Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

czy abvd wpływa negatywnie na wzrok??

Autor: moniq • 20.10.2008 11:44 • 7 odpowiedzi

moniq

20.10.2008 11:44

Odpowiedz
Witam wszystkich;)
Chciałam zasięgnąć waszej wiedzy na pytanie które znajduje sie w temacie.
Czy ABVD wpływa negatywnie na wzrok???
Okulary nosiłam już kilka lat przed chorobą, ale zauwazyłam pogarszanie się wzroku. Przed leczeniem nosiłam szkła -0.5, na początku leczenia zmieniłam szkła na -1.25 a w tej chwili jestem kilka miesięcy po skończonym leczeniu i już czuje że jest gorzej... nie byłam jeszcze u okulisty ale mam problem np. z czytaniem nut (po prostu zlewają sie na pięciolini)

Czy ktoś z was wie czy pogarszający sie wzrok może być spowodowany chemioterapią??? Czy to tak u każdego okularnika jest??

Z góry dzięki za odpowiedź
Pozdrawiam:)

baldi

20.10.2008 11:57

Odpowiedz
w teorii jest tak, ze krotkowzrocznosc poglebia sie do pewnego okresu czasu, a pozniej oko sie wypacza i z wiekiem poglebia sie dalekowzrocznosc.

u mnie krotkowzrocznosc poglebila sie podczas leczenia (-0,5 -> -1,25), a po pbsct jeszcze bardziej (aktualnie -1,75), ale czy jest tu powiazanie z leczeniem to bym musial pogrzebac w abstraktach medycznych. lukne moze wieczorem, jesli czas pozwoli i ewentualnie dam znac.

anetka

20.10.2008 15:10

Odpowiedz

ja mam taką samą wadę wzroku od kilkunastu lat (-2,0 i -2,25); podczas leczenia i tuż po miałam takie wrażenie, że gorzej widzę, byłam u okulisty, nawet mi dał ciutkę mocniejsze szkła, ale długo w nich nie nachodziłam, bo okazały się za mocne; i wróciłam do starych szkieł :) myślę, że po prostu było to zmęczenie tym całym leczeniem, z czasem organizm doszedł do normy i z oczkami już nie mam żadnego problemu :) pozdrawiam :)

volcano

20.10.2008 15:11

Odpowiedz

Także mam krótkowzroczność. Okulary nosze od 7 klasy szkoły podstawowej. W trakcie leczenia mój wzrok się nie pogorszył.

kasia b.

20.10.2008 18:33

Odpowiedz

mojemu Krzyśkowi w trakcie beacoppa wzrok się pogorszył,ale nie jakoś drastycznie.

moniq

20.10.2008 18:51

Odpowiedz

O 13:57, dnia 2008-10-20 Baldi napisał(-a):

w teorii jest tak, ze krotkowzrocznosc poglebia sie do pewnego okresu czasu, a pozniej oko sie wypacza i z wiekiem poglebia sie dalekowzrocznosc.

wiem ale zastanawiam się czy chemia może przyspieszać ten proces pogłębiania krótkowzroczności

u mnie krotkowzrocznosc poglebila sie podczas leczenia (-0,5 -> -1,25), a po pbsct jeszcze bardziej (aktualnie -1,75), ale czy jest tu powiazanie z leczeniem to bym musial pogrzebac w abstraktach medycznych. lukne moze wieczorem, jesli czas pozwoli i ewentualnie dam znac.

będę wdzięczna za konkrety:)

dziękuje wszystkim za odpowiedzi:)

Pozdrawiam

baldi

20.10.2008 18:52

Odpowiedz

nic "ciekawego" nie znalazlem poza cytotoksycznoscia niektorych lekow wplywajacych na miesnie oka. statystycznie nie ma jednak zwiazku chemioterapii z poglebieniem krotkowzrocznosci.

mARIA

20.10.2008 18:54

Odpowiedz

Jestem krotkowidzem z wada -0.5 leczenie skonczylam w lipcu ze wzrokiem jest bez zmian a nawet ostatnio podczas badania potrzebnego do pracy wyszlo ze prawidlowy ( dla lepszego komfortu -0,25 wiec chyba zmienie szkielka na slabsze zeby ich nie meczyc)