Ziarnica.pl
← Wróć do działu Chemioterapia
Chemioterapia

ile czekać po chemii na dokładny PET

Autor: Mariusz_25 • 02.10.2008 12:44 • 12 odpowiedzi

Mariusz_25

02.10.2008 12:44

Odpowiedz

W czerwcu tego roku po wykonaniu kontrolnego CT okazało się niestety, że mam wznowę. Mój lekarz stwierdził, że najpierw dostanę 3 albo 4 kursy ABVD (w tamtym roku miałem 6 kursów - NS1 3 stopień), a potem naświetlania i powinno być ok, bo nie ma dużych zmian. Po 5 wlewach miałem CT. Wyniki są podobno na tyle dobre, że mam mieć jeszcze tylko naświetlania. Przed naświetlaniami lekarz chce jeszcze potwierdzić wyniki CT i skierował mnie na PET. Czekam na ten PET już prawie miesiąc bo podobno należy odczekać po podaniu ostatniego ABVD bo wyniki nie będą dokładne. Czy to prawda?? Jest jakiś czas od podania chemii który trzeba odczekać przed wykonaniem PETa?? Denerwuje mnie już to czekanie. Czy nie powinienem od razu mieć radioterapii????

agniecha84

02.10.2008 12:55

Odpowiedz
hej
nie wiem jak sprawa wygladau Ciebie po chemii ja nie mialam kontroli tylko zaraz rzucili mnie na radio po trzech tyg jakos tak ale napewno trzeba odczekac min 6 tygodni i wlasnie datego profilaktycznie dostalam wczesniej radio i czekalam na badania po calym komplecie . Tak wiec napewno jest po leczeniu jak mi mowili stan zapalny ktory musi minac zeby wynik byl czytelny a Tobie rok wczesniej badania Pet nie robili? Pozdrawiam

baldi

02.10.2008 12:58

Odpowiedz

O 14:44, dnia 2008-10-02 Mariusz_25 napisał(-a):

Jest jakiś czas od podania chemii który trzeba odczekać przed wykonaniem PETa??

co osrodek to inne "normy". gdzies bylo, ze 'powinno' sie ze 2-3 miesiace odczekac (ale czy to nie bylo, ze od radio? nie pamietam, trzeba poszukac).

Czy nie powinienem od razu mieć radioterapii????

wszystko zalezy od lekarza prowadzacego. jesli chce zobaczyc na PET jak sie masz po samej chemii to musisz poczekac na niego, potem na wyniki i dopiero ewentualne dalsze leczenie.

zapewne "lepiej" by bylo, gdyby po wznowie nie robiono Ci kolejnego abvd i radio tylko zmieniono chemie a pozniej zastosowano procedure przeszczepu komorek macierzystych, no ale - co osrodek/co lekarz to inne standardy.

zogra

02.10.2008 14:15

Odpowiedz

O 14:58, dnia 2008-10-02 Baldi napisał(-a):

co osrodek to inne "normy". gdzies bylo, ze 'powinno' sie ze 2-3 miesiace odczekac (ale czy to nie bylo, ze od radio? nie pamietam, trzeba poszukac).

chyba byl juz taki watek, pisalam wtedy, ze moj maz mial podana ostatnia chemie w piatek a w sobote mial robiony PET, nikt nie kazal na nic czekac

zapewne "lepiej" by bylo, gdyby po wznowie nie robiono Ci kolejnego abvd

nasz lekarz prowadzacy, tez mowil nam ze w przypadku wznowy, po krotkiej remisji, nie zastosowaliby tego samego schematu leczenia co leczenie pierwotne, w Twoim przypadku ABVD.

Ale jak to Baldi stwierdzil " co osrodek to inne metody"

Kaśku

02.10.2008 21:28

Odpowiedz

Z tego co zdażyłam zauważyć to opinie co do tej kwestii są bardzo zróżnicowane nawet pomiędzy lekarzami, wiec nam chyba tym bardziej ciężko się wypowiedzieć co do tej kwestii.

