Ziarnica.pl
← Wróć do działu Radioterapia
Radioterapia

Bez PET!?

Autor: zagubiony • 13.10.2008 19:45 • 9 odpowiedzi

zagubiony

13.10.2008 19:45

Odpowiedz
Witam!
Jestem już po chemioterapi i za tydzień kończę naświetlania. Z tego co czytałam to kolejnym etapem w moim leczeniu powinno być badanie PET. Gdy pytam swojeg lekarza jak to będzie teraz wyglądało to mówi tylko, że teraz wystarcz kontrole, na pytanie o PET mówi "nie jest potrzebne". Czy to normalne? Proszę o odpowiedź

madzia1

13.10.2008 19:53

Odpowiedz

O 21:45, dnia 2008-10-13 zagubiony napisał(-a):

Witam!

Jestem już po chemioterapi i za tydzień kończę naświetlania. Z tego co czytałam to kolejnym etapem w moim leczeniu powinno być badanie PET. Gdy pytam swojeg lekarza jak to będzie teraz wyglądało to mówi tylko, że teraz wystarcz kontrole, na pytanie o PET mówi "nie jest potrzebne". Czy to normalne? Proszę o odpowiedź

Ja tam nawet raz nie miałam PET'a. Zawsze mam USG i TK. Nie sadzę, żeby PET był aż tak konieczny.

leszek

14.10.2008 16:07

Odpowiedz
cześć,ja również nie miałem ani jednego Pet-a i jest OK.pozdrawiam

agis

14.10.2008 17:21

Odpowiedz

Co decyduje więc o tym, że jednych kwalifikuje się do PET innych nie?

ewelka

14.10.2008 18:05

Odpowiedz

O 19:21, dnia 2008-10-14 Agis napisał(-a):

Co decyduje więc o tym, że jednych kwalifikuje się do PET innych nie?

zazwyczaj to decyzja lekarza prowadzącego, są tacy co nie praktykują tego a są tacy, którzy dają skierowania na to badanie przed rozpoczęciem leczenia, w trakcie no i oczywiście po jako kontrole

kasia b.

15.10.2008 15:47

Odpowiedz
zgodnie z informacja na stronie www.pet-ct.com.pl/wskazania bezpłatne badanie PET przysługuje przy ziarnicy i chłoniaków nieziarniczych w celu wstępnej lub końcowej oceny skuteczności chemioterapii, wczesnego rozpoznania nawrotu, jeżeli TK nie daje jednoznacznej oceny stopnia zaawansowania

z doświadczenia wiem,że jak się uprzesz,to lekarz da ci skierowanie na to badanie, a ja bym się na Twoim miejscu upierała,bo od niejednego lekarza słyszałam,że to powienien być standard,a nie jest ze względu na kasę

zagubiony

16.10.2008 16:04

Odpowiedz

dziękuję bardzo wszystkim za informacje :) Myślę, że jeszcze pomęczę mojego lekarza ;)

jonka

11.02.2009 20:45

Odpowiedz

O 17:47, dnia 2008-10-15 kasia b. napisał(-a):

zgodnie z informacja na stronie www.pet-ct.com.pl/wskazania bezpłatne badanie PET przysługuje przy ziarnicy i chłoniaków nieziarniczych w celu wstępnej lub końcowej oceny skuteczności chemioterapii, wczesnego rozpoznania nawrotu, jeżeli TK nie daje jednoznacznej oceny stopnia zaawansowania

Dodam jeszcze, że druk skierowania na badanie PET można pobrać ze strony ośrodka wykonującego badanie a podpisać je może każdy lekarz specjalista - nie koniecznie onkolog lecz z przychodni, która ma do tego uprawnienia, np. przyszpitalnej. Moje podpisał lekarz specjalista chorób wewnętrznych (czyli po prostu internista) i udało się - zostałam zakwalifikowana do badania. Od zeszłego roku ilość aparatów wykonujących badanie PET została zwiększona (chyba jest już 5 takich ośrodków) i teraz powinno być łatwiej uzyskać zgodę komisji kwalifikacyjnej. Pozdrawiam przy okazji wszystkich ZZ-ów

maaarta172

11.02.2009 20:56

Odpowiedz

Witajcie. Ja mialam robiony PET. Lekarz sam mi zaproponowal to badanie w celu zbadania czy nic nie jest wiecej zajete przez komorki nowotworowe. I naprawde jesli macie mozliwosc i chcecie to zrobic to naprawde warto bo jest sie pewniejszym a ta maszyna jest naprawde bardzo dobra i pokaze wszystko. Ja na szczescie nie swiecilam w innych miejscach wiec jest lux malinka :) Pozdrawiam .

migotka

12.02.2009 12:16

Odpowiedz

O 21:45, dnia 2008-10-13 zagubiony napisał(-a):

Witam!

Witam! Z tego co piszecię myślę że mam dużo szczęscia że trafiłam do CO w Bydgoszczy. W sumie miałam robionego tam 4 razy Peta- na początku w fazie stawiania diagnozy, po 2 wlewach BEACOPPA, po zakonczonym leczeniu, i następnie za 2 mięsiące w celu wyjaśninia kilku niejasności z 3 Peta. Więc myślę że po prostu pełen profesjonalizm w Bydgoszczy.