Ziarnica.pl
← Wróć do działu Chemioterapia
Chemioterapia

problemy neurologiczne po chemioterapii

Autor: Eli • 17.05.2008 16:20 • 11 odpowiedzi

Eli

17.05.2008 16:20

Odpowiedz
Witam czy ktos mial jakies problemu naurologiczne po chemii ABVD?
od miesiaca dretwieje mi reka i noga nie wiem czy to moze byc powiazane?

Asica

18.05.2008 11:10

Odpowiedz

O 18:20, dnia 2008-05-17 Eli napisał(-a):

IMO MOZE to byc skutek leczenia.

Znam osobe,ktora po leczeniu ABVD ma problem z dretwiejaca reka. Lekarka prowadzaca leczenie dala juz kupe skierowan i osoba ta wykonala kupe badan, ktore nie wykryly zadnej choroby, ktora moglaby byc przyczyna OWEGO dretwienia.

marysia kotvica

18.05.2008 20:19

Odpowiedz
nie po ABVD ale bo B-dopa i MVPP
-zawroty głowy ,oczopląs, drętwienia mięśnia ręki powyżej łokcia.

Zawroty głowy i oczopląs sprawiły że miałam robioną tomografie-wszystko ok

A co do drętwienia mi pomógł masaż (naszczęście praktykanci z rehablilitacji mieli praktyki).

Lekarze mówili mi że problemy neurologiczne również są skutkami ubocznymi. ALe może umówisz sie na konsultacje z neurologiem?

dorota

18.05.2008 20:43

Odpowiedz
zdarzają się problemy neurologiczne, np u nas bóle stawów, które sa efektem uszkodzonych końcówek nerwowych w stawach własnie przez chemię, lekarze twierdzili, że mniej więcej po roku nerwy powinny wrócić do normy, co prawda rok juz minął a bóle jeszcze są ale mniejsze niż na pocżatku, więc bądź dobrej myśli

dorota

Eli

19.05.2008 10:03

Odpowiedz

no tak u mnei wystepuja bole stawow rak i te dretwienia, mrowienia rak i nog...moze minie, ide do neurologa niebawem.

madzia1

19.05.2008 18:20

Odpowiedz

O 18:20, dnia 2008-05-17 Eli napisał(-a):

Trudno to u mnie nazwać problemem neurologicznym, ale pamiętam, że zaraz po skończonym leczeniu przez jakieś pół roku miałam takie dziwne mrowienie w nogach, taki dreszczyk mi przelatywał przez mięśnie, że czasem wydawało mi się, że jak dam jeszcze jednego kroka to zaraz sie przewrócę. Z czasem to minęło i teraz już jest ok.

Eli

24.05.2008 12:12

Odpowiedz

No własnie taki dreszczyk mi [przebiega przez lewą rekę i nogi, zaczęło się to 2 miesiące po zakończonej chemii stąd nie wiem czy to mogę wiązać z chemią, gdyby to był skutek chemii to by się zaczęło zaraz po albo w trakcie..hmmm no nic czekam na wizytę u neurologa ale to dopiero za miesiąc.

ewolak

24.05.2008 14:10

Odpowiedz
Ja zakończyłam leczenie półtora roku temu. Pól roku po leczeniu pojawiły się zawtory głowy, drętwienie (mrówienie) lewj części ciała (reka, noga, czaszka). Poniewaz to z lewej strony myślałam że serce, kardiolog wykluczył. Teraz trzymam sie wersji że od kręgosłupa. miałam robiony rezonans, pełno ucisków

Magda

24.05.2008 21:13

Odpowiedz
Madzia to, co opisałaś to zapewne zespól Lhermitte`a. Miałam to samo po radioterapii, dopiero niedawno wyczytałam, że to się tak nazywa i właśnie po leczeniu ziarnicy występuje (konkretnie po naświetlaniach). Także miałam to przez około 6-8 miesięcy po radio i teraz już przeszło całkowiecie (jestem prawie 14 miesięcy po naświetlaniach). Jak schyliłam głowę do przodu, to myślałam, że się przewrócę, bo nogi odmawiały współpracy

madzia1

25.05.2008 07:10

Odpowiedz

O 23:13, dnia 2008-05-24 Magda napisał(-a):

Madzia to, co opisałaś to zapewne zespól Lhermitte`a.

U Ciebie pewnie tak, ale u mnie na pewno nie. Ja jak szłam to miałam tylko takie wrażenie. Nigdy nie działo mi się to gdy się schylałam. Zawroty głowy pojawiły się niedawno i są spowodowane przyspieszonym biciem serca i mniejszą frakcją wyrzutową lewej komory - a to już typowo kardiologiczny problem (zasługa adriamycyny), a nie neurologiczny.

Pozdrawiam!!

Ja również

Magda

M1

Magda

25.05.2008 09:28

Odpowiedz
Też mam coś podobnego z sercem po abvd, ale nie połączyłam zawrotów głowy z tym, muszę zgłosić na kolejnym echo serca, że je miewam. Na szybką akcję serca biorę już lekarstwo, ale i tak mam puls około 100 (w stanie spoczynku), bo jak obniżę bardziej, to spada mi za mocno ciśnienie - tak źle i tak niedobrze. Ważne, że obniżyłam ze 140, bo takie tętno było nie do wytrzymania - uczucie w klatce piersiowej fatalne

hjyjurt

30.10.2014 19:48

Odpowiedz
No cóż, mi prawa ręka lata jak przy chorobie Parkinsona i podobnych.
Chyba po 6 chemioterapii się zaczęło.