Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

kłopoty z oddychaniem

Autor: Anika • 24.08.2008 17:31 • 5 odpowiedzi

Anika

24.08.2008 17:31

Odpowiedz
Witajcie Kochani
Dwa tygodnie temu zakończyła przyjmować ABVD - 12 szt. Od około półtora tygodnia mam ogromne duszności, z ledwością mogę wejść na 2 piętro, czasmi dusi mnie suchy kaszel ale sporadycznie. Generalnie mam wrażenie że oddycham 1/3 gwizdka. Miałam robionę RTG - nic nie wykazało, EKG - ok, morfologia prawidłowa. Lekarka mówiła że to niewydolność oskrzeli, płuc spowodowana chemią. I pytanie go Was Weterani. Czy ktoś miał coś podobnego, ile to trwało itp. Teras wdycham jakieś inchalatory ale cudów to nie daje.

Pozdrawiam

tlenoterapia

24.08.2008 23:44

Odpowiedz

O 19:31, dnia 2008-08-24 Anika napisał(-a):

Witajcie Kochani

Dwa tygodnie temu zakończyła przyjmować ABVD - 12 szt. Od około półtora tygodnia mam ogromne duszności, z ledwością mogę wejść na 2 piętro, czasmi dusi mnie suchy kaszel ale sporadycznie. Generalnie mam wrażenie że oddycham 1/3 gwizdka. Miałam robionę RTG - nic nie wykazało, EKG - ok, morfologia prawidłowa. Lekarka mówiła że to niewydolność oskrzeli, płuc spowodowana chemią. I pytanie go Was Weterani. Czy ktoś miał coś podobnego, ile to trwało itp. Teras wdycham jakieś inchalatory ale cudów to nie daje.

Pozdrawiam

Witaj Aniko

Mozliwe ,ze tak jak u mnie rozwinela sie w czasie choroby astma ,wskazywal by na nia kaszel,dusznosci.Inhalatory bralam rok.Ale Astma sie zalecza i wraca.Moze rozswietli cala sprawe pulmunolog robiac odpowiednie badania(spriometrie czy jakos tak)i ustalajac jak dlugo masz brac inhalatory.Moze masz za mala dawke.Albo inne zadzialaja lepiej.To on(ona)Pulmunolog powinien(a) decydowac.

Mnie mowili lekarze, ze po radioterapi nastepuje niewydolnosc pluc ale wzasadzie w niezauwazalnej postaci.Z tego co piszesz nie mialas radio..drugie co przychodzi do glowy to tarczyca-jej niedobor powoduje meczenie sie zwlaszcza jak idzie sie pod gorke-ale to tez zaburzenie wystepujace po radioterapii.(bada sie tsh,ft3 ,ft4.)

Chemia jednych wali w serce innych w watrobe jeszcze innych w jajniki.Cos za cos.

Trzymaj sie.

Luna

25.08.2008 00:40

Odpowiedz

Czy ktoś miał coś podobnego, ile to trwało

Ja mialam podobne objawy po 16 wlewach ABVD, przeszly po miesiacu.

rydzadam

31.08.2008 20:42

Odpowiedz

Witajcie Kochani

Pozdrawiam

Jeżeli nie ma progresji choroby z uciskiem na tchawicę, oskrzela, czy zajęcie płuc (odpukać), to może to być przejściowa niewydolność oddechowa po chemioterapii. Jeżeli RTG jest OK, to znaczy też, że nie ma wody w opłucnej, co czasami się zdarza. Powinno przejść po jakimś czasie. A z inhalatorami, nawet tymi drogimi jest tak, że przestają działać, jak się ich używa częściej, niż zaleca lekarz, czy "ulotka". Spróbuj zamiennie z przepisanym inhalatorem stosować również inhalacje z gorącej wody z Oil-Basem, Amolem, albo czymś podobnym. Mojej żonie pomagało. Co do tej niewydolności - przyciśnij lekarza, żeby przy okazji zrobili Ci badanie krwi pod kątem zawartości tlenu - tzw. saturacja krwi (SaO2)

tomaszek

01.09.2008 11:24

Odpowiedz

postaraj sie o ECHO serca.pozdrawiam

Anika

05.09.2008 07:11

Odpowiedz
Cześć Kochani

Już wiem co było. Zapalenie płuc śrudmiąszowe. Pulminolog zatrzymała mnie odrazu w szpitalu bo gazometrie miałam katastrofalną, przebadali mnie bardzo dokładnie łącznie z konsultacją kardiologa i tomografią, spirometrią,LDH. Leżałam pod tlenem teraz biorę Encorton i od wczoraj jestem w domku (prezen na 30-te urodziny:)

Buziaki i dzięki za inf.