Ziarnica.pl
← Wróć do działu Czy mam ziarnicę?
Czy mam ziarnicę?

Objawy i obawy

Autor: Oleńka007 • 28.10.2008 21:51 • 14 odpowiedzi

Oleńka007

28.10.2008 21:51

Odpowiedz

Szukam pomocy.Mam niepokojące mnie objawy i duże obawy ale .... No właśnie to co dla mnie jest powodem niepokoju dla lekarzy nie jest. Od 2-3 lat mam powiększone węzły chłonne, ciągle jestem zmęczona, nawiedza mnie niedokrwistość , poza tym bóle kości i ból szyi po wypiciu alkoholu ale nie miewam temperatury i nie chudnę. Konsultowałam się kilka razy z lekarzami bo przyznam szczerze że nadzwyczajnej w życiu boję się ziarnicy. Kilka osób z mojej rodziny walczyło z nią z różnym efektem.... Lekarz, który wydawało mi się że traktuje mnie poważnie nie stwierdził powiększonej wątroby kazał jedynie sie obserwować bo obecnie morfologia w normie.Usłyszałam że powiększenie węzłów jest wynikiem infekcji np. gardła co często mi się zdarza, a poza tym jak się już powiększą to już nigdy nie wracają do stanu z przed infekcji. Zmęczenie i niedokrwistość to efekt forsownego trybu życia... bóle kości mogą być po grypie, lub na zmianę pogody... Za to inny lekarz stwierdził że jak mnie boli jak piję to może pić nie powinnam. No i się uśmiał doktorek tylko mi do śmiechu nie było. Sama nie wiem czy mam wyjątkowego pecha do lekarzy czy może przesadzam. Zwyczajnie się boję tej choroby bo wiem że lubi wykorzystywać czas... Nie wiem co mam robić.

ewaaaa

03.11.2008 11:37

Odpowiedz

O 22:51, dnia 2008-10-28 Oleńka007 napisał(-a):

Szukam pomocy.Mam niepokojące mnie objawy i duże obawy ale ....

Witam:)ja 1,5 roku temu zakończyłam chemioterapie i jest ok narazie i mam nadzieje,ze tak juz bedzie:)Oleńka a w badaniu krwii jedynie mała anemia Ci wyszła??nic więcej??bo obiawy masz podobne do moich tylko ja do tego bardzo schudłam, miałam problemy skórne (swedzenie) no i w morfologii wyszla mi zbyt wysoka ilość białych krwinek.Zrób sobie jeszcze taz badanie krwii i może skonsultuj sie z innym lekarzem.Ja gdybym wczesniej trafila na dobrego lekarza to by napewno wczesniej wykryto ziarnice.a nie w stadium IIIB,bo obiawy mialam ponad 2 lata wczesniej. Mnie wysyłano tylko od lekarza do lekarza, od rodzinnego do dermatologa, reumatologa nawet do chirurga:/ Ale najwzniejsze jest pozytywne nastawienie.Tzymam kciuki ze to nic powaznego:)

Kaśku

03.11.2008 12:25

Odpowiedz

Nie wiem co mam robić.

Witam,

Nie wiem gdzie zamieszkujesz i jakie są tam możliwości w wyborze lekarza (w sensie czy masz duży wybór) jednak na Twoim miejscu postarałabym się dostać do jakiegoś sensownego lekarza, nawet jeśli miałoby to oznaczać wyszukanie go w innym miasteczku czy mieście. Objawy zapewne nie muszą, ale mogą wskazywać na to że dzieje się coś niepokojącego. Dlatego idź i walcz o własne zdrowie. Powodzenia, Kasia

oleńka007

06.11.2008 19:43

Odpowiedz

O 13:25, dnia 2008-11-03 Kaśku napisał(-a):

Nie wiem co mam robić.

Witam,

Nie wiem gdzie zamieszkujesz i jakie są tam możliwości w wyborze lekarza (w sensie czy masz duży wybór) jednak na Twoim miejscu postarałabym się dostać do jakiegoś sensownego lekarza, nawet jeśli miałoby to oznaczać wyszukanie go w innym miasteczku czy mieście. Objawy zapewne nie muszą, ale mogą wskazywać na to że dzieje się coś niepokojącego. Dlatego idź i walcz o własne zdrowie. Powodzenia, Kasia

Witam Z lekarzami jest ten problem że w moim mieście jest dość duży wybór ośrodków szpitali itp ale... problem moim zdaniem tkwi w tym że czasami lekarze bagatelizują pacjenta a może nie słuchają uważnie a jak słyszę że jakiś limit na badanie się właśnie skończył to ręce opadają.... Dzięki że napisałaś POizdrawiam

edyta

17.11.2008 18:44

Odpowiedz
"ale nie miewam temperatury i nie chudnę"
ja przed zdiagnozowaniem choroby mocno się roztyłam, a temperatura 35,6 więc......

alunia

07.09.2009 16:09

Odpowiedz

mam pytanie jak wygladaja powiekszone wezly??czy sa widoczne golym okiem?? prosze o pomoc

Asowa

07.09.2009 16:12

Odpowiedz

U mnie wyglądały jak śliwa wsadzona pod skórę na szyi:P

Jestem już po wycięciu i czekam na wynik histo.