Czy nie powinienem od razu mieć radioterapii????

Na Twoim miejscu aż tak bym się nie martwiła co do tego niecałego miesiąca, bo np. dziś mój lekarz wspominał że powinno sie rozpocząc radioterapię najpóźniej do 6 tygodni po zakończeniu chemii, ale też słyszałam opinie niektórych lekarzy że nawet można czekać i do dwóch miesięcy ....Ewidętnie tak jak zostało to już wspomniane przez moich przedmówców co ośrodek / lekarz to inne opinie/metody/standarty.

Życzę dużo zdrowia i pozdrawiam,
Kasia

gosia82

03.10.2008 11:26

Odpowiedz

Czekam na ten PET już prawie miesiąc bo podobno należy odczekać po podaniu ostatniego ABVD bo wyniki nie będą dokładne. Czy to prawda?? Jest jakiś czas od podania chemii który trzeba odczekać przed wykonaniem PETa?? Denerwuje mnie już to czekanie. Czy nie powinienem od razu mieć radioterapii????

Ja PET miałam robiony przed miesiącem w Bydgoszczy gdy dzwoniłam by umówić się na termin pani odbierająca ;) stwierdziła że optymalnie trzeba poczekać 5-6 tygodni po ostatnim wlewie nie wiem ile w tym prawdy ale może warto poczekać skoro tak mówią. Pozdrawiam Cię i dużo zdrówka

Aga_86

03.10.2008 20:37

Odpowiedz

Leczę się w Bydgoszczy i jestem już 6 tygodni po ostatnim 12 wlewie ABVD. Wczoraj miałam telefon by w poniedziałek 6 października stawic sie na badanie PET. Z tego co mi mówino powinno minąc około 6 tyg od ostatniego wlewu ponieważ zbyt wczesny PET może nie dac wiarygodnego wyniku.

Pozdrawiam :)

Anika

05.10.2008 12:59

Odpowiedz

O 22:37, dnia 2008-10-03 Aga_86 napisał(-a):

Leczę się w Bydgoszczy i jestem już 6 tygodni po ostatnim 12 wlewie ABVD. Wczoraj miałam telefon by w poniedziałek 6 października stawic sie na badanie PET. Z tego co mi mówino powinno minąc około 6 tyg od ostatniego wlewu ponieważ zbyt wczesny PET może nie dac wiarygodnego wyniku.

Pozdrawiam :)

Ja też się leczę w Bydgoszczy i potwierdzam, też miałam takie same informację.

Aga pozdrawiam Anika to ja Anna Plaskiewicz, żona Jacka, tu też mogłyśmy się znaleść haha.

edyta

21.10.2008 08:15

Odpowiedz
Czekam na ten PET już prawie miesiąc bo podobno należy odczekać po podaniu ostatniego ABVD bo wyniki nie będą dokładne. Czy to prawda?? Jest jakiś czas od podania chemii który trzeba odczekać przed wykonaniem PETa?? Denerwuje mnie już to czekanie. Czy nie powinienem od razu mieć radioterapii????
Witaj Mariusz_25
U mnie po 2,5 miesiącach od ostatniej chemii (BEACOPP esc)świeciło na PET i to mocno. Powstał problem co tak świeci nowotwór czy infekcje. Do dziś nie wiadomo i drugi miesiąc trwają badania wyjaśniające, więc trzeba czekać powodzenia i cierpliwości.

smutasek

07.03.2009 16:37

Odpowiedz

informuje z bolem w sercu ze Anna Plaskiewicz nie zyje. zmarla 2 marca 2009 r

madzia1

07.03.2009 19:48

Odpowiedz

O 17:37, dnia 2009-03-07 smutasek napisał(-a):

['] ['] [']

aga_86

09.03.2009 14:25

Odpowiedz

[*]

aguśk

18.03.2009 12:17

Odpowiedz

niestety dopiero teraz się dowiedziałam, jest mi tak strasznie przykro i smutno.....

POKÓJ JEJ DUSZY