Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

BCA z trzech różnych miejsc?

Autor: motyl • 21.10.2008 20:36 • 5 odpowiedzi

motyl

21.10.2008 20:36

Odpowiedz
Pisałam w innym wątku więc ku przypomnieniu ...
Wszystko zaczęło się miesiąc temu najpierw trafiłam do lekarza ogólnego, bo martwiły mnie "gulki" na szyi , potem dostałam skierowanie do laryngologa. Laryngolog zrobił mi podsatwowe bad. krwi i usg węzłów. Stwierdził, że nie widzi czynników laryngologicznych, ale mimo wszystko kazał brać antybiotyk przez 7 dni. Niestety po tej kuracji, trafiłam do onkologa zalecił USG i biopsję cienkoigłową węzła karkowego, wszystko w Centrum Onkologii(miałam też bad. na toksoplazmozę - wyniki ujemne).Jednak byłam na USG węzłów okazało się, że mam powiększone wezły głównie szyjne i karkowe( -hypoechogeniczne, linijnie ułożone, o burzliwym przepływie-niejednoznaczne-) . Pani dr , która robiła mi USG powiedziała, że jej zdaniem powinnam mieć pobrany w całości węzeł szyjny- bo w tej okolicy węzły wydają się Jej podejrzane, układają się jak określiła w paciorki - jak koraliki.Wczoraj miałam mieć robioną BCA węzła karkowego, jednak radiolog przed badaniem, stwierdził, że najpierw mam iść z wynikiem USG węzłów do okologa. Cudem dzisiaj dostałam się do onkologa, dostałam skierowanianie na BCA węzła karkowego, szyjnego po prawej i po lewej stronie...Mam mieszane uczucia , trzy razy będą mnie kuć???Badanie mam mieć za tydzień w poniedziałek,ale czy da 100%pewność. Z Waszych opisów choroby, doświadczeń wynika, że tak raczej nie jest: (
Czy ktoś miał robioną za jednym razem BCA z trzech miejsc?
Pozdrawiam jesiennie....

Tomasz

22.10.2008 09:18

Odpowiedz
Witam,

ja mialem robiona wlasnie biopsje z 3 miejsc. Wlasciwie to zostalem normalnie skierowany na biopsje, ale lekarz, ktory robil biopsje stwierdzil, ze lepiej ukluc od razu 3, bo cos moze nie wyjsc i wtedy trzeba bedzie powtarzac. Naklucie nie jest bolesne, tak jak cieniutka igla, a sam zabieg trwal doslownie 10 minut. Wiecej strachu przed kluciem bylo, a jak mi wbili igle to myslalem ze to dopiero znieczulenie a juz bylo po wszystkim.

Mysle ze dla pewnego wyniku lepiej, zeby ukluli wiecej.

Pozdrowienia

T.

motyl

22.10.2008 14:35

Odpowiedz

Dzięki Tomasz za słowa otuchy:)Rozumiem, że u Ciebie te trzy nakłucia były diagnostyczne?Czy też dalej Cię diagnozowali?Zarzucam Cię pytaniami, ale sam pewnie wiesz, że najgorsza ta niepewność....Dzięki

Tomasz

22.10.2008 14:46

Odpowiedz
Jedno okazalo sie byc niediagnostyczne a pozostale 2 byly w porzadku.

Nie ma sprawy, w razie czego - pytaj!

Tomek

motyl

29.10.2008 20:16

Odpowiedz
Mam nadzieję, że u mnie będą diagnostyczne. Jestem już po BCA, szczerze to przeszłam już w życiu przyjemniejsze chiwle:)Faktycznie jak pisałeś Tomek, ukłucie nie boli... to kręcenie igłą....hm...no ale my kobiety( albo ja) mamy inny próg bólowy:)Miałam trzy nakłucia - generalnie ruchy szyją mam dziś ograniczone.Jutro pewnie będzie OK.Teraz zostaje czekanie....wyniki mają być za 3 dni, pewnie dopiero w poniedziałek:(
(Wyników nie mogę odebrać sama, mają czekać u lekarza , to pewie norma.)
Pozdrawiam jesiennie....ale nie deszczowo!

Tomasz

30.10.2008 07:50

Odpowiedz

U mnie tez wyniki byly do odbioru u lekarza. Pamietam jak sie wystraszylem kiedy zadzwonilem zapytac czy juz sa, a w recepcji cos sprawdzili i powiedzieli ze mam sie zglosic do lekarza. A okazalo sie ze wszystko OK, tylko maja taka procedure. Swoja droga z tego co oni tam napisali to moze i sam w 100% nie potrafilbym powiedziec czy to w koncu oznacza ze wszystko OK.

Szyja tez mnie troche bolala, ale nie bardzo dlugo.

Zycze zeby wszystko bylo OK.

Pozdrowienia

T.

O 21:16, dnia 2008-10-29 motyl napisał(-a):

Mam nadzieję, że u mnie będą diagnostyczne. Jestem już po BCA, szczerze to przeszłam już w życiu przyjemniejsze chiwle:)Faktycznie jak pisałeś Tomek, ukłucie nie boli... to kręcenie igłą....hm...no ale my kobiety( albo ja) mamy inny próg bólowy:)Miałam trzy nakłucia - generalnie ruchy szyją mam dziś ograniczone.Jutro pewnie będzie OK.Teraz zostaje czekanie....wyniki mają być za 3 dni, pewnie dopiero w poniedziałek:(

(Wyników nie mogę odebrać sama, mają czekać u lekarza , to pewie norma.)

Pozdrawiam jesiennie....ale nie deszczowo!