Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

remisja ?

Autor: sara • 21.06.2005 08:55 • 2 odpowiedzi

sara

21.06.2005 08:55

Odpowiedz
skąd wiadomo że pacjent jest w remisji jak zz stwierdzona tylko na podstawie wyciętego węzła zrobiono także tomograf i węzły były powiększone natomiast badania z krwi były ok
leczenie to ABVD i lekarz twierdzi że jest remisja - skąd wiadomo jak się nie wykonuje innych badań tylko krew ( bardzo mnie to zastanawia - nie znaczy to że nie daję wiary lekarzom ) ale chciałabym wiedzieć na ten temat coś więcej
możecie coś pomóc żeby to rozwikłać to napiszcie

baldi

21.06.2005 09:05

Odpowiedz

O 10:55, dnia 2005-06-21 sara napisał(-a):

skąd wiadomo że pacjent jest w remisji jak zz stwierdzona tylko na podstawie wyciętego węzła

niewazne jak zostala stwierdzona ziarnica -> pytasz o remisje

lekarz twierdzi że jest remisja - skąd wiadomo jak się nie wykonuje innych badań tylko krew

w 100 dni po ostatnich zabiegach (wlew/przeszczep) powinny byc wykonane badania stwierdzajace CR -> najczesciej tomograf miejsca pierwotnie zaatakowanego (kl.p lub j.b. LUB oba miejsca).. ale to tylko teoria.. w praktyce bywa juz roznie.

możecie coś pomóc żeby to rozwikłać

najpierw, niestety, trzeba bylo rozwiklac Twojego posta ().. prosba:

piszcie posty 2x wolniej, ale dokladniej

Ewa

21.06.2005 12:45

Odpowiedz

O 10:55, dnia 2005-06-21 sara napisał(-a):

skąd wiadomo że pacjent jest w remisji

Z samych wyników krwi czy dobrego samopoczucia nie wynika remisja. To wiem napewno. Moja Kasia miała zz stwierdzone tylko w śródpiersiu, leczenie to 12 abvd plus radioterapia.Po tym wszystkim wyniki krwi i samopoczucie rewelacyjne. Ale PET nagle zaświecił w węźle nadobojczykowym i znów radioterapia. I powtórka - wyniki krwi bardzo dobre, samopoczucie jw. Na pytania lekarzy: Jak się pani czuje? Kasia odpowiada - wyśmienicie! Ale PET i KT klatki pokazuje nawrót w śródpiersiu. Teraz czekamy na chemię i przeszczep. Gdyby więc lekarz po abvd robił tylko badania krwi i pytał o zdrówko wszystko byłoby oki, a chyba jednak tak nie jest. Tobie z całego serca życzę innego scenariusza niż u mojej Kasi. Ale tak na wszelki wypadek badaj się! Pa