witam:) mam pytanko mianowicie skąd wiecie jakie macie dawki naświetlań?ja wiem tylko tyle na jakim sprzęcie mi to robią czyli Clinac S i ile ma to trwać-3,5 tygodnia.Poinformowano mnie o pielęgnacji naświetlanych części i nic więcej.
witam :)
Dawki naświetlań są ustawiane indywidualnie. Jeśli Cię interesuje jakie masz dawki, myślę, że wystarczy zapytać doktora prowadzącego lub poprosić o kartę pacjenta tam na pewno będzie napisane.
Ja o dawkach naświetlań dowiedziałam się z wypisu na koniec leczenia bo jakoś nie specjalnie mnie to nie ciekawiło :)
Osobiście miałam radioterapię rozłożoną na dwa etapy. Pierwszy miesiąc byłam leczona fotonami 6 MV na okolice szyjno-nadobojczykowe prawe i lewe 36Gy/T. W czasie tej radioterapii miałam zabieg usunięcia zmiany barwnikowej w skórze pleców (dlatego, że ta zmiana rzutowała na pole napromieniane). Po wygojeniu rany zostałam poddana dalszej radioterapii. Byłam leczona fotonami 20 MV które otrzymałam na węzły śródpiersia 36Gy/T. W sumie moje naświetlania trwały dwa miesiące.
Pozytyw z radio u mnie to fakt, że na dwa miesiące zamieszkałam w Poznaniu, z "nudów" poznałam doskonale to miasto :) W czasie naświetlań czułam się dobrze. Dopiero pod koniec leczenia wystąpił odczyn ze strony śluzówki przełyku i nie mogłam jeść przez prawie 1,5 miesiąca.
pozdrawiam.