Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

RTG

Autor: joanna • 17.06.2008 11:59 • 6 odpowiedzi

joanna

17.06.2008 11:59

Odpowiedz

Od 3 tygodni mam kaszel (raz większy raz mniejszy) i rodzinna wysłała mnie na RTG. Jestem dwa lata w remisji i ostatnie (a zarazem pierwsze po leczeniu)RTG miałam w październiku 2007 r. Lekarka nie kazała mi prznieśc ostatniego prześwietlenia. Mam pytanie: czy lekarze nie porównują wyników?Może sama powinnam zasugerować porównanie badań? To poprzednie RTG robiłam w innym miejscu niż teraz (przedtem skierowanie od hematologa, teraz od rodzinnej). Bardzo sie martwię, nie wiem, jak wytrzymam do piątku, kiedy to będe miala opisany wynik.

joanna

17.06.2008 12:09

Odpowiedz

I jeszcze jedno: zrobiono mi tylko jedno zdjęcie, tj z przodu z sugestią, że zdjęcia boczne robi się, kiedy w tym pierwszym jest cos nie tak...Może powinnam tupac o zdjęcie boczne???

Paula

17.06.2008 12:27

Odpowiedz

O 14:09, dnia 2008-06-17 joanna napisał(-a):

I jeszcze jedno: zrobiono mi tylko jedno zdjęcie, tj z przodu z sugestią, że zdjęcia boczne robi się, kiedy w tym pierwszym jest cos nie tak...Może powinnam tupac o zdjęcie boczne???

Nie wiem gdzie się leczyłaś ale ja będąc na kontroli dwa razy do roku, zawsze mam robione rtg klatki w pozycji normalnej i bocznej. Czy dobrze zrozumiałam, że w ciągu dwóch lat miałaś tylko jedno rtg? Jeśli tak to jest to naprawdę dziwne.

joanna

17.06.2008 12:48

Odpowiedz

W ciągu dwóch lat miałam dwa razy TK i raz RTG.

joanna

20.06.2008 15:34

Odpowiedz

Mój wynik: "okołożebrowe zagęszczenia zapalne u podstaw płuc. Spłycenie lewego zachyłka żebrowo- przeponowego- płyn? Sylewtka serca w normie.". Rodzinna porównała z poprzednim zdjeciem i nie widzi nic niepokojącego, natomiast dała kolejny antybiotyk, bo "coś tam jednak jest". Dopiero w poniedziałek mogę się skontaktować sie z hemetologiem. Na wtorek mam zaplanowaną 6 dniową daleką wycieczkę.... nie wiem, co robić...:(((

joanna

23.06.2008 20:34

Odpowiedz

Skierowano mnie dziś do pulmonologa, który będzie mie badał po względem wydolności oddechowej. Moja hematolog potraktowała mnie ....eeee... krótko mówiąc brzydko stwierdziła, że nie zajmuje sie przeziebieniami.... że zawracam jej glowę.

joanna

25.08.2008 19:46

Odpowiedz

Piszę, żeby zakończyć ten wątek. Pulmonolog porównał zdjęcia RTG, nic nie stwierdził, ale wysłał dla swietego spokoju na TK. TK w porządku, wlasciwie to już w trakie czekania na badanie przestałam kaszleć. Ot i tyle. Może rzeczywiscie jestem panikara. Dzięki Baldi za rozmowy. Tobie od samego początku zawracałam głowę.