Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

ciąża po leczeniu

Autor: przyszła mama • 08.09.2008 17:45 • 5 odpowiedzi

przyszła mama

08.09.2008 17:45

Odpowiedz
Witajcie!
W 2001 zakończyłam szczęśliwie leczenie. Byłam leczona chemioterapią jak i radioterapią. Chciałabym się zapytać czy są na forum mamy, które urodziły swoje maleństwa po zakończeniu leczenia? A może jakieś inne osoby wiedzą jak to jest z ciążą po ziarnicy.
Wprawdzie jeszcze nie jestem w ciąży, ale teraz jesteśmy na etapie planowania. Byłoby to moje pierwsze dziecko. Czy powinnam się czegoś obawiać? Jakieś dodatkowe badania? Czy przez to, że byłam chora to występuja jakieś typowe po chorobie mamy komplikacje u dziecka.
Dziękuję za odp.

życzę dużo, dużo zdrowia i wiary, że wszystko będzie dobrze, a na pewno tak wtedy będzie

oliwcia

08.09.2008 20:48

Odpowiedz
Hej!!
Ostatnio zalozylam posta o podobnej tematyce, odpowiedzialo sporo "mamus" ;)
Ja w ciazy nie bylam, onkolog mowila mi ze po chemii minimum 2lata trzeba poczekac, az organizm dojdzie do siebie.
W ciazy, zwieksza sie ryzyko nawrotu naszej choroby.
Dzieci rodza sie podobno zdrowe, co najwazniejsze:))
Dodam, ze lekarze czesto strasza nieplodnoscia, jednak sadzac po "babyboom" jaki pauje na tejstronce, to czesto okazuja sie tylko "strachy na lachy" :D Niestety nie zawsze :(

Pewnie zaszkocze Ciebie moja decyzja, ale osobiscie zastanawiam sie nad trwala antykoncepcja, poniewaz boje sie ciazy i ciezaru zwiazanego porodem. Pytalam na forum jak to jest po ziarnicy, potem lekarzy i ginekologow.Duzo myslalam na ten temat i uwazam, ze nie podolalabym wyzwanu jakim jest macierzynstwo :(

Trzymam za Ciebie kciuki, oby wszystko ulozylo sie po Twojej mysli :)) duzo zdrowka i wytrwalosci dla Ciebie :*

Ania

09.09.2008 13:18

Odpowiedz

Witam,ja jestem po NS IIB,leczenie tj.chemio- i radioterapię zakończyłam w grudniu 2000roku,a od 5 miesięcy jestem najszczęśliwszą mamą na świecie:)Szczerze mówiąc wątpiłam czy kiedykolwiek będę mogła mieć dzieci...W ciąży czułam się doskonale, nie miałam żadnych problemów.Pozdrawiam serdecznie i życzę powodzenia!:)

przyszła mama

10.09.2008 18:58

Odpowiedz
Hej dziewczyny! Dzięki za info.

Oliwka właśnie po wysłaniu pytania na forum zauważyłam, że zapytałaś wcześniej o to samo. :) Fakt macierzyństwo to duża odpowiedzialność, ja też na razie tylko planuję i nie wiem dokładnie kiedy to nastąpi. Na pewno chcę się dobrze przygotować do tego.

Aniu gratuluję bobaska i życzę kolejnego :).

lupa_nigra

11.09.2008 16:56

Odpowiedz

a ja mam ciut inne pytanie... bo mnie to jakis czas temu nurtowalo... czy mozna dziecko karmic piersia jesli wczesniej mialo sie ZZ?

Ania

11.09.2008 19:19

Odpowiedz

O 18:56, dnia 2008-09-11 Lupa_nigra napisał(-a):

a ja mam ciut inne pytanie... bo mnie to jakis czas temu nurtowalo... czy mozna dziecko karmic piersia jesli wczesniej mialo sie ZZ?

Witam:)można,nie ma żadnych przeciwskazań,a nawet trzeba- nic nie zastąpi mleka mamy!