Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

BAC - wynik

Autor: olga • 23.06.2008 18:57 • 7 odpowiedzi

olga

23.06.2008 18:57

Odpowiedz
Witam, odebrałam wynik BAC - węzły odczynowe.
Teraz krótkie podsumowanie: od listopada zeszłego roku powiększone węzły podżuchwowe do 25mm, lekko szyjne około 10mm, pachowe około 15mm, lekkie stany podgorączkowe do 37.3, zazwyczaj w drugiej połowie cyklu (nie wiem czy wcześniej były), czasami w nocy pociła mi się klatka piersiowa (od 1,5 miesiąca ani razu), nie schudłam ani 1 kg, skóra mnie nie swędzi, kaszlu brak, od 2 miesięcy swędzi mnie gardło (kilka razy w ciągu dnia) i jest zaczerwienione.
Diagnostyka: od listopada morfologia i ob w normie (robiłam z 10 razy), styczeń PET - ok, luty wycięcie węzła spod pachy - ok, dwa tomografy klatki piersiowej (grudzień, maj) - ok, tomograf jamy brzusznej - ok, usg szyi - węzły hipoechogeniczne, od listopada ich wielkość się nie zmienia, badania na wirusy - ok, badania bakteryjne - ok, przechodziłam kiedyś mononukleozę - dawno, nie wiem kiedy ale mam przeciwciała w klasie świadczące o przebytej infekcji, maj - BAC węzła podżuchwowego - węzęł odczynowy. Onkolog powiedziała żeby się wyluzować bo węzły miękkie, przesuwają się (dla mnie one są twarde ale ja się nie znam).
Co o tym myślicie??? Co jeszcze badać? Zostawić tego tak nie chcę bo zdrowy człowiek nie ma hipoecho węzłów 2,5cm pod żuchwą!!! Czy to może być zz lub inny chłoniak?
Pozdrawiam wszystkich!!!

Tomasz

23.06.2008 19:13

Odpowiedz
Olga,

gratulacje i ciesze sie. Szczerze powiedziawszy u Ciebie sie niczego zlego nie spodziewalem:)

Pozdrowienia

Tomek

olga

23.06.2008 19:45

Odpowiedz

Tomasz, czy po BAC też miałeś wrażenie, że ten biopsyjny węzeł się lekko powiększył? A może nie... macam i macam i sama nie wiem.

Tomasz

23.06.2008 20:02

Odpowiedz

No troche spuchl i bolal, ale potem wszystko wrocilo do normy i jest tak jak bylo.

Luna

23.06.2008 20:43

Odpowiedz

O 20:57, dnia 2008-06-23 olga napisał(-a):

Witam, odebrałam wynik BAC - węzły odczynowe.

Olga sledzilam twoj watek i trzymalam kciuki. Gratuluje ! Ja na Twoim miejscu przestalabym sie martwic. Wedlug mnie to dobry znak, ze po wszystkich zrobionych przez Ciebie badaniach, lekarze nie wykazali cienia niepokoju. Trzymaj sie. Pozdrawiam i zycze Ci, abys nigdy tutaj nie musiala zagladac.

kam

23.06.2008 21:13

Odpowiedz
rety ile Ty miałaś badań...nawet PET. naprawdę nie masz powodów do niepokoju, ciesz się z tego!:) i żadnych objawów do tego. życzę zdrówka i takich wyników badań przez cały czas:)
ps. wie ktoś czy usg węzłów wykonuje się na tym zwykłym aparacie usg czy to jakiś specjalny? nie mam pojęcia gdzie to zrobić. pozdrawiam

Tomasz

23.06.2008 21:21

Odpowiedz
Kam,

warto zrobic USG na aparacie, ktory jest wyposazony w mozliwosc dokonywania oceny CD (Color Doppler), co pozwala na ocene unaczynienia wezlow. Takie jest troche drozsze ale i pewniejsze.

Pozdr

olga

26.06.2008 07:08

Odpowiedz

Luna, pisałaś kiedyś, że masz jakieś wątpliwości odnośnie swojej choroby. Jeżeli oczywiście chcesz, to może napisz coś więcej na ten temat. Tu jest mnóstwo różnych ludzi, może komuś pomożesz a może ktoś pomoże Tobie. Pozdrawiam Cię serdecznie i Twoją córeczkę też!!!