Ziarnica.pl
← Wróć do działu Czy mam ziarnicę?
Czy mam ziarnicę?

Badania krwi

Autor: ganzel • 27.02.2005 13:23 • 7 odpowiedzi

ganzel

27.02.2005 13:23

Odpowiedz
Hej

Chciałbym się dowiedzieć, co w wynikach kontrolnych krwi (morfologia, OB, cukier, aspat, alat, transaminazy, próby wątrobowe i inne podstawowe badania krwi) może być pierwszym objawem wystąpienia ZZ i na co trzeba w takich wynikach zwrócić szczególną uwagę.

Z góry dzięki za odpowiedź

Pozdrawiam

koot

27.02.2005 14:49

Odpowiedz

2005-02-27 14:23... ganzel napisał(a):

Hej

[...]

Hej!

U mnie wyniki krwi byly idealne...

Pozniej zrobilem OB i mialem podwyzszone... ale to juz gdy wiedzialem, ze to ziarnica.

Pozdrawiam.

beata

02.03.2005 07:26

Odpowiedz
witam, u mojej córki było podobnie-wszystkie wyniki krwi ok -nawet OB było 2
pozdrawiam

Aisak

02.03.2005 14:52

Odpowiedz

U mnie wyniki wskazywały początkowo wg lekarza domowego na paciorkowca lub gronkowca i postawiono mi błędną diagnozę. Potem zaczęło wzrastać OB. POzdrawiam serdecznie!

ewa

02.03.2005 18:38

Odpowiedz
podwyższona leukozycota (u mnie było 15 tys)
niedokrwistość-postępująca anemia
nadpłytkowość (jakieś 600, przy normie chyba do 400)
niski poziom żelaza, i próby wątrobowe (?) wykazały upośledzoną czynność wchłaniania żelaza
poza tym OB 100 (podobno trzycyfrowe OB świadczy o problemach reumatologicznych, albo onkologicznych)
i wskaźnik LDH-ponad normę
to chyba najważniejsze, ale z tego co się zdąrzyłam zorientować-nie ma jakiejś reguły.
proces diagnostyczny trwał w moim przypadku prawie półtora roku, i zakończył się stopniem IVB.

hela

03.03.2005 11:13

Odpowiedz

u mnie zanim zorientowano sie ze to ziarnica a nie zapalenie tarczycy, ktore leczono przez pol roku, mialam caly czas wahajace sie OB a granicach 40-65 i WBC od 20tys do 78tys., poza tym innych odchylen brak...wezly dotykowo nigdzie nie powiekszone tylko 3 male kolo tarcycy widoczne na usg, a po pol roku juz w srodpiersiu kolejne..teraz krew jest w porzadku(czasem malo plytek) a znowu poszedl wezel do wyciecia...widzisz, ze nie ma reguly niestety z tymi wynikami kazdy to inaczej przechodzil:/

Joaśka Żbikowska

03.03.2005 14:18

Odpowiedz

Wg mojej wiedzy - ziarnica to choroba, która trudno wykryć za pomocą badania krwi. Podwyższone OB i powiększone węzły - to jedyne wskaźniki. Ale może bredzę.

Anka

03.03.2005 22:20

Odpowiedz

Hmmm... W literaturze medycznej pisza, ze przy ziarnicy sa specyficzne zmiany we krwi. Po pierwsze OD, LDH i Gamma GT, po drugi obraz bialych cialek, niedokrwistosc, plytki. Wiec jak to jest wlasciwie? Moze we wczesny stadium jest bez zmian? Pozdrawiam.