Ziarnica.pl
← Wróć do działu Czy mam ziarnicę?
Czy mam ziarnicę?

czy 3 TK w ciągu 1 tygodnia to nie za dużo

Autor: anna79 • 31.07.2008 09:33 • 2 odpowiedzi

anna79

31.07.2008 09:33

Odpowiedz

Witam wszystkich nie wiem czy wogóle mi ktoś odpowie, bo albo wszyscy na wakacjach, albo nikomu się nie chce pisać. Mam pytanko czy 3 TK w ciąku 1 tygodnia to nie za dużo, bo pracowni tomografii komputerowej jak mnie widzą to mówią, że jak mnie tym promieniowaniem nie zabiją to węzły na pewno załatwią. A tak na serio to wszyscy w lekarze w pracowni i pielęgniarki mówią, że przyjmuję na siebie strasznie duże promieniowanie no i ten kontrast, którego jeszcze nie zdąże wysikać a już dostaję nową dawkę. Jestem dziś po drugim TK skołowana totalnie i zastanawiam się czy nie zacznę we wtorek świecić? Czytałam, że badania te wykonuje się tylko gdy są konieczne, więc jak to jest. Jakie jest Wasze zdanie na ten temat.

madzia1

31.07.2008 10:17

Odpowiedz

Dokładnie tak jak napisałaś. Jeśli to konieczne to wykonuje się ich tyle ile trzeba. Lekarze dobrze wiedzą co robią, przecież nie zleca Ci tych TK kilku lekarzy na raz. A poza tym nie musisz się godzić na kolejne badania jeśli uważasz, ze Ci zaszkodzą. Wchodząc na TK dajesz skierowanie nie tylko podpisane przez lekarza, ale i przez siebie, w którym wyrażasz zgodę na jego wykonanie.

anna79

31.07.2008 11:47

Odpowiedz

dzięki Madziu za odzew, przeżyję i to, najwyżej po tych wszytkich tk radia w pobliżu zaczną trzeszczeć =), koniec z końcem to i tak cieszę się że znalazł się lekarz który sie mną zajął. Pozdrowienia i zdrówka