Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

torbiel

Autor: aniuura19 • 27.08.2008 15:02 • 8 odpowiedzi

aniuura19

27.08.2008 15:02

Odpowiedz
Witam wszytskich ziarniakow
Jestem poltora roku w remisji i tydzien temu bylam na kontrolnym badaniu TK ,radiolog zauwazyl cos niepokojacego w okolocach przydatkow ,zasugerowal badania ginekologiczne tak tez zrobilam Okazalo sie ze mam 3cm torbiela ,oczywiscie musialam sie zdenerwowac bo ciagle cos sie musi komplikowac ,moj lekarz sugeruje zeby zaczekac bo moze on sam zaniknac ,dla pewnosci zlecil mi badanie CA 125 ktore mialoby wskazywac problemy z jajnikami a konretnie jego nowotwor ,wiec zdenerwowalam sie jeszcze bardziej bo pomyslalam ile rodzaji nowotworkow mozna miec w sobie?! eh.. zrobilam to badanie odrazu i wynik to 44 przy normie ..do 35 ! zadzwonilam i lekarz powiedzial ze tak moze byc poniewaz jest ten torbiel i ze gdyby to bylo cos ''rakowego'' to byly by to cyfry w okolicach 100 albo 1000. Ale boje sie bo znowu cos nie tak :(:( help

Safiya

27.08.2008 18:27

Odpowiedz
Mi po ostatniej TK wykryli torbiel na nerce. Ale ma tylko 0,5 cm więc lekrze machneli na to ręką. Mój dziadek ma już ładne pare lat torbiel (ale nie pamiętam gdzie jest umiejscowiona) też tak jak u Ciebie ma ona 3cm, ale lekarze nic z tym nie robili, bo nie rosła ani nic. Więc może tak jak Twoi lekarze mówią, lepiej teraz poczekaj, może rzeczywiście sama zaniknie, a może nie będzie wcale rosła i po prostu zostawią ją, bo nie będzie potrzeby nic z tym robić.

Ja też się zastanawiam, co człowieka jeszcze może dopaść (aż strach pomyśleć), nie dość, że jest po takich przeżyciach to co chwila coś :|

bez komentarza...

madzia1

28.08.2008 07:05

Odpowiedz
Torbiel, która ma 3 cm nie jest jeszcze wielkim problemem i rzeczywiście może być tak, że sama się wchłonie, ale trzeba to kontrolować. Problem by był gdyby była większa, gdyby Cię bolały przydatki i gdybyś jeszcze mocno miała długie i obfite krwawienia. Nic na ten temat nie napisałaś więc nie wiem jak jest z Tobą.
Ja kiedyś w swoim życiu miałam torbiel na prawym jajniku, która miała rozmiary 7cm x 5,5cm i groził mi wtedy zabieg, ale na szczęście antybiotykoterapia zadziałała i torbiel pięknie się wchłonęła. Miałam przy tym bardzo obfite i nieregularne miesiączki, a oprócz tego dość mocno dawała mi się we znaki bo bardzo często bolała.
Nie martw się na zapas, po dokładnych badaniach wszystko się wyjaśni.
Pozdrawiam,
M1

Aniuura19

28.08.2008 11:45

Odpowiedz

Torbiel, która ma 3 cm nie jest jeszcze wielkim problemem i rzeczywiście może być tak, że sama się wchłonie, ale trzeba to kontrolować. Problem by był gdyby była większa, gdyby Cię bolały przydatki i gdybyś jeszcze mocno miała długie i obfite krwawienia. Nic na ten temat nie napisałaś więc nie wiem jak jest z Tobą.

Nic wlasnie mnie nie bolalo ,z okresem wszystko ok ,gdyby nie radiolog pewnie nie poszla bym za predko do ginekologa na usg i inne ciekawe badanka :)mam nadzieje ze sie faktycznie wchlonie ,lekarz mowil tez ze w takich przypadkach czesto daje sie pacjentkom tabletki antykoncepcyje ale znowu onkolog mi nie pozwala :P ale zamotka Dzieki sliczne za odpowiedzi :*:*:*:*::*

agatazz

29.08.2008 10:35

Odpowiedz

Witam Cię!!..opowiem moją historię..ja w trakcie leczenia zz miałam w wyniki PET świecący sie punkt...za każdym razem gdy robilam PET...4 razy robilam ..w końcu torbiel o dość sporych wymiarach zostala usunięta operacyjnie...lewy jajnik pozostał znikomy...operacja git..nie ma sie czego bać:)...po upływie kilku miesięcy(nie mając okresu) lekarz wykrył znowu torbiele dwie na prawym jajniku..strach ...markery..wynik ok..po tabletkach zeszło i nawet okres powrócilł!!!! dzięki Bogu i mojemu Jurkowi (Panu Doktorowi)...tak że nie martw się na zapas..a nawet jak bedzie nóż:(...oby nie... to serio..dasz radę..nie takie rzeczy się w życiu przeszło??..powiedz sama:)..życzę dużo zdrowia ..uśmiechu i torbiele precz od nas!!!!!

