oliwcia
18.07.2008 16:25
Mój mąż dostał ofertę pracy w Irlandii. Postanowiliśmy tam wyjechać. Staraliśmy się o MedicalCard, jednak nasz wniosek nie został pozytywnie rozpatrzony. Po prostu takie ubezpieczenie państwowe nam nie przysługuje, niestety :(
Chciałabym więc jeśli ktoś po ziarnicy mieszka w Irlandii, żeby podzielił się ze mną doświadczeniem ;))
W tym kraju ubezpieczenie zdrowotne nie jest obowiązkowe, należy więc ubezpieczyć się prywatnie albo?? no właśnie albo co?? czy jest jeszcze jakaś alternatywa, oprócz MedicalCard??
Czy osoba po ziarnicy może leczyć się prywatnie, bo z tego co mi wiadomo, należy płacić składkę przez dobre kilka lat nie chorując, bo prywatni ubezpieczyciele, boją się brać pod skrzydła "ozdrowieńców" w obawie przed nawrotem. Jak wiadomo my Ziarniaki jesteśmy na ewentualny (odpukać ;P:P) nawrót narażeni. Wiec jak można rozwiązać tą sytuację w Irlandii ??
Czy ktoś wie, gdzie można szukać pomocy w rozwiązaniu tej sprawy?? Mogę płacić prywatnie składki tylko żeby było w razie co leczenie :)
Pozdrawiam wszystkich i czekam na jakieś porady ;)