Ziarnica.pl
← Wróć do działu Czy mam ziarnicę?
Czy mam ziarnicę?

Świąd - jak to z nim jest?

Autor: olga • 16.10.2008 15:02 • 6 odpowiedzi

olga

16.10.2008 15:02

Odpowiedz
Witam,
Wiem, że ten temat był już wałkowany na forum, przeczytałam te wątki, ale napiszcie proszę, może jakoś obrazowo coś więcej o tym świądzie. Jaki on jest? Czy to są jakieś ukłucia skóry? Czy to naprawdę bardzo swędzi? Czy da się nie drapać? Czy swędzi cała skóra jednocześnie czy raz tu a raz gdzie indziej? Gdybyście mieli porównać ten świąd do ukąszenia komara - to jest on podobny, większy, mniejszy?
Czy to jest taki świad, którego nie da się nie zauważyć? Czy gdybyście nie wiedzieli, że jest objawem ziarnicy to zwrócilibyście na niego uwagę? Pomocy - u mnie wciąż diagnozy brak, podżuchwowe dalej wielkie, no i czasem (kilka razy na dzień) czuję jakieś ukłucia skóry - czy były wcześniej - nie wiem. Pewnie wcześniej (przed schizą związaną z ziarnicą) nie zwracałam na to uwagi!!!
Pozdrawiam wszystkich,
Olga

Ania-80

16.10.2008 17:51

Odpowiedz
Mialam swiad skory na dlugo przed choroba,chodzilam do dermatologow i wszyscy twierdzili ze mam sucha skore,stracilam kupe kasy na leczenie ktore i tak nic nie pomagalo.teraz jestem po leczeniu,nic mnie wiecej nie swedzi.
Ten swiad byl bardzo uporczywy,swedzialo mnie raz tu raz tam ale w szczegolnosci w pachwinach,na lydkach,pod kolanami,dekolt oraz uda.Drapalam sie az do krwi,szczotka do wlosow i czym sie tylko dalo!Mam nadzieje ze nie jestes chora i ze masz tylko przejsciowe problemy ze skora,zycze ci zdrowka,pa

olga

16.10.2008 18:40

Odpowiedz

Bardzo Ci dziękuję, że poświęciłaś swój czas i odpowiedziałaś na moje pytania. Powiedz mi jeszcze proszę czy swędzialo Cię cały czas, co godzinę a może np. raz na dzień? Ja nie muszę się drapać - coś mnie ukłuje, trwa to 1 sekundę i zaraz przestaje samo, bez drapania.

olga

19.10.2008 19:57

Odpowiedz
Bardzo Was proszę... chociaż 2 zdania jak to było z tym świądem u innych. Czy ktoś z Was odczuwał tylko ukłucia skóry, nie musiał się drapać i po dosłownie 1 sekundzie samo przechodziło? Chyba oszaleje... o ile już to nie nastąpiło

madzia1

19.10.2008 20:28

Odpowiedz

O 21:57, dnia 2008-10-19 olga napisał(-a):

W zeszłym tygodniu byłam u hematologa ze szpitala na Szaserów w Wa-wie i powiedział, że mam skończyć diagnostykę i zająć się innymi sprawami bo jestem zdrowa.

jestem za :)

Na pytanie o wycięcie węzła spod żuchwy stwierdził, że to bez sensu, że rozwalą mi całą twarz bo węzła nie widać ani nie czuć palpacyjnie, wychodzi tylko na usg.

dokładnie, zgadzam się z lekarzem

Co miesiąc robię usg węzłów, ob, morfologię,

co 3 miechy tomograf klatki - zawsze wszystko ok.

Nie szkoda Ci pieniędzy na te badania? - to po pierwsze, a po drugie nikt Ci nie mówił, że częste naświetlanie się (TK) jest szkodliwe?

A co do swędzenia. Jak swędzi to swędzi, a nie kuje.

Tomasz

20.10.2008 03:04

Odpowiedz

Co do naswietlan to prawda, sama tomografia to jak 50 zdjec RTG klatki piersiowej. Nie mowiac juz o PET/CT calego ciala... Takich rzeczy nie powinno sie robic bez potrzeby...