O 17:02, dnia 2008-08-27 Aniuura19 napisał(-a):

Witam wszytskich ziarniakow

Jestem poltora roku w remisji i tydzien temu bylam na kontrolnym badaniu TK ,radiolog zauwazyl cos niepokojacego w okolocach przydatkow ,zasugerowal badania ginekologiczne tak tez zrobilam Okazalo sie ze mam 3cm torbiela ,oczywiscie musialam sie zdenerwowac bo ciagle cos sie musi komplikowac ,moj lekarz sugeruje zeby zaczekac bo moze on sam zaniknac ,dla pewnosci zlecil mi badanie CA 125 ktore mialoby wskazywac problemy z jajnikami a konretnie jego nowotwor ,wiec zdenerwowalam sie jeszcze bardziej bo pomyslalam ile rodzaji nowotworkow mozna miec w sobie?! eh.. zrobilam to badanie odrazu i wynik to 44 przy normie ..do 35 ! zadzwonilam i lekarz powiedzial ze tak moze byc poniewaz jest ten torbiel i ze gdyby to bylo cos ''rakowego'' to byly by to cyfry w okolicach 100 albo 1000. Ale boje sie bo znowu cos nie tak :(:( help

Caro;)

04.09.2008 16:42

Odpowiedz

nie przejmuj sie ta torbiela tak;) mi tez wykryto poprzez TK torbiel na prawym jajniku wielkosci 2,5 cm, a teraz juz jej nie mam;) Byłam niedawno u ginekologa ( a niedawno skonczylam leczenie w klinice onkologicznej, stwierdzialm ze najpierw skoncze z jednym i wezme sie za drugie) i dr powiedzial mi ze nic nie ma;) zniklo;) takze naprawde nie przejmuj sie tak, uwierz ze bedzie ok i nie zamartwiaj sie na zapas;)

kate

07.06.2010 17:14

Odpowiedz
Cześć. Szukam czegoś o torbielach. Dzisiaj byłam u ginekologa i wyszło w badaniu 3,5 cm na lewym jajniku.Badanie Ca 125 mam zrobić. Zaproponowała pani doktor tabletki antykoncepcyjne, ale mi lekarka onkolog nie zalecała. Mam do niej zadzwonić czy w tym wypadku mogę brać te tabletki.Pani ginekolog zaproponowała obserwację, że w 90% to one same pękają po miesiączce. Jak tabletek nie będę mogła brać to zabieg.
Jestem dwa lata po leczeniu.

PS. Mam nadzieje, że piorun nie uderza dwa razy w jedno drzewo i nie trafia się dwa razy szóstki w totka.

rainbow

09.06.2010 20:57

Odpowiedz

oczywiście że nie trafia. torbiele są bardzo powszechne. również miałam. wchłaniała się zaraz po okresie. ginakolog powinien kontrolować i będzie ci się kazał stawic w odpowednim momencie cyklu.

O 19:14, dnia 2010-06-07 kate napisał(-a):

Cześć. Szukam czegoś o torbielach. Dzisiaj byłam u ginekologa i wyszło w badaniu 3,5 cm na lewym jajniku.Badanie Ca 125 mam zrobić. Zaproponowała pani doktor tabletki antykoncepcyjne, ale mi lekarka onkolog nie zalecała. Mam do niej zadzwonić czy w tym wypadku mogę brać te tabletki.Pani ginekolog zaproponowała obserwację, że w 90% to one same pękają po miesiączce. Jak tabletek nie będę mogła brać to zabieg.

Jestem dwa lata po leczeniu.

PS. Mam nadzieje, że piorun nie uderza dwa razy w jedno drzewo i nie trafia się dwa razy szóstki w totka.

kate

10.06.2010 07:15

Odpowiedz

Dzięki. Myślę, że u mnie tak też będzie, badanie dziś zrobiłam z ca 125 i czekam. Raczej staram się optymistycznie podchodzić do takich rewelacji, ale napięcie pozostaje. Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam.