Ziarnica.pl
← Wróć do działu Chemioterapia
Chemioterapia

kaszel

Autor: dorota • 30.05.2008 21:02 • 6 odpowiedzi

dorota

30.05.2008 21:02

Odpowiedz
Witam. Mój mąż leczy się od września ubiegłego roku na ziarnicę. Przy rozpoznaniu zmierzono mu guz w śródpiersiu - 11 cm. Z uwagi na przejmujący i długo utrzymujący się kaszel mąż zrobił prześwietlenie, które wykazało ów pakiet. Stwierdzono I Ns cs III B.

Już po pierwszej chemii (abvd) kaszel niemal ustąpił. Mąż przeszedł 8 kursów (16 wlewów). Póltora tygodnia temu miał ostatni wlew. Od tego czasu rozpoczął się okrepny kaszel wyksztuśny, połączony z lekką dusznością. Mąż dostał skierowanie na badania (rtg, ct), które wykarzą efekty leczenia. Czy taki nawrót kaszlu jest objawem, który może towarzyszyć chemioterapii? Czy jest możliwy nawrót choroby jeszcze przed zakończeniem chemii? Bardzo proszę o odpowiedź. Denerwujemy się okropnie.

Pozdrawiam wszystkich bardzo serdecznie.

Dorota

Morela

31.05.2008 07:17

Odpowiedz

O 23:02, dnia 2008-05-30 dorota napisał(-a):

Witam. Mój mąż leczy się od września ubiegłego roku na ziarnicę. Przy rozpoznaniu zmierzono mu guz w śródpiersiu - 11 cm. Z uwagi na przejmujący i długo utrzymujący się kaszel mąż zrobił prześwietlenie, które wykazało ów pakiet. Stwierdzono I Ns cs III B.

Już po pierwszej chemii (abvd) kaszel niemal ustąpił. Mąż przeszedł 8 kursów (16 wlewów). Póltora tygodnia temu miał ostatni wlew. Od tego czasu rozpoczął się okrepny kaszel wyksztuśny, połączony z lekką dusznością. Mąż dostał skierowanie na badania (rtg, ct), które wykarzą efekty leczenia. Czy taki nawrót kaszlu jest objawem, który może towarzyszyć chemioterapii? Czy jest możliwy nawrót choroby jeszcze przed zakończeniem chemii? Bardzo proszę o odpowiedź. Denerwujemy się okropnie.

wiesz jestem w podobnej sytuacji jak skonczyłam 8 kursów abvd to tez miałam okropny duszacy suchy kaszel nie wiem czy to nawrót ale czekaj mnie jeszcze lampki bo cos tam na pecie sie zaswieciło

trzymaj sie

Pozdrawiam wszystkich bardzo serdecznie.

Dorota

ewelka

31.05.2008 07:51

Odpowiedz

O 23:02, dnia 2008-05-30 dorota napisał(-a):

Już po pierwszej chemii (abvd) kaszel niemal ustąpił. Mąż przeszedł 8 kursów (16 wlewów). Póltora tygodnia temu miał ostatni wlew. Od tego czasu rozpoczął się okrepny kaszel wyksztuśny, połączony z lekką dusznością.

u mnie tez po leczeniu wystapil kaszel, ale ja nie wiazalam tego z ziarnica, nawet nie wspominalam o tym lekarzowi, tymbardziej ze w badaniach 3 miesiace po zakonczeniu leczenia bylo wszystko ok. dopiero teraz po kolejnych 3 miesiacach w TK wyszlo ze mam w srodpiersiu calkiem spora nieprawidlowa tkanke. po wielu konsultacjach i dodatkowych badanich okazalo sie ze to tylko powiekszona grasica, ktora uciska na pluca i stad ten kaszel i dusznosci mam. wiec szczecie w nieszczesciu:)

joanna

08.06.2008 00:24

Odpowiedz

dopiero teraz po kolejnych 3 miesiacach w TK wyszlo ze mam w srodpiersiu calkiem spora nieprawidlowa tkanke. po wielu konsultacjach i dodatkowych badanich okazalo sie ze to tylko powiekszona grasica, ktora uciska na pluca i stad ten kaszel i dusznosci mam. wiec szczecie w nieszczesciu:)

Czy Ty przez cały czas masz ten kaszel?

Pytam, bo mam kaszel od półtora tygodnia, właśnie biore antybiotyk (ale nie mam objawów czegokolwiek), ale niestety nie widze zadnej poprawy. Zaczynam sie martwic, a udało mi się zapisać na wizytę do hematologa dopiero za dwa tygodnie. Mam co prawda alergię, ale mam ja 15 lat i nigdy nie towarzyszył jej kaszel.

dorota

08.06.2008 09:34

Odpowiedz
Mój mąż kaszle mniej, ale wyjasniła się prawdopodobnie przyczyna kaszlu - rtg wykazał zapalenie płuc. Mąż bierze antybiotyk - kaszel się zmniejszył. Nadal miewa duszności i bierze leki przeciwalergiczne. Osłuchowych zmian nie miał, dlatego nie dostał wcześniej antybiotyku i chodził z tym kaszlem. Zapalenie wyszło dopiero w rentgenie.
Dodam, że w mojej rodzinie i wśród znajomych jest obecnie strasznie dużo rozmaitych infekcji. Ja miałam bakteryjne zapalenie gardła (augmentin), nasza córka dzisiaj trafiła do szpitala (prawdopodobnie infekcja dróg oddechowych - wyjaśnia się).
Wydaje mi się, że trzeba wyjaśnić przyczynę kaszlu w drodze zaordynowania badań. Alergia też może dawać różne objawy.
Życzę szybkiego wyjaśnienia sprawy!

ewelka

08.06.2008 09:48

Odpowiedz

O 02:24, dnia 2008-06-08 joanna napisał(-a):

Czy Ty przez cały czas masz ten kaszel?

nie, nie przez caly czas,lapia mnie takie ataki 2-3 razy dziennie a czasami wcale.

Pytam, bo mam kaszel od półtora tygodnia, właśnie biore antybiotyk (ale nie mam objawów czegokolwiek),

antybiotyk od lekarza ogolnego? a co on na ten kaszel?

joanna

08.06.2008 18:21

Odpowiedz

Lekarz rodzinny dał antybiotyk, bo stwierdził, ze nie każda infekcję da sie wychowycić sluchawkami. Po antybiotyku mam mieć przeswietlenie płuc (jesli nie przejdzie). Sama potraktowalam się dzis pulmicortem (na alergię). Kaszel mam dzis sporadyczny, dużo lepiej sie czuę niz wczoraj ale tydziesn temu mialam identycznie.