czytałaś mogą wystąpić różne objawy choroby czasem mogą nie wystąpić wogóle, u mnie był to świąd skóry, powiększone węzły nadobojczykowe, a jak już zrobiłam badania krwi to była anemia, podwyższone leukocyty i OB 65. Słyszałam, że biopsja cienkoigłowa nie jest dobrym pomysłem do zbadania obecnośći ZZ, mi wycięto wycinki w znieczuleniu miejscowym (nie było to przyjemne ale do przeżycia).
Twoje objawy warte są obserwacji, ale dobrze, że jesteś już kierowana na badania pod kątem wykrycia ZZ, zawsze dobrze chociażby to wykluczyć:) oby
żdówka życzę i pozdrawiam:)

semiologia

22.11.2008 09:30

Odpowiedz
bardzo Wam dziękuję za odpowiedzi.
W poniedziałek mam mieć zrobione USG szyi, zleciła pani laryngolog do której wysłał mnie internista, nota bene pani dr laryngolog całkowicie olała sprawę...
lekarze sprawdzili czy nie jestem chora, bo to jesień i oczywiście można coś załapać. Wiem, że przyczyn powiększenia węzłów chłonnych może być wiele, już raz tak miałam, że strasznie mnie bolały, miałam gorączkę ale po antybiotykoterapii wszystko ustało - węzły wróciły do stanu prawidłowego :)zupełnie inaczej niż teraz...
teraz mnie nie bolą i te wstrętne guzki, ekhm, oby do poniedziałku

Pozdrawiam serdecznie.

Madzia

semiologia

23.11.2008 17:01

Odpowiedz
Witam serdecznie jeszcze raz.
Pani dr zrobiła mi dziś USG szyi, ponieważ ona jest tylko od radiologii i diagnostyki obrazowej to niewiele mi powiedziała...i dlatego proszę Was o Waszą opinię na temat węzłów. Będę bardzo wdzięczna.

Opis:
Po obu stronach szyi, głównie wzdłuż przednich brzegów mięśni mostkowo-obojczykowo sutkowych, w okolicach kątów żuchwy, w sąsiedztwie ślinianek przyusznych oraz w nadobojczu widoczne są węzły chłonne. wszystkie z uwidocznionych węzłów chłonnych mają owalny kształt, są dobrze odgraniczone. Niektóre z nich posiadają prawidłową zatokę tłuszczową, pozostałe są jednorodnie hypoechogeniczne. wielkość węzłów chłonnych waha się od 5 do 11 mm.
w obrębie obu dołów pachowych widoczne są nieliczne węzły chłonne, wielkością nie przekraczające 10 mm.

ślicznie dziękuję za wszelkie odpowiedzi.

Pozdrawiam. M.