Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

Co się dziej po tomografii

Autor: Sami • 30.08.2008 21:42 • 7 odpowiedzi

Sami

30.08.2008 21:42

Odpowiedz

Moja siostra ma IVa stopień zz. Po tomografii komputerowej zawsze czuje się bardzo źle żeby nie powiedzieć jeszcze gorzej. Jej skóra to jedno wielkie poparzenie, piecze swędzi i jest czerwona do tego dochodza wymioty, zawroty głowy. PO paru dniach wszystko ustępuje. Czy ktos słyszał o czmś takim? Dodam że miała już 3 tomografie i zawsze to samo. Jest już po 9 wlewie ABVD i pewnie za jakiś czas znowu skierują ją na TK. Wiemy ze po chemii ma być skierowana na naświetlania ale zstanawiamy się czy nie będzie tak samo jak po tomografii? Leczy sie w CO w Warszawie

baldi

31.08.2008 07:23

Odpowiedz

byc moze jest uczulona na kontrast.

Safiya

31.08.2008 09:28

Odpowiedz

O 23:42, dnia 2008-08-30 Sami napisał(-a):

Moja siostra ma IVa stopień zz. Po tomografii komputerowej zawsze czuje się bardzo źle żeby nie powiedzieć jeszcze gorzej. Jej skóra to jedno wielkie poparzenie, piecze swędzi i jest czerwona do tego dochodza wymioty, zawroty głowy. PO paru dniach wszystko ustępuje. Czy ktos słyszał o czmś takim? Dodam że miała już 3 tomografie i zawsze to samo.

A lekarze jakoś nie reagują? Mi też się wydaje, że to oznaki uczulenia na kontrast. Myślę, że warto o tym porozmawiać z lekarzem. Pozdrawiam

Sami

31.08.2008 13:58

Odpowiedz

Po pierwszych dwóch razach uznaliśmy że tak poprostu jest, Nie dochodziliśmy wśród lekarzy dlaczego tak sie dzieje. Nasza wina. Ale po trzecim razie uznalismy że no tak byc nie powinno Za tydzień ma 10 wlew więc i spotkanie z lekarzem. Wtedy już poważnie przedyskutujemy problem. Ale powiedzcie co robic jeśli jest to jak piszecie uczulenie na kontrast. Przecież kontrast musi przyjąć.

baldi

31.08.2008 14:19

Odpowiedz

O 15:58, dnia 2008-08-31 Sami napisał(-a):

Po pierwszych dwóch razach uznaliśmy że tak poprostu jest, Nie dochodziliśmy wśród lekarzy dlaczego tak sie dzieje. Nasza wina.

ano. obowiazkowo do lekarza. od tego oni sa, zeby im mowic o wszystkich efektach ubocznych leczenia.

co robic jeśli jest to jak piszecie uczulenie na kontrast. Przecież kontrast musi przyjąć.

z tego co pamietam, podaja albo kontrast innego typu albo bez skladnika, na ktory pacjent jest uczulony. [z tym, ze pamiec moze mnie mylic]

Sami

31.08.2008 14:33

Odpowiedz

Dziękuję za odpowiedz. Trochę mi rozjaśniliście problem. Zastanawiam się tylko skąd mamy wiedziec na jaki składnik jest uczulona bo problem w tym że nie wiemy jaki kontrast miała przez te 3 razy. Czy najpierw trzebaby zrobić jakieś badanie? Czy poprostu przed podaniem uprzedzić że chce jakiś który nie powinien uczulić.

baldi

31.08.2008 16:37

Odpowiedz

idzcie do lekarza i opowiedzcie o wszystkim. on znajdzie sposob na to, zeby juz tak nie bylo..

joanna

31.08.2008 20:48

Odpowiedz

Miałam ostatnio kontrolne TK bez kontrastu ze względu na niedoczynnosc tarczycy. Lekarz mi tlumaczył, że z kontrastem łatwiej im odczytać badanie, ale bez kontrastu tez mozna to zrobić. Wcześniej (w innym ośrodku) podali mi kontrast bez czegoś tam-( też ze względu na tarczycę)