O 18:09, dnia 2009-09-07 alunia napisał(-a):

mam pytanie jak wygladaja powiekszone wezly??czy sa widoczne golym okiem?? prosze o pomoc

volcano

07.09.2009 19:52

Odpowiedz
U mnie także węzły były widoczne gołym okiem, no prócz tego w dole nadobojczykowym :)
A z objawów... strasznie swędziały mnie nogi, zwłaszcza piszczele, ale tego nie uznali już jako objaw.

moniKa12

08.09.2009 21:39

Odpowiedz
Moja córka - 6,5 roku - conajmniej 9 miesięcy ma na szyi powiększone węzły chłonne o średnicy od 0,8-1,4 cm. Wykonałyśmy dwukrotnie USG, na jednym powiedziano nam że mają widoczną zatokę tłuszczową więc to raczej nic patologicznego, najpewniej reakcja na jakies zapalenia...problem w tym że od przeszło 1,5 roku, córka ani raz poważnie nie zachorowała - w sensie zapalenia(tylko przeziębienia i to drobne), na drugim radiolog pokiwał głową i nie powiedział nic konkretnego...
Badania krwi w porządku, dziecko jednak często jest osłabione.
Guzków jest kilkanaście, ułożone obustronnie, łatwo wyczuwalne, twarde, prawdopodobnie zmieniają położenie. Proszę poradżcie co robic, lekarze nie mówią nic, boją się powiedziec, że wszystko w porządku, ale też nie skierują na żadne badania, a ja cały czas nie znam przyczyny... nie należę do panikarzy, jednak jeżeli jest to cos poważniejszego wolałabym móc wcześnie zareagowac...

alunia

09.09.2009 18:42

Odpowiedz
dziekuje bardzo za informacje.Moje wezly nie sa widoczne,nie mam guzka ani zgrubienia ale szyja boli mnie z prawej strony,nie wiem czy to tak jak twierdza lekarze przewianie...ale to nie przypomina bolu towarzyszacego przewianiu.Wystepuja jeszcze jakies inne objawy szczegolne??
z gory dziekuje za odpowiedz:)

Asowa

09.09.2009 20:38

Odpowiedz

O 20:42, dnia 2009-09-09 alunia napisał(-a):

dziekuje bardzo za informacje.Moje wezly nie sa widoczne,nie mam guzka ani zgrubienia ale szyja boli mnie z prawej strony,nie wiem czy to tak jak twierdza lekarze przewianie...ale to nie przypomina bolu towarzyszacego przewianiu.Wystepuja jeszcze jakies inne objawy szczegolne??

z gory dziekuje za odpowiedz:)

O innych objawach ogólnych możesz bardzo dużo przeczytać na tym forum.

Po lewej stronie masz różne informacje na temat ZZ.

alunia

10.09.2009 09:22

Odpowiedz

czytam czytam i tak sie zastanawiam...zamiast isc do lekarza i rozwiac watpliwosci:(ale za bardzo sie boje:( nie mam zadnego guzka co mnie pociesza choc nie wiem do konca czy to jest pocieszenie? ale boli mnie troche ucho nie wiem moze to tarczyca bo tez wyczytalam o tym.a w ogole czy wezly przy zz bola?bo wiele wyczytalam ze nie,ze pojawia sie tylko guzek,zgrubeinie czy powiekszony niebolesny wezel.dziekuje ze ze mna korespondujesz:)

asowa

10.09.2009 17:59

Odpowiedz
Alunia, ja nie mam doświadczenia z ZZ, bo jestem dopiero w trakcie diagnozowania(tzn lekarz raczej nie ma wątpliwości ale czekamy na potwierdzenie wynikiem z wyciętego węzła).
Ja mam typowe objawy ziarnicy, węzeł mnie nie bolał.

Jeśli boli cię ucho to wybierz się do laryngologa, może zrób też podstawowe badania z krwi, plus rozmaz i OB.
I nie zakładaj z góry najgorszego:)

ewolak76

11.09.2009 16:45

Odpowiedz

Węzły przy ziarnicy z tego co mo wiadomo same z siebie nie bolą. Moga boleć po wypiciu alkoholu (jakiegolowiek nawet w małych ilościach) i mogą boleć, jak naciskają na jakiś inny narząd, no to on wtedy może boleć. Chyba nic nie pokręciłam;)

baldi

11.09.2009 18:16

Odpowiedz

O 18:45, dnia 2009-09-11 ewolak76 napisał(-a):

Chyba nic nie pokręciłam;)

nic